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Provedor de dados:  Animal Sciences
País:  Brazil
Título:  Meat quality from four genetic groups of bulls slaughtered at 14 months old - doi: 10.4025/actascianimsci.v34i4.14728
Autores:  Ito, Roberto Haruyoshi; Universidade Estadual de Maringá
Valero, Maribel Velandio; Universidade Estadual de Maringá
Prado, Rodolpho Martin; Universidade Estadual de Maringá
Rivaroli, Dayane Cristina; Universidade Estadual de Maringá
Perotto, Daniel; Polo Regional de Pesquisa Agropecuária de Curitiba
Prado, Ivanor Nunes do; Universidade Estadual de Maringá
Data:  2012-10-04
Ano:  2012
Palavras-chave:  Zootecnia Produção Animal crossbreed
Production systems
Total cholesterol
Total lipids
Resumo:  Carcass characteristics and chemical composition of Longissimus muscle of 32 young bulls from four genetic groups slaughtered at 14 months old were evaluated. Experimental design was completely randomized and distributed into four genetics groups: 1. Caracu (CAR); 2. Canchin (CAN); 3. Charolais vs. Caracu (CHC) and 4. Aberdeen Angus vs. Canchin (AAC). Carcass dressing and carcass conformation were lower for CAR than CAN, CHC and AAC genetic groups. No difference has been reported with regard to moisture, ash, crude protein, total lipids and total cholesterol among four genetics groups. The genetic groups influence fatty acid profile on Longissimus muscle in bulls. Cattle with zebu genes had the highest rates in unsaturated fatty acids, saturated fatty acids represented approximately 50% of total fatty acid composition on Longissimus muscle. The genetic groups presented differences in PUFA, SFA, n-6 and n-3 percentages and n-6 and n-3 ratios.
Tipo:  Pesquisa de campo
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/14728

10.4025/actascianimsci.v34i4.14728
Editor:  Editora da Universidade Estadual de Maringá
Formato:  application/pdf

application/pdf
Fonte:  Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 34, n. 4 (2012); 425-432

Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 34, n. 4 (2012); 425-432
Direitos:  DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).

DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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