Registro completo |
Provedor de dados: |
Animal Sciences
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País: |
Brazil
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Título: |
Dry and wet diets with and without phytase for growing and finishing pigs
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Autores: |
Oliveira, Luiz Alberto Garcia de; Universidade Federal de Goias
Nunes, Romão da Cunha; Universidade Federal de Goias
Rufino, Luciana Moura; Universidade Federal de Goias
Roner, Márcia Nunes Bandeira; Universidade Federal de Sergipe
Stringhini, José Henrique; Universidade Federal de Goias
Di Castro, Izabela Cruvinel; Universidade Federal de Goias
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Data: |
2014-07-23
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Ano: |
2014
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Palavras-chave: |
5.04.03.00-1 carcass length
Feed conversion
Digestibility
Metabolism
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Resumo: |
The present study assessed the effect of adding water and phytase to middling diets on digestibility, metabolism, performance, carcass characteristics, and the bone mineralization of growing and finishing pigs. For the digestibility trial, 16 pigs were distributed in randomized blocks, placed in digestibility cages following a 2 x 2 factorial design (dry and wet diets, with and without phytase). For the performance trial, 48 piglets were distributed into a complete randomized design. During the growing period, wet diets presented higher values for digestibility and energy metabolism. In the finishing stage, the addition of water to the feed caused a greater weight gain and interfered with the carcass length. The balance of the mineral matter and the availability of calcium and phosphorus were influenced by the diets with phytase. The addition of water to the diets in the growing phase improved the digestibility and energy metabolism, and increased the weight gain, carcass length and calcium content in bones during the finishing period. The supplementation of phytase improved energy metabolism and the digestibility of calcium and phosphorus, and the balance of mineral matter.
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Tipo: |
Info:eu-repo/semantics/article
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Idioma: |
Inglês
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Identificador: |
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/22860
10.4025/actascianimsci.v36i3.22860
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Editor: |
Editora da Universidade Estadual de Maringá
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Relação: |
http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/22860/pdf_41
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Formato: |
application/pdf
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Fonte: |
Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 36, n. 3 (2014); 291-296
Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 36, n. 3 (2014); 291-296
1807-8672
1806-2636
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Direitos: |
DECLARATION OF ORIGINALITY AND CESSATION OF COPYRIGHTI Declare that current article is original and has not been submitted for publication, in part or in whole, to any other national or international journal. I also declare that once published in the Acta Scientiarum. Animal Sciences, a publication of the Universidade Estadual de Maringá, it will not be submitted by me or by any co-author to any scientific communication mean. In my name and in the name of co-authors, I shall cede the copyright of the above mentioned article to the Universidade Estadual de Maringá and I declare that I know that the non-observance of this norm may make me liable for the penalties contemplated in the Law for the Protection of Authors’ Rights (Act 9609 of the 19th February 1998).
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Acta Scientiarum. Animal Sciences, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro meio de divulgação científica. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98).
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