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Provedor de dados:  Sci. Agrar.Paran. / SAP
País:  Brazil
Título:  Técnicas para estudos de consumo de alimentos por ruminantes em pastejo: revisão
Autores:  Barros, C. S. de
Dittrich, J. R.
Monteiro, A. L. G.
Pinto, S.
Warpechowski, M. B.
Data:  2010-12-17
Ano:  2010
Palavras-chave:  Bocado
Comportamento ingestivo
Digestibilidade
Indicador
Pastagem
Resumo:  Intake of grazing animals is influenced by several factors, and therefore it is difficult to define an appropriate methodology for its evaluation. Variables such as the animals’ activities during grazing, forage digestibility and animal production help the choice of the best grazing method, which, by its turn, results in a more economic production. The main ways for estimating animals’ intake are the use of direct or indirect measures and the study of ingestive behavior. Direct measures have as a principle the difference of mass before and after grazing, by measuring either the animal or the pasture. Indirect methodologies are based on studies on fecal yield and digestibility, with use of indicators. A methodology that studies ingestive behavior of grazing animals  uses as instruments the variables of bite (depth, mass, size) and the grazing time for estimating the animals’ intake. Studies aiming at comparing methodologies are of great importance, but they are scarce. There are several techniques to estimate the consumption of grazing ruminants, but all of them are limited and sources of error that must be carefully analyzed in order to allow the choice of the most appropriate technique for estimative and for the availability of financial and operational resources.

O consumo dos animais em pastejo é influenciado por muitos fatores, tornando-se difícil a definição de uma metodologia adequada para avaliação. Variáveis como atividades dos animais em pastejo, digestibilidade da forragem e produção animal orientam sobre o melhor método de pastejo, que por sua vez, resulta em uma produção mais econômica. As principais formas de estimar o consumo são por meio de medidas diretas, indiretas e pelo estudo do comportamento ingestivo. As medidas diretas têm como princípio a diferença de massa pré e pós pastejo, por medida no animal ou na pastagem. As metodologias indiretas são baseadas em estudos de produção fecal  e digestibilidade com uso de indicadores. A metodologia que estuda o comportamento ingestivo dos animais em pastejo utiliza como ferramentas as variáveis do bocado (profundidade, massa, tamanho) e o tempo de pastejo para estimar o consumo. São de grande importância trabalhos que têm como objetivo comparar metodologias, mas são escassos. As  técnicas utilizadas para estimativa do consumo de ruminantes em pastejo são inúmeras, todas têm suas limitações e fontes de erro que devem ser bem compreendidas de forma a permitir escolha da técnica mais adequada ao objetivo da estimativa e à disponibilidade de recursos financeiros e operacionais.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Português
Identificador:  http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4569

10.1818/sap.v9i2.4569
Editor:  Scientia Agraria Paranaensis
Relação:  http://e-revista.unioeste.br/index.php/scientiaagraria/article/view/4569/3466
Formato:  application/pdf
Fonte:  Scientia Agraria Paranaensis; v. 9, n. 2 (2010); p. 05-24

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