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Provedor de dados:  Ciência e Agrotecnologia
País:  Brazil
Título:  Analysis of volatile compounds of Ilex paraguariensis A. St. - Hil. and its main adulterating species Ilex theizans Mart. ex Reissek and Ilex dumosa Reissek
Autores:  Dallago,Rogério Marcos
Valduga,Alice Teresa
Luccio,Marco Di
Benin,Silvane
Tres,Marcus Vinícius
Data:  2011-12-01
Ano:  2011
Palavras-chave:  Food analysis
Food composition
Resumo:  The adulteration of the product Ilex paraguariensis with other Ilex species is a mAjor problem for maté tea producers. In this work, three species of Ilex were evaluated for their volatile composition by headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography and mass spectrum detector (HS-SPME/GC-MS). The adulterating species I. dumnosa and I. theizans Mart. ex Reissek presented a different profile of volatile organic compounds when compared to I. paraguariensis. Aldehydes methyl-butanal, pentanal, hexanal, heptanal and nonanal were detected only in the adulterating species. This result suggests that such compounds are potential chemical markers for identification of adulteration and quality analysis of products based on Ilex paraguariensis.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000600017
Editor:  Editora da Universidade Federal de Lavras
Relação:  10.1590/S1413-70542011000600017
Formato:  text/html
Fonte:  Ciência e Agrotecnologia v.35 n.6 2011
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
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