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Provedor de dados:  PAB
País:  Brazil
Título:  Laser biosensor use for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar
Autores:  Magalhães-Guedes,Karina Teixeira
Viana,Roberta Oliveira
Braga Junior,Roberto Alves
Dias,Disney Ribeiro
Ferreira,Camila Duarte
Nunes,Itaciara Larroza
Schwan,Rosane Freitas
Data:  2018-11-01
Ano:  2018
Palavras-chave:  Biosensor
Biospeckle
Kefir grains
Vinegar
Resumo:  Abstract: The objective of this work was to verify the use of a laser biosensor for the microbial metabolic activity assessment of kefir vinegar. Kefir grains were inoculated in apple must and were analyzed daily using the biospeckle technique. The initial biological activity was of 14.21 pixels per absolute value of differences (AVD). The biological activity of kefir grains decreased in the early days of fermentation and increased on the fourth day to 11.51 pixels per AVD; however, on the last day, the biological activity of kefir grains decreased to 7.12 pixels (alcoholic fermentation) and to 6.77 pixels per AVD (acetic fermentation). This new biospeckle methodology facilitates the microbiological control in fermentation processes.
Tipo:  Info:eu-repo/semantics/article
Idioma:  Inglês
Identificador:  http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2018001101276
Editor:  Embrapa Secretaria de Pesquisa e Desenvolvimento

Pesquisa Agropecuária Brasileira
Relação:  10.1590/s0100-204x2018001100010
Formato:  text/html
Fonte:  Pesquisa Agropecuária Brasileira v.53 n.11 2018
Direitos:  info:eu-repo/semantics/openAccess
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