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Registros recuperados: 25 | |
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Ribeiro,Liliane Fraga Costa; Vaz,Marcelo Gomes Marçal Vieira; Chaves-Alves,Virgínia Maria; Vanetti,Maria Cristina Dantas; Kasuya,Maria Catarina Megumi; Passos,Flávia Maria Lopes; Nascimento,Antônio Galvão do. |
Xylanolytic enzymes produced by Lentinula edodes UFV70, cultivated in eucalyptus sawdust/rice bran medium, were stable at 50, 60 and 65ºC for 21 hours, losing only 15-25% activity. Fungus incubation at 50ºC for 12 hours and at 65ºC for 24 hours increased the amount of xylose produced. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xylanase; Thermostability; Lentinula edodes; Xylose. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000100021 |
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Luz,José Maria Rodrigues da; Nunes,Mateus Dias; Paes,Sirlaine Albino; Torres,Denise Pereira; Silva,Marliane de Cássia Soares da; Kasuya,Maria Catarina Megumi. |
The mushroom Pleurotus ostreatus has nutritional and medicinal characteristics that depend on the growth substrate. In nature, this fungus grows on dead wood, but it can be artificially cultivated on agricultural wastes (coffee husks, eucalyptus sawdust, corncobs and sugar cane bagasse). The degradation of agricultural wastes involves some enzyme complexes made up of oxidative (laccase, manganese peroxidase and lignin peroxidase) and hydrolytic enzymes (cellulases, xylanases and tanases). Understanding how these enzymes work will help to improve the productivity of mushroom cultures and decrease the potential pollution that can be caused by inadequate discharge of the agroindustrial residues. The objective of this work was to assess the activity of the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Laccase; Cellulase; Mushrooms; Lignocellulolytic residues. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000400035 |
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Cardoso,Wilton Soares; Queiroz,Paula Viana; Tavares,Gabriella Peterlini; Santos,Fernando Almeida; Soares,Filippe Elias de Freitas; Kasuya,Maria Catarina Megumi; Queiroz,José Humberto de. |
ABSTRACT The multi-enzyme complex (crude extract) of white rot fungi Pleurotus ostreatus, Pleurotus eryngii, Trametes versicolor, Pycnosporus sanguineus and Phanerochaete chrysosporium were characterized, evaluated in the hydrolysis of pretreated pulps of sorghum straw and compared efficiency with commercial enzyme. Most fungi complexes had better hydrolysis rates compared with purified commercial enzyme. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other |
Palavras-chave: Enzymes; Cellulases; Fungus; Hydrolysis. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822018000400879 |
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Nunes,Luís Alfredo Pinheiro Leal; Dias,Luiz Eduardo; Jucksch,Ivo; Barros,Nairam Félix; Kasuya,Maria Catarina Megumi; Correia,Maria Elizabeth Fernandes. |
Este estudo teve como objetivo avaliar o efeito do monocultivo de café em um latossolo, na Zona da Mata mineira, por meio de alterações em indicadores microbiológicos de qualidade do solo. Foram selecionadas quatro áreas: a) cultivo de café (Mundo Novo) durante 22 anos (C22), após uso com pastagem; b) cultivo de café (Catuaí) durante 16 anos (C16), antes mata secundária; c) mata secundária com aproximadamente de 30 anos (M30) e d) mata secundária com 40 anos (M40). Para tanto, amostras compostas de solos foram coletadas na profundidade de 0-10cm, em janeiro, abril, julho e outubro. As variáveis biológicas estudadas se mostraram sensíveis para caracterizar alterações de qualidade do solo decorrentes do monocultivo de café. Os resultados variaram com a... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Qualidade do solo; Sustentabilidade; Coffea arábica; Sazonalidade. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782009000900013 |
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Registros recuperados: 25 | |
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