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Adhesion and biofilm formation by Staphylococcus aureus from food processing plants as affected by growth medium, surface type and incubation temperature BJPS
Jerônimo,Heloísa Maria Ângelo; Queiroga,Rita de Cássia Ramos do Egypto; Costa,Ana Caroliny Vieira da; Barbosa,Isabella de Medeiros; Conceição,Maria Lúcia da; Souza,Evandro Leite de.
This study assessed the effect of different growth media [BHI broth, BHI broth plus glucose (10 g/100 mL) and BHI broth plus NaCl (5 g/100 mL)] and incubation temperatures (28 or 37 ºC) on the adherence, detachment and biofilm formation on polypropylene and stainless steel surfaces (2 x 2 cm coupons) for a prolonged period (24-72 h) by some strains of Staphylococcus aureus (S3, S28 and S54) from food processing plants. The efficacy of the sanitizers sodium hypochlorite (250 mg/mL) and peracetic acid (30 mg/mL) in reducing the number of viable bacterial cells in a preformed biofilm was also evaluated. S. aureus strains adhered in highest numbers in BHI broth, regardless of the type of surface or incubation temperature. Cell detachment from surfaces revealed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Staphylococcus aureus/food processing; Biofilm; Surfaces; Sanitizers/efficacy.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502012000400018
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Carne de ovinos de descarte na elaboração de mortadelas com diferentes teores de gordura suína Ciência Rural
Guerra,Ingrid Conceição Dantas; Meireles,Bruno Raniere Lins de Albuquerque; Félex,Suênia Samara dos Santos; Conceição,Maria Lúcia da; Souza,Evandro Leite de; Benevides,Selene Daiha; Madruga,Marta Suely.
Este estudo teve como objetivo avaliar o potencial de utilização da carne de ovinos de descarte na elaboração de mortadelas. Três formulações de mortadela foram desenvolvidas, com 90, 80 e 70% de carne ovina, adicionadas de 10, 20 e 30% de gordura suína. Os resultados demonstraram que as três formulações de mortadela atenderam aos parâmetros microbiológicos preconizados pela legislação brasileira, sendo, portanto, seguros para o consumo humano. Para os parâmetros cinzas, amido, cloretos, pH e atividade de água não houve diferença estatística entre as formulações (P&gt;0,05). Os valores obtidos na análise de umidade diferiram estatisticamente entre os tratamentos (P<0,05), aumentando os valores médios, à medida que foram aumentados os percentuais de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Embutidos; Carne ovina; Animais de descarte.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012001200029
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