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Comportamento mecânico de frutos de café: módulo de deformidade AGRIAMBI
Couto,Sandra M.; Batista,Claudia da S.; Peixoto,Abraão B.; Devilla,Ivano A..
Determinaram-se, neste trabalho, os módulos de deformidade de frutos de café em diferentes estádios de maturação, identificados pela coloração "verde", "verdoengo" e "cereja", obtidos para o produto comprimido em diferentes velocidades, segundo três orientações. A velocidade de compressão tem influência nos valores dos módulos dos frutos, a variação do valor do módulo do fruto com a velocidade de compressão é diferenciada de acordo com o estádio de maturação do produto e a orientação do fruto de café durante a compressão parece afetar muito pouco os valores dos módulos de deformidade do produto "verde"; entretanto, para frutos nos outros estádios de maturação, a posição de compressão é um parâmetro relevante. Para todas as posições de compressão, os...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Deformidade; Elasticidade.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662002000200018
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Crescimento inicial do cafeeiro irrigado com água salina e salinização do solo AGRIAMBI
Figueirêdo,Vladimir B.; Faria,Manoel A. de; Silva,Elio L. da.
A cultura do cafeeiro (Coffea arabica L.) vem-se expandindo para regiões ainda pouco exploradas, em que o uso da irrigação com água salina possa ser fator limitante. Nesse contexto, avaliou-se o crescimento inicial do cafeeiro, conduzido em casa de vegetação do Departamento de Engenharia da Universidade Federal de Lavras (UFLA), submetendo-o a níveis crescentes de salinidade da água de irrigação. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado com 6 tratamentos (S0 = 0,0 dS m-1, S1 = 0,6 dS m-1, S2 = 1,2 dS m-1, S3 = 1,8 dS m-1, S4 = 2,4 dS m-1 e S5 = 3,0 dS m-1) e 4 repetições. A reposição de água foi realizada com base na curva característica do solo, pela leitura da tensão de água por blocos de resistência, retornando o conteúdo de água à...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Salinidade da água; Coffea arabica L.; Café; Solo salinizado.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000100008
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Inoculation with mycorrhizal fungi on the growth and tolerance to water deficit of coffee plants AGRIAMBI
Moreira,Samuel D.; França,André C.; Rocha,Wellington W.; Tibães,Evandro S. R.; Neiva Júnior,Eudes.
ABSTRACT Water stress can be alleviated in plants inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi compared to that experienced by those without mycorrhizae. The objective of this study was to evaluate the growth of coffee plants colonized by arbuscular mycorrhizal fungi under different soil moisture conditions. Seeds of the coffee cultivar Catuaí Vermelho IAC 99 and three fungal inoculants (Rhizophagus clarus, Claroideoglomus etunicatum and Dentiscutata heterogama) were used in this study. The soil moisture contents tested were 40, 60, 80, and 100% of field capacity. Seedlings in the matchstick stage were inoculated with mycorrhizae, and then later planted in plastic pots when they developed four to five pairs of definitive leaves. Both the extent of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Rubiaceae; Field capacity; Arbuscular mycorrhiza.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662018001100747
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Crescimento do cafeeiro sob diferentes lâminas de irrigação e fertirrigação AGRIAMBI
Alves,Maria Emilia Borges; Faria,Manoel Alves de; Guimarães,Rubens José; Muniz,Joel Augusto; Silva,Elio Lemos da.
Com o objetivo de se avaliar os efeitos de diferentes lâminas de irrigação e parcelamentos para aplicação de fertilizantes via água de irrigação no crescimento do cafeeiro instalou-se, em uma área da UFLA, um experimento com cafeeiro Acaiá MG-1474, no qual foram testadas cinco diferentes lâminas de irrigação e três parcelamentos de adubação. As lâminas aplicadas correspondiam a percentuais da evaporação do tanque Classe A (ECA) representados por 0, 100, 80, 60 e 40%, enquanto a adubação foi realizada em 3, 6 e 9 parcelamentos, no período tradicional de adubação do cafeeiro. Foram avaliados parâmetros de crescimento da planta, dentre os quais somente os diâmetros do caule e da copa, comprimento do primeiro ramo plagiotrópico, e número de ramificações no...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Irrigação; Fertirrigação; Coffea arabica L..
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662000000200015
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Regionalização do cafeeiro e mudança da composição agrícola do Triângulo Mineiro/Alto Paranaíba, MG AGRIAMBI
Melo Júnior,Júlio C. F. de; Faria,Roberto A. de; Sediyama,Gilberto C.; Ribeiro,Carlos A. Á. S.; Santos,Fernando A. A..
Utilizando-se ferramentas de análise espacial, com o presente trabalho objetivou-se investigar a evolução da lavoura de café no espaço geográfico, em importante região do estado de Minas Gerais, verificando-se a sustentabilidade da produção em diferentes zonas climáticas. Neste sentido, buscou-se uma regionalização do cafeeiro (Coffea arabica L.) para a região do Triângulo Mineiro/Alto Paranaíba, MG, comparando-a com os resultados de um modelo econômico de decomposição da variação da área nos efeitos escala e substituição, considerando-se o período 1985 a 1995/96. Observou-se que a tendência crescente da expansão cafeícola do noroeste para o nordeste acompanha a disposição das classes aptas apresentadas pela regionalização e, também, que a fraca expressão...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Análise espacial; Modelo econômico.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662001000300024
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Deficiência hídrica e uso granulados em lavoura cafeeira irrigada por gotejamento AGRIAMBI
Fernandes,André Luís Teixeira; Santinato,Roberto; Lessi,Ricardo; Yamada,Antonio; Silva,Vantuir A..
Com o objetivo de se estudar o desenvolvimento vegetativo e produtivo de uma lavoura de café nas condições de Planaltina de Goiás, GO, instalou-se um experimento numa lavoura de café Mundo Novo, recepada, onde foram comparados diferentes períodos de déficit hídrico (DH) e aplicação de variados produtos granulados no solo. Com avaliações de produção para os anos de 1995, 1996 e 1997, observou-se que, sob irrigação total e sem déficit hídrico, a cultura apresentou a maior produtividade, com acréscimos de até 100% quando comparada com o tratamento sem irrigação. Quanto aos granulados, independentemente do tratamento de irrigação, verificou-se melhor desempenho da associação triadimenol + dissulfoton, com aumentos de produtividade de 20 a 25%.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Deficiência hídrica; Granulados de solo.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662000000300012
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Management zones in coffee cultivation AGRIAMBI
Jacintho,João L.; Ferraz,Gabriel A. e S.; Silva,Fabio M. da; Santos,Sthéfany A..
ABSTRACT This study aimed to apply precision agriculture techniques in coffee production, using correlation analysis in the definition of management zones. This work was carried out in a 22-ha area of coffee (Coffea arabica L.), cv. ‘Topázio MG 1190’, which was sampled on a regular grid, using a topographic GPS, totaling 64 georeferenced samples (on average, 2.9 points per ha). Descriptive analysis was used in the data, followed by Pearson’s correlation analysis at 0.05 significance between soil chemical attributes, agronomic characteristics of the plants and altitude. It was possible to verify the correlation of soil chemical attributes, agronomic characteristics of the plants and altitude with coffee yield. Altitude was the variable most correlated with...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Precision agriculture; Yield; Thematic mapping.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000200094
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Geostatistical analysis of Arabic coffee yield in two crop seasons AGRIAMBI
Carvalho,Luis C. C.; Silva,Fabio M. da; Ferraz,Gabriel A. e S.; Stracieri,Juliana; Ferraz,Patrícia F. P.; Ambrosano,Lucas.
ABSTRACT To make the coffee activity competitive, some farmers use precision coffee farming. Thus, it is possible to create thematic maps that guide management practices for regions where there are limitation for the plant development. The objective of this study was to identify the spatial dependence of coffee crop yield, in 2012 and 2013. The experimental area is located in a Haplustox in Três Pontas, Minas Gerais. One hundred sampling points were georeferenced for the collection of yield data through manual harvest. The difference of yield between crop seasons was also evaluated. Data were processed using geostatistical analysis. It was possible to identify and characterize the spatial dependence of all variables, as well as to create contour maps....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Spatial variability; Biennuality; Maps; Precision agriculture.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000600410
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Secafé: metodologia para acelerar a germinação das sementes de café Rev. bras. sementes
Meireles,Robson Celestino; Araujo,Eduardo Fontes; Reis,Múcio Silva; Sediyama,Carlos Sigueyuki; Sakiyama,Ney Sussumu; Reis,Luciléa Silva dos.
Para analisar o uso do hipoclorito de sódio na degradação do pergaminho, como alternativa à remoção manual, bem como verificar seu efeito sobre a germinação das sementes, foram utilizadas sementes de café arábica da variedade Catuaí 44, provenientes da área experimental da Empresa Fertilizantes Heringer, no município de Manhuaçú, MG, com umidade inicial de 28,14%. Os tratamentos foram constituídos pela combinação de cinco concentrações de hipoclorito de sódio (0; 2,5; 5,0; 7,5 e 10%) e quatro tempos de embebição (6, 12, 18 e 24h), além de duas testemunhas, uma com pergaminho e outra sem pergaminho, o qual foi retirado manualmente. O experimento foi conduzido no delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 x 4, com 2 testemunhas adicionais,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Hipoclorito de sódio; Sementes.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-31222007000300012
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Quantitative analysis of growth in coffee plants cultivated with a water-retaining polymer in an irrigated system1 Rev. Ciênc. Agron.
Souza,Antonio Jackson de Jesus; Guimarães,Rubens José; Colombo,Alberto; Sant’Ana,José Antonio do Vale; Castanheira,Dalyse Toledo.
ABSTRACT This study aimed to evaluate the use of hydro polymer retainer in the quantitative growth of coffee plants at different levels of irrigation and soil types. The experiment was conducted in pots with seedlings bag in the greenhouse of the Setor de Cafeicultura, Universidade Federal de Lavras. The experimental design was in randomized blocks in factorial (2x4x2): absence or presence of hydro polymer retainer, four levels of irrigation (25%, 50%, 75% and 100%), two soil types (sandy soil and medium texture). At 150 days evaluated the stem diameter, plant height, leaf area, number of leaves, dry weight of shoots, plant dry mass, root dry weight, root dry weight ratio of shoot, leaf area ratio, absolute growth rate, relative growth rate, net...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Soil types; Greenhouse; Coffea arabica L.; Hydrogel.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902016000100162
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Critical ranges for leaf nitrogen and potassium levels in coffee fertigated at the production phase1 Rev. Ciênc. Agron.
Assis,Gleice Aparecida de; Guimarães,Rubens José; Colombo,Alberto; Scalco,Myriane Stella; Dominghetti,Anderson William.
With the aim of establishing critical ranges for the leaf nitrogen (N) and potassium (K) levels in fertigated coffee crops under production, an experiment was carried out in the experimental area of the Sector for Coffee Cultivation of the Department of Agriculture at the Federal University of Lavras, in Brazil. Treatments consisted of five levels of fertilizer applied through fertigation: 30%, 80%, 130%, 180% and 230% of the recommended amounts of N and K for rainfed coffee grown in Minas Gerais. A randomised block design with four replications was used. Critical ranges for nutrient concentrations in the leaves were established from the results of growth characteristics (plant height and stem diameter), leaf analyses and productivity. The results obtained...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Irrigated coffee; Critical level; Foliar diagnosis.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902015000100126
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Analysis of defects in coffee beans compared to biplots for simultaneous tables Rev. Ciênc. Agron.
Brighenti,Carla Regina Guimarães; Cirillo,Marcelo Angelo.
ABSTRACT The demand for high quality coffee has become a consolidated criterion to achieve the best prices. Currently, cooperatives evaluate the coffee beans mainly through the particle size and the number of defects in the sample. This evaluation type generates counting data that originates contingency tables from different periods or groups involving the same variables in the row and column and there may be interest in knowing if two tables are related and how much are related. These are the so-called combined tables. Statistical analysis techniques normally employed do not include categorical data in the combined tables. The aim of this study was to evaluate the incidence of different types of defects in samples of large flat coffee beans in two...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Coffee quality; Particle size; SVD; Sieves.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902018000100062
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Water-retaining polymer and seedling type when planting irrigated coffee Rev. Ciênc. Agron.
Souza,Antonio Jackson Jesus; Guimarães,Rubens José; Dominghetti,Anderson William; Scalco,Myriane Stella; Rezende,Tiago Teruel.
ABSTRACT The aim of this work was to evaluate the use of a water-retaining polymer on the initial growth of coffee plants for different levels of irrigation and types of seedling. The experiment was set up in pots with a clayey soil, in a greenhouse of the Sector for Coffee Production of the Federal University of Lavras, Brazil. The experiment was arranged in a randomised block design into sub-lots with three replications, giving a total of 48 experimental units. Four levels of irrigation (25%, 50%, 75% and 100% of the available water) were randomly assigned to the lots; the type of seedling (grown in bags or tubes) were randomly assigned to the sub-lots, and the use or not of the water-retaining polymer randomly assigned to the sub-sub-lots. In the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Seedling containers; Implementation; Coffea arabica L.; Hydrogel.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1806-66902016000200334
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Growth, development, and fertilizer-15N recovery by the coffee plant Scientia Agricola
Fenilli,Tatiele Anete Bergamo; Reichardt,Klaus; Dourado-Neto,Durval; Trivelin,Paulo César Ocheuze; Favarin,José Laercio; Costa,Flávio Murilo Pereira da; Bacchi,Osny Oliveira Santos.
The relationship between growth and fertilizer nitrogen recovery by perenial crops such as coffee is poorly understood and improved understanding of such relations is important for the establishment of rational crop management practices. In order to characterize the growth of a typical coffee crop in Brazil and quantify the recovery of 15N labeled ammonium sulfate, and improve information for fertilizer management practices this study presents results for two consecutive cropping years, fertilized with 280 and 350 kg ha-1 of N, respectively, applied in four splittings, using five replicates. Shoot dry matter accumulation was evaluated every 60 days, separating plants into branches, leaves and fruits. Labeled sub-plots were used to evaluate N-total and 15N...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Stable isotope; Nitrogen; Dry matter accumulation; 15N.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162007000500012
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Invertase and sucrose synthase activities in coffee plants sprayed with sucrose solution Scientia Agricola
Silva,José Carlos da; Alves,José Donizeti; Alvarenga,Amauri Alves de; Magalhães,Marcelo Murad; Livramento,Dárlan Einstein do; Fries,Daniela Deitos.
One management practice of which the efficiency has not yet been scientifically tested is spraying coffee plants with diluted sucrose solutions as a source of carbon for the plant. This paper evaluates the effect of foliar spraying with sugar on the endogenous level of carbohydrates and on the activities of invertase and sucrose synthase in coffee (Coffea arabica L.) seedlings with reduced (low) and high (normal) levels of carbon reserve. The concentrations used were 0.5 and 1.0% sucrose, and water as a control. The use of sucrose at 1.0% caused an increase in the concentration of total soluble sugars in depauperate plants, as well as increased the activity of the following enzymes: cell wall and vacuole acid invertase, neutral cytosol invertase and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Sugar; Spray; Enzymes.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162003000200006
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Total phenol concentrations in coffee tree leaves during fruit development Scientia Agricola
Salgado,Paula Rodrigues; Favarin,José Laércio; Leandro,Roseli Aparecida; Lima Filho,Oscar Fontão de.
Vegetables have a natural defense against external factors synthesizing phenolic compounds, which depends on the maturity stage and on the climate. Total phenol grades were extracted from mature and young coffee leaves and were analyzed in relation to yield, phenology and climate. The climatic conditions were described by air temperature, global radiation and daily insolation. Evaluations were made on height, diameter and length of reproductive branches to determine the respective vegetative growth rates of the plants. The amounts of total phenols in the plants at the production stage was 174.0 mg g-1 and 138.9 mg g-1 for young and mature leaves, respectively, and for plants without fruit formation 186.5 mg g-1 and 127.6 mg g-1 for young and mature leaves,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Mature leaves; Young leaves; Natural defense; Climate.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162008000400005
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Multivariate analysis of sensory characteristics of coffee grains (Coffea arabica L.) in the region of upper Paranaíba - doi: 10.4025/actasciagron.v32i4.4283 Agronomy
Pereira, Marcelo Cláudio; Universidade Federal de Lavras; Chalfoun, Sara Maria; UFLA; Carvalho, Gladyston Rodrigues de; Empresa de pesquisa agropecuária de Minas Gerais; Savian, Taciana Vilella; USP.
This study aimed to examine the sensory characteristics of the grains of 21 cultivars of Coffea arabica L. and Coffea canephora Pierre from the essays of genetic improvement of EPAMIG, located in Patrocínio Municipality, Minas Gerais State, where they were collected through cloths stripping method and washed. Subsequently to dry (11 to 12% moisture b.u.), we obtained the coffee designated as “natural”. The evaluated varieties were: Acaiá Cerrado MG 1474; Bourbon Vermelho DATERRA; Catiguá MG 1; Catiguá MG 2; Catuaí Amarelo IAC 62; Catuaí Vermelho IAC 15; H 419-3-1-4-2; H 419-6-2 -5-2; H 419-6-2-5-3; H 419-6-2-7-3 Vermelho; H 493-1-2-10; H 514-7-10-1 Vermelho; H 514-7-10-6; H 515-4-2-2; H 518-3-6-1; Icatú Amarelo IAC 3282; Mundo Novo 379-19; Mundo Novo IAC...
Tipo: Amostragem em parcelas com repetições Palavras-chave: Coffea arabica L.; Quality; Natural coffee 5.01.03.05-9 Coffea arabica L.; Quality; Natural coffee Melhoramento vegetal.
Ano: 2010 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/4283
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Plot size for evaluation of Arabica coffee yield Agronomy
Moraes, Bráulio Fabiano Xavier de; Toledo, Fernando Henrique Ribeiro Barroso; Dias, Kaio Olímpio das Graças; Andrade, Vinícius Teixeira; Ferreira, Daniel Furtado; Gonçalves, Flavia Maria Avelar.
In most cases, in genetic breeding of Arabica coffee, plot size is defined in an empirical manner. It is often based only on the experience of the breeders and the availability of resources, potentially leading to a reduction in precision. Therefore, the aim of this study was to estimate the size of the experimental plot for evaluation of coffee yield. We evaluated two experiments for validation of cultivars with 12 treatments set up in a randomized complete block design with three replicates and plots composed of 50 plants. Each plant was considered as a basic unit. Estimates of ideal plot size were made by maximum curvature of the coefficient of variation, linear-plateau segmented model and by the resampling methods. We discussed the variations in the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Genetic plant breeding; Experimental precision; Basic unit; Coffea arabica L..
Ano: 2019 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/42712
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Trasmisión de precios en el mercado mexicano e internacional de café (Coffea arabica L.): un análisis de cointegración Agrociencia
Jaramillo-Villanueva,José L.; Benítez-García,Erika.
Resumen La transmisión de precios es analizada como parte del comercio internacional y regional a través de la Ley del Precio Único (LPU), la cual permite probar la existencia y grado de integración de mercados separados geográficamente. Lo anterior es relevante porque permite conocer la forma y la velocidad de ajuste de los precios domésticos, ante cambios en los precios internacionales y el grado de eficiencia del mercado. El objetivo de este estudio fue analizar el proceso de transmisión de precios del café (Coffea arabica L.) y la forma de esa transmisión en el mercado internacional y el de México, para identificar oportunidades de eficiencia económica en el proceso de producción-comercialización. Para ello se usaron los precios nacionales e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Transmisión de precios; Cointegración; Coffea arabica L.; Vector de corrección de errores.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-31952016000700931
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Hormesis with glyphosate depends on coffee growth stage Anais da ABC (AABC)
CARVALHO,LEONARDO B. DE; ALVES,PEDRO L.C.A.; DUKE,STEPHEN O..
Weed management systems in almost all Brazilian coffee plantations allow herbicide spray to drift on crop plants. In order to evaluate if there is any effect of the most commonly used herbicide in coffee production, glyphosate, on coffee plants, a range of glyphosate doses were applied directly on coffee plants at two distinct plant growth stages. Although growth of both young and old plants was reduced at higher glyphosate doses, low doses caused no effects on growth characteristics of young plants and stimulated growth of older plants. Therefore, hormesis with glyphosate is dependent on coffee plant growth stage at the time of herbicide application.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coffea arabica L.; Weed management; Herbicide; Spray drift; Stimulatory effect.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652013000200813
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