|
|
|
|
|
Silva,Caio Abércio da; Agostini,Piero da Silva; Callegari,Marco Aurélio; Santos,Rita de Kássia Silva dos; Novais,Aliny Kétilim; Pierozan,Carlos Rodolfo; Pereira Junior,Marcino; Alves,Jefferson Bastos; Gasó,Josep Gasa. |
Resumo: O objetivo deste trabalho foi identificar e quantificar, por meio de modelos de regressão linear múltipla, os fatores de produção que afetam o consumo diário de ração e a conversão alimentar de suínos nas fases de crescimento e terminação, em granjas integradas a uma cooperativa. Foram avaliados os históricos produtivos de 690 lotes, que representavam aproximadamente 363 mil animais alojados entre 2010 e 2013 em 118 granjas vinculadas a uma cooperativa do Estado do Paraná. Foram considerados 44 fatores de produção relacionados a instalações, manejo, sanidade, genética e alimentação. O consumo diário de ração (CDR) foi menor nos lotes oriundos de granjas com árvores nas laterais dos galpões e naqueles formados apenas por fêmeas. Já a conversão... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Consumo diário de ração; Conversão alimentar; Equações; Regressão múltipla. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2016001001780 |
| |
|
|
Novais,Aliny Kétilim; Silva,Caio Abércio da; Santos,Rita de Kássia Silva dos; Dias,Cleandro Pazinato; Callegari,Marco Aurélio; Oliveira,Eduardo Raele de. |
ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the effect of chelated iron supplementation on gestating and lactating sows and on their suckling and weaned piglets. Reproductive traits, piglet performance, hematological parameters, and the iron concentrations in colostrum, milk, and stillborn livers were measured. Ninety-six sows were subjected to one of three treatment groups. Group T1 comprised pregnant and lactating sows treated with diets supplemented with inorganic iron (551 mg Fe/kg) and suckling piglets administered 200 mg of injectable iron dextran. Group T2 was the same as T1, except that sows after 84 days of gestation, lactating sows, and suckling piglets were fed a diet supplemented with 150 mg Fe/kg of chelated iron, and suckling piglets... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Hemoglobin; Micro mineral; Mineral nutrition; Organic mineral; Swine. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982016001000615 |
| |
|
|
Silva,Caio Abércio da; Agostini,Piero da Silva; Dias,Cleandro Pazinato; Callegari,Marco Aurélio; Santos,Rita de Kássia Silva dos; Novais,Aliny Kétilim; Pierozan,Carlos Rodolfo; Gasó,Josep Gasa. |
ABSTRACT The objective of this study was to identify and quantify, through mathematical models, the main factors of production in growing and finishing pig units linked to three Brazilian cooperatives located in Western Region of Paraná State that influence the parameters of daily feed intake and feed conversion ratio. The records of 216 growing and finishing farms from 2010 to 2013, representing 1,533 batches, and totaling approximately 1,025,000 pigs, were evaluated. Thirty production factors related to the management, health, installations and equipment, nutrition, genetics, and environment were considered. The number of pigs per pen, the feeder model, the origin and sex of the animals, and the initial and final body weights were the factors included in... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Facilities; Fattening; Intake; Production indexes; Regression. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982017000300264 |
| |
|
|
|