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Matt,Sérgio Luis Pinto da; Gomes,Marcos de Lucca Moreira; Andrade,Dálcio Ricardo de. |
Oligosarcus argenteus belongs to the Acestrorhynchinae subfamily, being restricted to South America, and found in several Brazilian hydrographic basins, in lotic and lentic environments, where they are able to reproduce. With the purpose of studying the reproductive biology of the males from this species, many morphological parameters were analyzed during a 24 month period, as well as characterizing the different testicular maturation stages. A maturity scale, with three stages (I - Initial Maturing, II - Intermediate Maturing, III - Final Maturing) was proposed for the adult males of Oligosarcus argenteus. The reproductive period was established by the bimonthly frequency of spermatogenesis and by the gonadal maturation stages. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Reproductive cycle; Histology; Testis; Oligosarcus argenteus. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000100016 |
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Vidal Jr.,Manuel Vazquez; Donzele,Juarez Lopes; Andrade,Dálcio Ricardo de; Santos,Luiz Carlos dos. |
Foram realizados dois experimentos com o objetivo de comparar técnicas de digestibilidade de nutrientes de alimentos para peixes, com o uso dos indicadores externos (óxido crômico e carbonato de bário) e internos (cinza insolúvel em ácido, cinza insolúvel em detergente ácido, fibra bruta e fibra detergente ácido) e com a técnica de determinação direta. Tambaquis com 100 g receberam, no primeiro experimento, fubá de milho e, no segundo, farelo de soja. O óxido crômico e o carbonato de bário são indicadores externos efetivos para estimar os coeficientes de digestibilidade dos alimentos para tambaquis. A fibra bruta e a fibra detergente ácido apresentaram baixa recuperação e não estimaram de forma consistente os coeficientes de digestibilidade dos alimentos... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aqüicultura; Digestibilidade; Nutrição; Tambaqui. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982004000900003 |
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