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Effect on Merlot red wine of fining agents mixture: application of the simplex centroid design Ciênc. Tecnol. Aliment.
FICAGNA,Evandro; GAVA,Angelo; ROSSATO,Simone Bertazzo; ROMBALDI,César Valmor; BORSATO,Dionísio.
Abstract In the elaboration of young red wine, it is necessary to obtain a clear product with stable color. The clarity and stability can be obtained using fining agents. The objective of this study was to evaluate the combined effect of fining with pea protein isolate (PPI), bentonite, and polyvinylpyrrolidone (PVPP) on a red wine, using the experimental design of mixtures. Merlot wine was used to evaluate the changes on monomeric flavan-3-ol, turbidity and anthocyanin levels promoted by the fining compounds. For all the parameters, the adjusted models showed influence of the combination of the three fining agents. Together, bentonite and PVPP have synergistic effect on the reduction in monomeric flavanol levels. Such synergistic effect was also observed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Pea protein isolate; PVPP; Bentonite; Anthocyanins; Monomeric flavan-3-ols; Turbidity.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612020005001202
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Método simplex supermodificado como estratégia de otimização para respostas combinadas em sistemas alimentares Ciênc. Tecnol. Aliment.
SILVA,Rosângela Aguilar da; BORSATO,Dionísio; SILVA,Rui Sérgio Ferreira da.
O presente trabalho teve como objetivo combinar modelagem pela superfície de resposta com otimização simplex supermodificado, para tratamento de casos de interesse na ciência e tecnologia de alimentos, com o emprego da função de Derringer & Suich para respostas combinadas. Um programa para microinformática, denominado MULTIPLEX, foi desenvolvido e testado na otimização multirresposta de três sistemas alimentares selecionados na literatura especializada: 1) inativação da lipoxigenase e lipase preservando-se a atividade da fitase durante o processamento hidrotérmico da cevada; 2) desidratação instantânea de maçã por expansão; 3) extração da proteína da linhaça com hexametafosfato. Uma análise estatística rigorosa foi realizada para testar a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Otimização; Simplex supermodificado; Sistemas alimentares.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612000000300009
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Influence of film coefficient during multicomponent diffusion – KCl/NaCl in biosolid for static and agitated system using 3D computational simulation Ciênc. Tecnol. Aliment.
CREMASCO,Hágata; GALVAN,Diego; ANGILELLI,Karina Gomes; BORSATO,Dionísio; OLIVEIRA,Admilton Gonçalves de.
Abstract The influence of film coefficient formed during the diffusion of inorganic salts (NaCl and KCl) in biosolids was studied using a 3D computer modeling by Finite Elements Method (FEM) in COMSOL Multiphysics® software combined with SOM-type Artificial Neural Networks (ANN). Such tools have shown that the influence of the film formed in the biosolid/solution interface occurs in a heterogeneous manner and is due to the matrix geometry, the type of system (agitated or static) and the ion size (Na+ or K+). The influence of film coefficient was more pronounced for K+ ion, and for a static system. Comparing the geometry of biosolids, ion diffusion was more pronounced in the (Y±) axis in relation to other axes, X (±) and Z (±), as well as in between the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Finite elements method; Mass transfer; Modeling; Brines.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000500173
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