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Falcão,Ana Paula; Chaves,Eduardo Sidinei; Kuskoski,Eugênia Marta; Fett,Roseane; Falcão,Leila Denise; Bordignon-Luiz,Marilde Terezinha. |
Antocianinas são pigmentos fenólicos com potencial para substituição dos corantes artificiais vermelhos; porém, estes se apresentam instáveis frente ao processamento de alimentos, sendo a temperatura um dos principais fatores envolvidos na degradação da cor destes pigmentos. O objetivo deste trabalho foi avaliar a concentração de compostos fenólicos e a capacidade antioxidante de um sistema modelo de geléia de uvas (SMG) Isabel (Vitis labrusca) e Refosco (Vitis vinifera L.) elaborado a 45 °C, utilizando como agente espessante uma mistura de gomas xantana e locusta. Nos SMGs elaborados, avaliou-se a estabilidade dos pigmentos antociânicos e determinou-se polifenóis totais (IPT), antocianinas totais (AT). A atividade antioxidante foi medida utilizando os... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Uva; Antocianinas; Compostos fenólicos; Atividade antioxidante; Estabilidade. |
Ano: 2007 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000300032 |
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Burin,Rafael; Burin,Vivian Maria; Taha,Patrícia; Bordignon-Luiz,Marilde Terezinha. |
O objetivo deste trabalho consiste em validar uma otimização para uma metodologia tradicional de determinação de cálcio em produtos cárneos. No Brasil, esta metodologia é descrita pelo Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento e utiliza como elemento filtrante, em uma das etapas de filtração, fibras médias de amianto, um material tóxico. Na metodologia proposta neste trabalho, estas fibras foram substituídas por papel filtro quantitativo. Os testes realizados foram: linearidade, sensibilidade, limite de detecção e de quantificação, precisão, exatidão, especificidade, robustez e incerteza da medição. A metodologia otimizada proposta neste trabalho mostrou-se sensível, precisa, exata, específica e robusta. Pode-se considerar esta metodologia... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Validação de metodologia; Cálcio; Produtos cárneos. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000400033 |
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Burin,Vívian Maria; Falcão,Leila Denise; Gonzaga,Luciano Valdemiro; Fett,Roseane; Rosier,Jean Pierre; Bordignon-Luiz,Marilde Terezinha. |
Viticultural practices in the State of Santa Catarina, Brazil, have shown economic growth, with the production of grapes used to produce wines and grape juice. Grapes are rich in phenolic compounds which have drawn attention not only because of their important role in the development of products derived from grapes, but also for their potential beneficial health effects. The objective of this study was to evaluate commercial, organic and homemade grape juices produced in Santa Catarina. Grape juices were analyzed for total phenolic content, colour, and antioxidant activity. The commercial juices had the highest average values for total monomeric anthocyanins and total phenolics. There was a strong positive correlation (R = 0.9566) between the antioxidant... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Anthocyanins; Phenolics compounds; Vitis labrusca. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400030 |
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Falcão,Ana Paula; Chaves,Eduardo Sidinei; Falcão,Leila Denise; Gauche,Cony; Barreto,Pedro Luiz Manique; Bordignon-Luiz,Marilde Terezinha. |
Anthocyanins are the pigments responsible for the color of most red grapes and are easily degraded following various reaction mechanisms affected by oxygen, enzymes, pH, and temperature among other variables. In this study, a jam model system was developed using Merlot and Bordô grape extracts and polysaccharides (xanthan and locust bean gums) and different temperatures (45, 55 and 65 °C). The stability of the anthocyanin pigments and the rheological behavior of the jam model system were studied. For the determination of the stability, the half-life time and first-order reaction rate constants for the anthocyanin pigments were calculated. The rheological behavior was determined through the Power law model. The jam model system produced using a temperature... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Vitis vinifera L.; Vitis labrusca L.; Anthocyanin; Xanthan gum; Rheological behavior. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000400024 |
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Picinin,Lidia Cristina Almeida; Toaldo,Isabela Maia; Hoff,Rodrigo Barcellos; Souza,Fernando Nogueira; Leite,Mônica Oliveira; Fonseca,Leorges Moraes; Diniz,Soraia Araújo; Silva,Marcos Xavier; Haddad,João Paulo Amaral; Cerqueira,Mônica Maria Oliveira Pinho; Bordignon-Luiz,Marilde Terezinha. |
ABSTRACT Veterinary drug residues in bulk tank milk are important to all sectors of the dairy chain because they are one of the major factors which determine the safety of the final product. This study attempted to identify milk quality parameters that are associated with the occurrence of veterinary drug residues using multivariate principal component analysis (PCA). A total of 132 raw milk samples were collected from 45 dairy farms in the state of Minas Gerais - Brazil and analyzed for 42 analytes, including pyrethroids, macrocyclic lactones and antibacterials, using liquid chromatography coupled with mass spectrometry in tandem mode and gas chromatography with electron capture detection. Out of the 132 milk samples, 40 samples tested positive for at... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pesticide; Anthelmintic; Antibacterial; Macrocyclic lactone; Food safety. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162017000300195 |
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