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Physiological differences of ‘Crocantela’ lettuce cultivated in conventional and hydroponic systems Horticultura Brasileira
Souza,Priscila F de; Borghezan,Marcelo; Zappelini,Julia; Carvalho,Lara R de; Ree,Joseph; Barcelos-Oliveira,Jorge L; Pescador,Rosete.
ABSTRACT Conventional soil and hydroponic growing systems have inherent differences in water and nutritional availability. These differences may affect plant physiological development and biochemistry. The objective of this study was to evaluate lettuce (Lactica sativa) cv. ‘Crocantela’development in either a hydroponic system or in soil through analyses of vegetative growth; chlorophyll abundance; and sugar and starch content. We evaluated the dry mass (DM), fresh mass (FM), number of leaves (LN), stomatal density and contents of chlorophyll, carotenoids, sugars and starch. Due to the improved nutritional conditions, especially in relation to macronutrients, plants grown in hydroponic system presented significant differences in chlorophyll a (0.4481...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lactuca sativa; Biomass; Chlorophyll; Starch; Stomatal density.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362019000100101
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Yield and must composition of grapevines subjected to phosphate fertilization in Southern Brazil PAB
Schmitt,Djalma Eugênio; Borghezan,Marcelo; Ambrosini,Vítor Gabriel; Comin,Jucinei José; Trapp,Talita; Brunetto,Gustavo.
Abstract: The objective of this work was to evaluate the yield and must composition of 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' grapevines subjected to phosphorus applications to a soil from a high-altitude region of Southern Brazil, during three crop seasons. Experiments 1 and 2 were carried out in 'Cabernet Sauvignon' and 'Chardonnay' commercial vineyards, respectively, in the municipality of Água Doce, located in the Midwestern region of the state of Santa Catarina. The soil from the two vineyards was classified as a Typic Humicryept. The used source of P was triple superphosphate (45% P2O5). From 2011 to 2013, at flowering, a total of 0, 10, 20, 40, and 80 kg ha-1 P2O5 were applied in the crown projection area, to the soil surface, without incorporation,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Available phosphorus; 'Cabernet Sauvignon'; 'Chardonnay'; High altitude.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2020000102803
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Comportamento vegetativo e produtivo da videira e composição da uva em São Joaquim, Santa Catarina PAB
Borghezan,Marcelo; Gavioli,Olavo; Pit,Fábio Antônio; Silva,Aparecido Lima da.
O objetivo deste trabalho foi avaliar o comportamento vegetativo e produtivo das variedades de videira Cabernet Sauvignon, Merlot e Sauvignon Blanc, e a composição da uva em São Joaquim, Santa Catarina. Foram avaliadas plantas de um vinhedo comercial, cultivado em espaldeira, a 1.293 m de altitude, durante os ciclos fenológicos 2005/2006 e 2006/2007. As variáveis meteorológicas, a fenologia, o desenvolvimento do dossel e a composição da uva na colheita foram comparados entre os ciclos. As temperaturas mais amenas influenciaram o ciclo fenológico das variedades Cabernet Sauvignon, Merlot e Sauvignon Blanc, que é mais longo e tardio que nas outras regiões vitícolas do Brasil. Houve influência significativa da precipitação pluvial sobre a maturação da uva, no...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Cabernet Sauvignon; Fenologia; Maturação; Merlot; Sauvignon Blanc.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2011000400009
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Propagação in vitro e avaliação de parâmetros morfofisiológicos de porta-enxertos de videira PAB
Borghezan,Marcelo; Moraes,Liziane Kadine Antunes de; Moreira,Flávia Maia; Silva,Aparecido Lima da.
A micropropagação de genótipos selecionados pode contribuir para atender a demanda de plantas matrizes e mudas de qualidade genética e sanitária comprovadas de videira (Vitis spp.) no Estado de Santa Catarina. O objetivo deste trabalho foi estabelecer e multiplicar in vitro porta-enxertos de videira e avaliar parâmetros morfofisiológicos fundamentais à micropropagação e aclimatização. Os porta-enxertos VR043-43, VR039-16, Paulsen 1103, R110, SO4 e Kober 5BB foram estabelecidos e multiplicados in vitro pelo método de gemas axilares em meio de cultura DSD1. Quarenta e dois por cento dos explantes foram estabelecidos in vitro. Houve variabilidade de crescimento, área foliar e matéria seca entre os genótipos. O porta-enxerto Paulsen 1103 foi numericamente...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis; Micropropagação; Biomassa; Estômatos; Clorofila.
Ano: 2003 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2003000700001
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Shoot growth of Merlot and Cabernet Sauvignon grapevine varieties PAB
Borghezan,Marcelo; Gavioli,Olavo; Vieira,Hamilton Justino; Silva,Aparecido Lima da.
The objective of this work was to evaluate shoot growth of the grapevine varieties Merlot and Cabernet Sauvignon, during 2006/2007, and Cabernet Sauvignon, during 2008/2009, in São Joaquim, SC, Brazil. The experiment was carried out in a commercial vineyard trained on a vertical trellis system. The shoots of the central part of the plants were selected, and the lengths from the base to the apex of 20 shoots per cultivar were evaluated. In 2006/2007, monitoring began at pruning, on 9/15/2006, and ended on 2/6/2007, totalizing 144 days of evaluation. During the 2008/2009 cycle, phenology and shoot growth for 'Cabernet Sauvignon' were assessed from grape development (1/13/2009) (pea-sized grapes) until shoot vegetative growth had ceased. Budburst occurred in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Vitis vinifera; Photoperiod; Temperature; Vegetative growth.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2012000200008
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