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STATIC PRESSURE DROP IN LAYERS OF CASTOR BEAN GRAINS REA
Goneli,André L. D.; Corrêa,Paulo C.; Figueiredo Neto,Acácio; Kirsch,Michele R. H.; Botelho,Fernando M..
ABSTRACT Knowledge regarding the static pressure drop in granular layers is of fundamental importance in the development of efficient drying and aeration projects of agricultural products. Thus, the objective of this study was to evaluate the effects of impurity contents on the static pressure drop in different bed depth of castor bean grains, as well as modify the mathematical models per the obtained experimental data and select the model that best represents this phenomenon. First, impurities in castor bean grains of the Guarani variety were eliminated and 6% of the moisture content (dry basis) was retained. The coarse impurity contents were obtained with 2%, 4%, and 6% of mass addition. The pressure drop in different bed depth of clean and impure castor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bulk density; Load loss; Porosity; Ricinus communis L.; Moisture content.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162020000200184
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PHYSICAL PROPERTIES OF DIFFERENT SOYBEAN CULTIVARS DURING DRYING REA
Hauth,Michele R.; Botelho,Fernando M.; Hoscher,Renata H.; Botelho,Sílvia de C. C.; Oliveira,Gabriel H. H. de.
ABSTRACT The knowledge of physical properties of grains is important for the optimization of postharvest operations. Thus, this study aimed to evaluate the effect of moisture content over physical properties of different cultivars of soybean. Soybean of cultivars NS7901RR, TMG1180RR, P98Y70 and TMG132RR were used, with initial moisture content of 0.32, 0.27, 0.25 and 0.21 dry basis (d.b.), respectively. In order to dry the samples, an oven of forced air circulation was used. Samples were dried at temperature of 50 °C, being the drying procedure stopped when the moisture content of soybean was equal or inferior than 0.15 (d.b.). During drying, for interested moisture contents, physical properties were determined: bulk density, equivalent diameter,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Glycine max (L.); Moisture content; Physical characteristics; Shape and size.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162018000400590
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Modelagem matemática para a descrição do processo de secagem do feijão (Phaseolus vulgaris L.) em camadas delgadas REA
Corrêa,Paulo C.; Resende,Osvaldo; Martinazzo,Ana P.; Goneli,André L. D.; Botelho,Fernando M..
O objetivo do presente trabalho foi a obtenção e a avaliação das curvas de secagem do feijão (Phaseolus vulgaris L.) e ajustar diferentes modelos matemáticos aos valores experimentais do teor de água para diversas condições do ar. Foram utilizados grãos de feijão colhidos com teor de água de 0,92 (b.s.) e submetidos à secagem até o teor 0,14 (b.s.) sob condições controladas de temperatura (35; 45 e 55 °C) e umidade relativa do ar de secagem de 40 ± 2%. Aos dados experimentais, foram ajustados 12 modelos matemáticos citados na literatura específica e utilizados para a representação do processo de secagem de produtos agrícolas. Pelos resultados obtidos e baseando-se em parâmetros estatísticos, pode-se concluir que metade dos modelos testados representa bem o...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Feijão; Modelagem matemática; Teor de água.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162007000300020
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Isotermas de sorção de água de frutos de Coffea canephora AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Botelho,Fernando M.; Botelho,Silvia de C. C.; Goneli,André L. D..
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar e modelar as curvas de equilíbrio higroscópico obtidas pelos processos de adsorção e dessorção para os frutos de café (Coffea canephora) maduros (cerejas) para diferentes condições psicrométricas do ar. Nos processos de sorção foram utilizadas diferentes condições de temperatura (entre 10 e 50 °C) e umidade relativa (entre 10 e 95%) até que o produto atingisse o teor de água de equilíbrio com a condição do ar especificada. Aos dados experimentais de sorção foram ajustados diversos modelos matemáticos frequentemente utilizados para representação da higroscopicidade de produtos agrícolas. Verificou-se que o teor de água de equilíbrio dos frutos de café aumentou com a umidade relativa para dada temperatura e diminuiu com...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Histerese; Adsorção; Dessorção; Modelagem matemática.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662014001000009
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Periods of constant and falling-rate for infrared drying of carrot slices AGRIAMBI
Botelho,Fernando M.; Corrêa,Paulo C.; Goneli,André. L. D.; Martins,Márcio A.; Magalhães,Felipe E. A.; Campos,Sílvia C..
The aim of this work was to study the infrared drying process of carrot slices and to determine coefficients related to the heat and mass transfer of the process. Fresh carrots were used, dried until constant weight in a dryer with infrared heating source. Different models were utilized to fit the experimental data of constant and falling drying rate periods. It was verified that the coefficients of heat and mass transfer, during the constant drying rate, significantly increased with temperature on rise. The Diffusion Approximation, Two Terms, Midili and Verna models satisfactory represented the falling period of drying rate of carrot slices. The effective diffusion coefficient increased with temperature and this relationship can be represented by the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Modeling; Dehydration; Water diffusion.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662011000800012
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Water sorption kinetics of damaged beans: GAB model AGRIAMBI
Baptestini,Fernanda M.; Corrêa,Paulo C.; Vanegas,Jaime D. B.; Leite,Rafael; Botelho,Fernando M.; Campos,Renata C..
ABSTRACT The objective of this study was to model the water sorption kinetics of damaged beans. Grains with initial moisture content of 53.85%, dry basis (d.b.), were used. One portion of the grains was used to obtain desorption isotherms, while the other was subjected to drying until the moisture content of 5.26% (d.b.), so that it was subjected to the adsorption. For the induction of damage, a Stein Breakage Tester was used. To obtain the equilibrium moisture content, grains were placed in a climatic chamber at 20, 30, 40 and 50 ± 1 °C combined with relative humidity of 30, 40, 50, 70 and 90 ± 3%. The GAB model fitted well to the equilibrium moisture experimental data of damaged grains and control. With increasing temperature, the monolayer moisture...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hysteresis; Adsorption; Desorption; Phaseolus vulgaris L..
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000800550
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Sorption isotherms of Brazil nuts AGRIAMBI
Botelho,Fernando M.; Boschiroli Neto,Nilso J.; Botelho,Silvia de C. C.; Oliveira,Gabriel H. H. de; Hauth,Michele R..
ABSTRACT Knowledge of the water sorption phenomenon in Brazil nut seeds will allow proper handling of this product, especially with regard to adequate conditions for safe storage. Thus, the present study aimed to determine the sorption isotherms (desorption and adsorption) of Brazil nuts, fitting different mathematical models to the experimental data, as well as to examine the hysteresis effect. To obtain the sorption isotherms, the static method was employed at temperatures of 25, 35, 45 and 55 °C and air relative humidities varying from 10 to 80%. The psychrometric conditions of the air were acquired with the aid of acid solutions and specific saturated saline left inside desiccators with the samples. It was verified that for a given isotherm, the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bertholletia excelsa; Moisture content; Hysteresis; Mathematical modeling.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662019001000776
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Kinetics of water sorption of damaged bean grains: Thermodynamic properties AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Baptestini,Fernanda M.; Vanegas,Jaime D. B.; Leite,Rafael; Botelho,Fernando M.; Oliveira,Gabriel H. H. de.
ABSTRACT This study aims to determine the thermodynamic properties of damaged beans. Grains with initial moisture content of 53.85% (d.b.) were used. A part of the grains was used to obtain the desorption isotherms, while another part was subjected to drying until a moisture content of 5.26% (d.b.) was achieved; therefore, it was subjected to the adsorption process. To induce damage, a Stein breakage tester was used. To obtain the equilibrium moisture content, grains were placed in a climatic chamber whose temperatures were 20, 30, 40, and 50 ± 1 °C combined with a relative humidity of 30, 40, 50, 70, and 90 ± 3%. Although in the desorption process, damaged grains had a lower differential enthalpy compared with the control, the reverse behavior was...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Enthalpy; Entropy; Gibbs free energy.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662017000800556
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Determinação e modelagem das propriedades físicas e da contração volumétrica do trigo, durante a secagem AGRIAMBI
Corrêa,Paulo C.; Ribeiro,Deise M.; Resende,Osvaldo; Botelho,Fernando M..
O presente trabalho foi realizado com o objetivo de se avaliar o efeito da variação do teor de água nas propriedades físicas dos grãos de trigo e ajustar diferentes modelos matemáticos aos valores experimentais, em função do teor de água do produto; além disso, analisaram-se duas metodologias de determinação da massa específica aparente e da massa específica real. Com base nos resultados obtidos, concluiu-se que a redução do teor de água influencia as propriedades físicas dos grãos de trigo, provocando a diminuição da porosidade, o aumento da massa específica aparente e da massa específica real. Outrossim, os valores das massas específicas real e aparente, calculados a partir da composição química dos grãos de trigo, são inferiores aos valores...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Massa específica; Porosidade; Modelo matemático; Encolhimento.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662006000300019
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