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Marangoni,Paulo Roberto Dantas; Robl,Diogo; Berton,Marcos Antonio Coelho; Garcia,Carlos Mario; Bozza,Angela; Porsani,Mariana Vieira; Dalzoto,Patricia do Rocio; Vicente,Vânia Aparecida; Pimentel,Ida Chapaval. |
The aim of this study was evaluate, two methods for the detection and identification of sulphate reducing bacteria (SRB): ML medium and PCR with specific primers for SRB groups. SRB were detected through the selective medium only on carbon steel, which showed corrosion. Employing specific PCR primer, SBR were detected from all the metallic components assayed, even those that did not present visible corrosion spots, such stainless steel and copper alloys. Despite the presence or absence of corrosion at the later stages effectively by using the selective medium,, the initial stages of the corrosion could only be detected by the amplification of total DNA with SRB specific primers. The early detection of SRB could be employed for preventing the damages on... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Metallic surface; Hydroelectric power station; Biofilm; Biocorrosion. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132013000500011 |
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Bozza,Angela; Tralamazza,Sabina Moser; Reynaud,Dalton Tadeu; Gabardo,Juarez; Valaski,Julio César; Marangoni,Paulo Roberto; Pimentel,Ida Chapaval. |
O Brasil vem perdendo espaço no mercado internacional devido à piora da qualidade do café. As substâncias tóxicas liberadas pelos fungos além de alterarem a qualidade da bebida, também podem ser prejudiciais à saúde dos consumidores. O objetivo do presente trabalho foi o isolamento de fungos a partir de grãos de café da variedade IAPAR 59, relacionando-os com a qualidade da bebida. Foram realizadas colheitas de grãos da árvore e do solo em diferentes tempos (0, 30, 60, 90 e 120 dias). O isolamento dos fungos foi feito pelo método Pour-plate e para a identificação dos fungos utilizou-se o Microcultivo e a Microscopia Eletrônica de Varredura (MEV). Houve diferença significativa no número absoluto de fungos encontrados nos grãos da árvore (5393), em relação... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Qualidade da bebida; IAPAR 59; Fungos; Coffea arabica. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300012 |
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