|
|
|
|
|
Skonieski,Fernando Reimann; Nörnberg,José Laerte; Kessler,Julcemar Dias; David,Diego Bitencourt de; Azevedo,Eduardo Bohrer de; Brüning,Gilmar; Pimentel,Concepta Margaret McManus. |
This experiment was carried out to evaluate the effects of the row spacing between corn plants on silage quality. Different spacing between corn rows (40, 60, and 80 cm) was used, but the population of plants was maintained around 65,000/ha in all treatments. Analysis of variance was carried out and means were compared by Tukey's test at 5% of probability. A reduction in row spacing provided better spatial distribution of plants, but did not alter morphological composition or dry matter production. The corn with most equidistant spatial distribution (lowest row spacing) showed an increase in lignin concentration, neutral detergent fiber, and total carbohydrates, and showed a decrease in total digestible nutrients when compared with 80 cm row spacing.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carbohydrate fractionation; Nutritional value; Protein fractionation; Row spacing. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982014000300002 |
| |
|
|
David,Diego Bitencourt de; Nörnberg,José Laerte; Azevedo,Eduardo Bohrer de; Brüning,Gilmar; Kessler,Julcemar Dias; Skonieski,Fernando Reimann. |
It was evaluated in this work, crop yield, fermentative quality and nutritional value of the silage of cultivars of white (Avena Sativa L.) and black (Avena Strigosa Schreb) oats cut at two development stages. It was used an experimental randomized block design in a 4 x 2 factorial scheme, consisting of four oat cultivars (two cultivars of black oats: Aveia Preta Comum and UTFP 971; and two cultivars of white oats: ER 91156- 1- 2- 1 and SI 98105- b), with four replicates. The cultivars were ensiled at flowering and dough grain stages. Oat cut at dough grain stage, especially genotypes from white oat, allows the obtainment of a more productive and qualitative silage. Cultivar, genotype, and maturation stage affect protein fractioning and oat silage... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Avena spp.; Carbohydrates; Digestibility; Fermentation; Minerals; Total digestible nutrients. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-35982010000700003 |
| |
|
| |
|
|
Azevedo,Eduardo Bohrer de; Nörnberg,José Laerte; Kessler,Julcemar Dias; Brüning,Gilmar; David,Diego Bitencourt de; Falkenberg,Jaline Rodrigues; Chielle,Zeferino Genésio. |
Foram avaliadas as silagens da parte aérea de três cultivares de mandioca, sendo determinados os parâmetros produtivos, fermentativos e bromatológicos com fracionamento de carboidratos e da fração nitrogenada, digestibilidade in vitro e macro minerais. Adotou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com três repetições por tratamento, sendo os resultados submetidos à ANOVA e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade de erro. O cultivar "FRITA" apresentou a maior produção por unidade de área, enquanto os parâmetros fermentativos de todos os cultivares demonstraram a boa qualidade das silagens produzidas. Os cultivares "S 60-10" e "Fepagro RS 13" apresentaram maiores teores de proteína bruta, sendo que o "FRITA" teve menor... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Carboidratos; Digestibilidade; Fermentação; Minerais; Produção; Proteína. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782006000600037 |
| |
|
|
Azevedo,Eduardo Bohrer de; Patiño,Harold Ospina; Silveira,André Luís Finkler da; López,Jorge; Brüning,Gilmar; Kozloski,Gilberto Vilmar. |
Foi realizado um experimento com o objetivo de verificar o efeito da suplementação com uréia encapsulada ou normal sobre a utilização de volumoso de baixa qualidade em novilhos. Os tratamentos foram: Feno + sal mineralizado; Feno + suplemento protéico com uréia comum; Feno + suplemento protéico com uréia encapsulada fórmula 1; Feno + suplemento protéico com uréia encapsulada fórmula 2. O volumoso utilizado foi feno de Tifton (Cynodon dactylon L.) de baixa qualidade (PB: 4,62%, FDN: 83,46%). Foram realizadas medidas de digestibilidade, consumo e cinética digestiva. A relação entre o consumo de proteína degradável no rúmen e o consumo de matéria orgânica digestível foi maior (P<0,05) para os tratamentos suplementados com proteína degradável no rúmen... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cinética digestiva; Consumo; Digestibilidade; Nitrogênio; Proteína; Suplementação. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782008000500029 |
| |
|
|
|