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Biodegradable films of starch/PVOH/alginate in packaging systems for minimally processed lettuce (Lactuca sativa L.) Ciência e Agrotecnologia
Brandelero,Renata Paula Herrera; Brandelero,Evandro Martin; Almeida,Fábio Mendonça de.
ABSTRACT Biodegradable packaging may replace non-biodegradable materials when the shelf life of the packaged product is relatively short, as in minimally processed foods. The objective of this work was to evaluate the efficiency of biodegradable films comprising starch/polyvinyl alcohol (PVOH)/alginate with the addition of 0 or 0.5% of essential oil of copaiba (EOCP) or lemongrass (EOLM) compared to poly-vinyl chloride (PVC) films in the storage of minimally processed lettuce. Lettuce samples cut into 1-cm strips were placed in polypropylene trays wrapped with biodegradable films and stored at 6 ± 2 °C for 8 days. PVC films were used as controls. The biofilms presented 11.43-8.11 MPa resistance and 11.3-13.22% elongation, with water vapor permeability...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Active packaging; Biopolymer; Copaiba oil; Lemongrass oil.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542016000500510
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Aplicação de revestimento comestível em abacaxis processados por métodos combinados: isoterma de sorção e cinética de desidratação osmótica Ciênc. Tecnol. Aliment.
Brandelero,Renata Paula Herrera; Vieira,Alessandra Paula; Telis,Vânia Regina Nicolleti; Telis-Romero,Javier; Yamashita,Fábio.
A desidratação osmótica é uma etapa essencial na elaboração de produtos de fruta através da Tecnologia dos Métodos Combinados ou de Obstáculos ("Hurdle Technology"), pois reduz a atividade de água para níveis que, combinando um ou mais obstáculos, aumentam a estabilidade do produto. Neste processo há uma perda de água da fruta para a solução e incorporação de sólidos solúveis pelo produto. Este último fluxo é considerado uma desvantagem do processo pois pode alterar o sabor do produto. Neste trabalho estudou-se a ação de revestimentos comestíveis a base de alginato e gelatina aplicados em abacaxis, previamente à desidratação osmótica, como barreira à incorporação de sólidos solúveis. Os abacaxis com e sem revestimento (controle) foram desidratados em...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Equação de Halsey; Alginato; Gelatina.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000200018
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