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Alterações anatômicas e físico-químicas associadas ao armazenamento refrigerado de pêssegos 'Aurora-1' e 'Dourado-2 ' PAB
Bron,Ilana Urbano; Jacomino,Angelo Pedro; Appezzato-da-Glória,Beatriz.
O presente trabalho objetivou avaliar as características anatômicas e físico-químicas de pêssegos (Prunus persica (L.) Batsch) 'Aurora-1' e 'Dourado-2', armazenados em diferentes temperaturas e períodos. No primeiro experimento, os frutos foram armazenados a 0, 3 e 6ºC por 14, 21, 28 e 35 dias (mais dois dias de simulação à comercialização, sob 25ºC). No segundo experimento, os frutos foram armazenados a 0 e 3ºC por 7, 14, 21, 28 e 35 dias (mais dois dias de simulação à comercialização, sob 25ºC). O delineamento experimental empregado foi inteiramente ao acaso, em esquema fatorial, com quatro repetições em parcelas de seis frutos. Pêssegos 'Dourado-2', após sete dias de armazenamento a 3ºC ou 14 dias de armazenamento a 0ºC, apresentaram lanosidade...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Prunus persica; Propriedade físico-química; Anatomia vegetal; Conservação de alimento; Distúrbio fisiológico; Lanosidade.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2002001000001
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Índices para avaliar qualidade pós-colheita de goiabas em diferentes estádios de maturação PAB
Azzolini,Marisa; Jacomino,Angelo Pedro; Bron,Ilana Urbano.
O objetivo deste trabalho foi determinar índices de maturação adequados para avaliar a influência dos estádios de maturação nas transformações físico-químicas após a colheita de goiabas (Psidium guajava cv. Pedro Sato). Frutos colhidos nos estádios de maturação, segundo a cor da casca (1: verde-escura, 2: verde-clara e 3: verde-amarela), foram armazenados a 25±1ºC e 80±5% UR e avaliados quanto às transformações físicas e químicas e percentual de podridão. No momento da colheita, a cor da casca, a firmeza da polpa e a relação sólidos solúveis totais/acidez total titulável apresentaram diferenças significativas entre os três estádios de maturação. Durante o amadurecimento, as transformações físico-químicas foram semelhantes entre os estádios de maturação. O...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psidium guajava; Amadurecimento.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2004000200006
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Efeito da carga pendente na qualidade de frutos de laranjeira 'Valência' Rev. Bras. Frutic.
Duarte,Thiago Franco; Bron,Ilana Urbano; Ribeiro,Rafael Vasconcelos; Machado,Eduardo Caruso; Mazzafera,Paulo; Shimizu,Miton Massao.
Algumas espécies de citros apresentam produção irregular ao longo dos anos. Além da safra irregular, a alternância de produção pode interferir na qualidade dos frutos, característica cada vez mais valorizada pelo mercado citrícola. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito da carga pendente na qualidade dos frutos da laranjeira 'Valência'. O experimento foi conduzido com laranjeiras 'Valência' enxertadas em tangerineiras 'Cleópatra' em condição de campo. Em janeiro de 2007, metade das plantas teve todos os seus frutos retirados, enquanto a outra metade permaneceu intacta. As plantas que tiveram seus frutos retirados apresentaram, em setembro de 2007, floração mais intensa e, portanto, uma Alta Carga de frutos (AC, 752 frutos/árvore) em 2008, quando...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Citrus sinensis; Carboidratos; Laranja; Alternância de produção.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452011000300017
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Temperature-related changes in respiration and Q10 coefficient of Guava Scientia Agricola
Bron,Ilana Urbano; Ribeiro,Rafael Vasconcelos; Cavalini,Flávia Cristina; Jacomino,Angelo Pedro; Trevisan,Marcos José.
Guava (Psidium guajava L.) is a tropical fruit that presents fast post-harvest ripening; therefore it is a very perishable product. Inappropriate storage temperature and retail practices can accelerate fruit quality loss. The objective of this study was to evaluate the respiratory activity (RA), the ethylene production (EP) and Q10 of guava fruit at different storage temperatures. 'Paluma' guava fruits were harvested at maturity stage 1 (dark-green skin) and stored at either 1, 11, 21, 31 or 41ºC; RA and EP were determined after 12, 36, 84 and 156 h of storage. RA and EP rates at 1 and 11ºC were the lowest - 0.16 and 0.43 mmol CO2 kg-1 h-1 and 0.003 and 0.019 µmol C2H4 kg-1 h-1, respectively. When guavas were stored at 21ºC, a gradual increase occurred in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psidium guajava; Ethylene; Ripening.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162005000500008
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Influence of ripening stage on physical and chemical attributes of 'Golden' papaya fruit treated with 1-Methylcyclopropene Bragantia
Bron,Ilana Urbano; Jacomino,Angelo Pedro; Pinheiro,Ana Luiza.
The 1-methylcyclopropene (1-MCP) has been used to extent postharvest life of various species. Generally, 1-MCP effectiveness decreases when applied in fruits at advanced ripening stages. The aim of this work was to verify the influence of ripening stages on some physical and chemical attributes of 'Golden' papaya treated with 1-MCP. Papayas were harvested at five ripening stages and treated with 100 nL L-1 of 1-MCP during 12 hours at 23ºC. Fruit skin color and pulp firmness were daily analyzed while soluble solids, titratable acidity and ascorbic acid were evaluated when fruit reached the consumption firmness (20 N). 1-MCP delayed firmness loss during fruit ripening of all ripening stages. The use of 1-MCP prejudices the softening of fruit harvested at...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carica papaya; Postharvest; Conservation.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052006000400003
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Ripening of ‘Kumagai’ guavas and anthracnose control as affected by methyl jasmonate Bragantia
Silva,Barbara Marçon Pereira da; Binoti,Raquel Mantovani; Cia,Patrícia; Valentini,Sílvia Regina de Toledo; Bron,Ilana Urbano.
ABSTRACT Methyl jasmonate (MJ) is an endogenous regulator that can influence fruit ripening and the defense system against pathogens. This work verified the influence of this regulator on postharvest physiology, control of anthracnose and physicalchemical attributes of ‘Kumagai’ guava (Psidium guajava L.). Guavas harvested at mature-green and ripe stages were treated with 0, 1 and 10 μmol∙L−1 MJ as gas in hermetic containers (200 L) with air circulation for 24 h. Fruit were inoculated with Colletotrichum gloeosporioides spore suspension (105 spores∙mL−1) 24 and 48 h after treatment. During ripening, at 25 °C and 80 – 90% of relative humidity, respiration, ethylene production, anthracnose incidence, severity and quality of guavas were assayed. Data were...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Colletotrichum gloeosporioides; Psidium guajava L.; Growth regulator.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052017000100167
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Oxidative processes during 'Golden' papaya fruit ripening Braz. J. Plant Physiol.
Resende,Evellyn Couto Oliveira; Martins,Paula Fabiane; Azevedo,Ricardo Antunes de; Jacomino,Angelo Pedro; Bron,Ilana Urbano.
'Golden' papayas at maturity stage 1 (15% yellow skin) were chosen to study selected oxidative processes, the activity of antioxidant enzymes and lipid peroxidation in storage at 22°C, during the ripening of the fruit. An increase in ethylene production was observed on the second day of storage and it was followed by an increase in respiration. An increased activity of catalase, glutathione reductase and ascorbate peroxidase was observed concurrently or soon after this increase in ethylene production and respiration. The increased activity of these enzymes near the peaks of ethylene production and respiration is related to the production of oxidants accompanying the onset of ripening. On the fourth day of storage, there was an increased lipid peroxidation...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Carica papaya; Antioxidant system; Climacteric; Ethylene; Lipid peroxidation.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202012000200002
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Ripening of "Pedro Sato" guava: study on its climacteric or non-climacteric nature Braz. J. Plant Physiol.
Azzolini,Marisa; Jacomino,Angelo Pedro; Bron,Ilana Urbano; Kluge,Ricardo Alfredo; Schiavinato,Marlene Aparecida.
Guava (Psidium guajava L.) is a tropical fruit exhibiting rapid post-harvest ripening. However, the physiological basis involved in the ripening process of guava is not totally clear, which makes it difficult to develop technologies to enhance fruit storability. Two experiments were carried out with the objective of determining the ripening behavior of 'Pedro Sato' guavas. In the first experiment, guava fruits at three maturity stages (I - dark green, II - light green and III - yellow-green) were stored at room temperature (23 ± 1°C and 85 ± 5 % RH). The respiratory rate, ethylene production, pulp and skin colours, and firmness were evaluated. In the second experiment, ethylene and 1-methylcyclopropene (1-MCP) were applied to guavas at the light green...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Psidium guajava; Ethylene; 1-methylcyclopropene; Respiration.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202005000300004
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Refrigeration and modified atmosphere to the conservation of ‘Malasia’ Star fruit Ciência Rural
Lameira,Rafaely das Chagas; Silva,Bárbara Marçon Pereira da; Valentini,Silvia Regina de Toledo; Cia,Patrícia; Bron,Ilana Urbano.
ABSTRACT: Despite the fact that cold storage and modified atmosphere techniques have already been studied for fresh cut Star fruit, little has been done considering the whole fruit. Besides that, each cultivar has its peculiarities, so the efficiency of combined postharvest treatments should be studied. The objective of this study was to evaluate the effect of polyvinyl chloride (PVC), 8.5 µm thick and low-density polyethylene (LDPE), 33 µm thick associated with cold storage (10 ± 1 °C and 5 ± 1 °C / 85 ± 5% RH) on the conservation of ‘Malasia’ Star fruit. Storage at 25 oC maintained Star fruit overall quality, regardless of the film type, up to four days. The weight loss was higher in fruit packed with PVC, but this fact was not noticed by the sensory...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Averrhoa carambola L.; Films; Postharvest; Ripening..
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000500203
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