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THE GENERALIZED MAXIMUM LIKELIHOOD METHOD APPLIED TO HIGH PRESSURE PHASE EQUILIBRIUM Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARDOZO-FILHO,Lúcio; STRAGEVITCH,Luiz; WOLFF,Fred; MEIRELES,M. Angela A..
The generalized maximum likelihood method was used to determine binary interaction parameters between carbon dioxide and components of orange essential oil. Vapor-liquid equilibrium was modeled with Peng-Robinson and Soave-Redlich-Kwong equations, using a methodology proposed in 1979 by Asselineau, Bogdanic and Vidal. Experimental vapor-liquid equilibrium data on binary mixtures formed with carbon dioxide and compounds usually found in orange essential oil were used to test the model. These systems were chosen to demonstrate that the maximum likelihood method produces binary interaction parameters for cubic equations of state capable of satisfactorily describing phase equilibrium, even for a binary such as ethanol/CO2. Results corroborate that the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phase equilibria; Supercritical extraction; Peng-Robinson; Soave-Redlich-Kwong.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400026
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HIGH PRESSURE PHASE EQUILIBRIUM: PREDICTION OF ESSENTIAL OIL SOLUBILITY Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARDOZO-FILHO,Lúcio; WOLFF,Fred; MEIRELES,M. Angela A..
This work describes a method to predict the solubility of essential oils in supercritical carbon dioxide. The method is based on the formulation proposed in 1979 by Asselineau, Bogdanic and Vidal. The Peng-Robinson and Soave-Redlich-Kwong cubic equations of state were used with the van der Waals mixing rules with two interaction parameters. Method validation was accomplished calculating orange essential oil solubility in pressurized carbon dioxide. The solubility of orange essential oil in carbon dioxide calculated at 308.15 K for pressures of 50 to 70 bar varied from 1.7<FONT FACE="Symbol">±</font> 0.1 to 3.6<FONT FACE="Symbol">±</font> 0.1 mg/g. For same the range of conditions, experimental solubility varied from 1.7<FONT...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Essential oil; Phase equilibria; Supercritical extraction; Peng-Robinson; Soave-Redlich-Kwong.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400027
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ESTUDO DO PROCESSO DA EXTRAÇÃOSUPERCRÍTICA DE ÓLEOS ESSENCIAIS DE PRODUTOS NATURAIS Ciênc. Tecnol. Aliment.
CARDOZO-FILHO,Lúcio; FERRUA,Fabiana Queiroz; MEIRELES,M. Angela A..
A desterpenação do óleo essencial de laranja é uma preocupação da indústria cítrica. Esta consiste em concentrar os componentes oxigenados do óleo, que são os maiores responsáveis pelo sabor e aroma deste, reduzindo a fração terpênica que se degrada facilmente promovendo a formação de compostos com sabores e aroma indesejáveis. Esta fração oleosa rica em compostos oxigenados pode ser empregada em bebidas e outros alimentos como aromatizante mais agradável. Um dos métodos em estudo para a concentração dos compostos oxigenados do óleo essencial de laranja é a adsorção na sílica gel, seguida da dessorção fracionada com dióxido de carbono pressurizado. Este processo permite a obtenção de frações oleosas mais concentradas em compostos oxigenados que outros...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Desterpenação; Óleo essencial de laranja; CO2 supercrítico; Modelo de difusão em sólido.
Ano: 1997 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20611997000400021
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