|
|
|
|
|
Naves,Maria Margareth Veloso; Castro,Maiza Vieira Leão de; Mendonça,Aline Luiz de; Santos,Grazielle Gebrim; Silva,Maria Sebastiana. |
The germ fraction with pericarp (bran) is generated in the industrial processing of corn kernel, and it is used for oil extraction and animal feed. This study evaluated the nutritional and protein quality of this fraction in relation to whole corn. The proximate composition, mineral contents, and amino acid profile of the germ fraction with pericarp and of whole corn were determined. A 4-week experiment was conducted using 36 weanling male Wistar rats, and three 10%-protein diets (reference, germ with 15% lipids and casein with 15% lipids), two 6%-protein diets (whole corn and casein), and a protein-free diet were prepared. The germ showed higher contents of proteins, lipids, dietary fiber (27.8 g.100 g-1), ash, minerals (Fe and Zn- approximately 5 mg.100... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Zea mays; Maize; Nutrients; Protein; Amino acids; Biological evaluation. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000100040 |
| |
|
|
Froes,Luciana de Oliveira; Falqueto,Maria Amélia Oliveira; Castro,Maiza Vieira Leão de; Naves,Maria Margareth Veloso. |
O gérmen com pericarpo, subproduto do processamento do grão de milho, possui alto valor nutricional, porém é pouco aproveitado na alimentação humana. Os objetivos deste estudo foram caracterizar quimicamente o gérmen com pericarpo de milho desengordurado (GMD), desenvolver formulações, avaliar a aceitabilidade e analisar a composição centesimal de biscoitos tipo cookie contendo GMD. Foi determinada a composição centesimal do GMD e dos biscoitos, e analisados o conteúdo de minerais e o escore de aminoácidos essenciais (EAE) do GMD, conforme metodologias padronizadas na literatura. Foram formulados biscoitos com 0% (biscoito controle), 50% (B50) e 100% (B100) de substituição de farelo de aveia por GMD. Para a análise sensorial, utilizou-se escala hedônica de... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Subproduto de milho; Valor nutritivo; Análise sensorial; Composição química. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000400028 |
| |
|
| |
|
|
|