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Comportamento da Lectina de sementes de Canavalia brasiliensis Mart. durante a germinação em presença de luz Acta Botanica
Cavada,Benildo Sousa; Vieira,Clébia Crisóstomo; Silva,Lia Magalhães de Almeida; Oliveira,José Tadeu Abreu de; Moreira,Renato de Azevedo.
A comparação da metabolização da lectina de Canavalia brasiliensis com as demais proteínas de reservas durante a germinação das sementes na presença de luz foi acompanhada através da combinação de dosagem de proteínas solúveis, determinação da atividade hemaglutinante, cromatografia de afinidade em coluna de Sephadex G-50 e eletroforese em gel de poliacrilamida em presença de dodecilsulfato de sódio (SDS) e 2-mercaptoetanol. Os resultados foram comparados com resultados anteriormente obtidos com sementes germinadas na ausência da luz e ficou evidenciado que, mesmo com as plântuias fotossintetizando, a lectina de Canavalia brasiliensis é preservada, sendo metabolizada após as>demais proteínas de reserva. Estes dados sugerem também que estas proteínas...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lectinas; Canavalia brasiliensis; Germinação.
Ano: 1990 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33061990000300003
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Lectinas de sementes como marcadores taxonômicos da tribo Diocleae Acta Botanica
Oliveira,José Tadeu Abreu de; Cavada,Benildo Sousa; Martins,Jorge Luiz; Jarenkow,João André; Vasconcelos,Ilka Maria; Moreira,Renato de Azevedo.
Eletroforese em gel de poliacrilamida das proteínas solúveis extraídas de sementes de doze espécies da tribo Diocleae, apresenta padrão qualitativo semelhante no que diz respeito às bandas correspondentes às lectinas, sugerindo a possibilidade de seu uso como marcadores taxonômicos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lectinas; Taxonomia; Canavalia; Dioclea.
Ano: 1990 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-33061990000300016
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Carbohydrate/glycan-binding specificity of legume lectins in respect to their proposed biological functions BABT
Ramos,Márcio Viana; Grangeiro,Thalles Barbosa; Cavada,Benildo Sousa; Shepherd,Iain; Lopes,Roberval Oliveira de Melo; Sampaio,Alexandre Holanda.
The lectins, proteins which specifically recognize carbohydrate moieties, have been extensively studied in many biochemical and structural aspects in order to establish the molecular basis of this non-catalytic event. On the other hand, their clinical and agricultural potentials have been growing fast. Although lectins, mainly those from legume plants, had been investigated for biological properties, studies about the physiological functions of lectins are scarce in literature. Therefore, despite the accumulated data on lectins (as proteins), the role played by these signalizing molecules is poorly discussed. In the light of our accumulated results on legume lectins, specially those obtained from plants belonging to the Diocleinae sub-tribe and available...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Binding-site; Biological functions; Fine sugar-specificity; Legume lectins.
Ano: 2000 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132000000400001
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Antifungal activity of lectins against yeast of vaginal secretion BJM
Gomes,Bruno Severo; Siqueira,Ana Beatriz Sotero; Maia,Rita de Cássia Carvalho; Giampaoli,Viviana; Teixeira,Edson Holanda; Arruda,Francisco Vassiliepe Sousa; Nascimento,Kyria Santiago do; Lima,Adriana Nunes de; Souza-Motta,Cristina Maria; Cavada,Benildo Sousa; Porto,Ana Lúcia Figueiredo.
Lectins are carbohydrate-binding proteins of non-imune origin. This group of proteins is distributed widely in nature and they have been found in viruses, microorganisms, plants and animals. Lectins of plants have been isolated and characterized according to their chemical, physical-chemical, structural and biological properties. Among their biological activities, we can stress its fungicidal action. It has been previously described the effect of the lectins Dviol, DRL, ConBr and LSL obtained from the seeds of leguminous plants on the growth of yeasts isolated from vaginal secretions. In the present work the experiments were carried out in microtiter plates and the results interpreted by both methods: visual observations and a microplate reader at 530nm....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yeast; Sensitivity; Lectins.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822012000200042
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The effect of Cratylia floribunda lectin on renal hemodynamics and ion transport BJPS
Havt,Alexandre; Assreuy,Ana Maria Sampaio; Nascimento,Nilberto Robson Falcão do; Fonteles,Manassés Claudino; Pereira,Lívia de Paula; Monteiro,Sandra Maria Nunes; Barbosa,Paulo Sergio Ferreira; Nascimento,Kyria Santiago do; Cavada,Benildo Sousa; Martins,Alice Maria Costa; Monteiro,Helena Serra Azul.
Lectins have been described as glycoproteins that reversibly and specifically bind to carbohydrates. Legume lectins isolated from the subtribe Diocleinae (Canavalia, Dioclea andCratylia) are structurally homologous with respect to their primary structures. The Diocleinae lectins of Canavalia brasiliensis, Dioclea guianensis andCanavalia ensiformis have been shown to distinctly alter physiological parameters in isolated rat kidneys. Thus, the aim of this study was to investigate the effect of Cratylia floribunda lectin (CFL) on renal hemodynamics and ion transport in rats. In isolated perfused kidneys, CFL (10 mg/mL, n=5) increased RPP, RVR and decreased %TK+, but did not change urinary flow, glomerular filtration rate, sodium or chloride tubular transport....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Plant lectin; Amiloride; Cratylia floribunda/lectina/renal hemodynamics; Renal hemodynamics; Ion-transport.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502015000300755
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