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Percepção ambiental e uso do solo por agricultores de sistemas orgânicos e convencionais na Chapada da Ibiapaba, Ceará. Organic Eprints
Alencar, Guilherme Viana de; Mendonça, Eduardo de Sá; Oliveira, Téogenes Senna de; Jucksch, Ivo; Cecon, Paulo Roberto.
O crescimento do mercado de alimentos livres de agrotóxicos vem gerando interesse de agricultores em sistemas orgânicos de produção. Os adeptos deste sistema promovem mudanças substanciais de seus métodos de produção, adquirindo conhecimentos técnicos e empíricos associados. São necessários, portanto, estudos para avaliar o sistema orgânico neste contexto, comparando-o com o modo de produção convencional, no que diz respeito aos aspectos socioeconômicos e ambientais. Este estudo teve como objetivo o diagnóstico regional desses aspectos em sistemas orgânicos e convencionais do distrito de Sussuanha, município de Guaraciaba do Norte, e do município de São Benedito, no estado do Ceará. Foram entrevistados sete agricultores orgânicos e 21 agricultores...
Tipo: Journal paper Palavras-chave: Production systems Food security; Food quality and human health Crop husbandry Markets and trade Food systems.
Ano: 2013 URL: http://orgprints.org/29006/1/Alencar_Percep%C3%A7%C3%A3o.pdf
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VIBRATIONS OF CHARACTERIZATION IN MECHANICAL AND NOISE IN OPERATION DESK IN THE AGRICULTURAL TRACTOR MODIFIED “TRANSFORMAX” Engenharia na Agricultura
Forastiere, Paulo Roberto; Fernandes, Haroldo Carlos; Teixeira, Mauri Martins; Cecon, Paulo Roberto; Ferreira do Nascimento Santo, Diego Weslley.
The ergonomic studies aimed at adapting the work to man, through the task analysis, posture and worker movements, as well as their physical and psychological requirements, in order to reduce fatigue and stress, providing a comfortable job and safe. One of the undesirable factors occurring in agricultural tractors is vibration, not only because the produced discomfort, and possible degradation of the operator’s health, but also because of the increased dynamic stresses that can lead to fatigue and failure of the tractor elements. Already excessive noise can cause decrease or loss of hearing ability when the exposure time is too long. Thus, this study aims to assess the levels of noise and vibration in the agricultural tractor operator station Transformax®...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mecanização Agrícola ergonomia; Espectro de frequência; Tratores.
Ano: 2016 URL: http://www.seer.ufv.br/seer/index.php/reveng/article/view/684
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DISTRIBUIÇÃO VOLUMÉTRICA E ESPECTRO DE GOTAS DAS PONTAS HIDRÁULICAS LD 11002 E MAG-2 Engenharia na Agricultura
Maciel, Christiam Felipe Silva; Teixeira, Mauri Martins; Fernandes, Haroldo Carlos; Vitória, Edney Leandro da; Cecon, Paulo Roberto.
Uma eficiente aplicação de agrotóxico somente é possível ao se dispor de pontas hidráulicas que propiciem distribuição volumétrica satisfatória e espectro de gotas uniforme, uma vez que a ponta é o principal componente da pulverização hidráulica. Desse modo, objetivou-se, com este trabalho, realizar a caracterização técnica das pontas hidráulicas de pulverização LD 11002 e MAG-2. O ensaio da determinação do perfil e da uniformidade de distribuição do jato foi montado em esquema fatorial 2 x 3 x 4, constituído por dois modelos de pontas hidráulicas, três alturas da barra de pulverização e quatro pressões de trabalho, analisados em delineamento inteiramente casualizado, com três repetições para o estudo da uniformidade de distribuição e quinze repetições...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mecanização Agrícola analisador de partículas a laser; Caracterização técnica de pontas diâmetro de gotas; Pulverização hidráulica; Tecnologia de aplicação.
Ano: 2017 URL: http://www.seer.ufv.br/seer/index.php/reveng/article/view/671
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Growth, development and content of flavonoids in calendula (Calendula officinalis L.) Agronomy
Honório, Isabela Cristina Gomes; Bonfim, Filipe Pereira Giardini; Montoya, Sebastián Giraldo; Casali, Vicente Vagner Dias; Leite, João Paulo Viana; Cecon, Paulo Roberto.
Flavonoids, the pharmaco-active compounds studied in this work, in general, are located in the shoots as natural pigments that protect the plants from damage by oxidizing agents. The experiment was conducted in the greenhouse of the Fitotecnia Department, Federal University of Viçosa, Minas Gerais Staty. The experimental design was completely randomized with five treatments and five replications. The treatments were the time of harvest: zero, three, six, nine, and twelve days after anthesis (DAA). The height of the plant (mm), stem diameter (mm), number of leaves and total flavonoid content (%, w w-1) were determined. We developed growth curves for calendula with growth behavior assessed through time for height, stem diameter and number of leaves. The time...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Agronomy; Fitotecny secondary metabolism; Phenolic compounds; Harvest season; Plant performance Medicinal Plants.
Ano: 2016 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/25976
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Effects of nitrogen and potassium on the chemical composition of coffee beans and on beverage quality Agronomy
Clemente, Junia Maria; Martinez, Herminia Emilia Prieto; Alves, Leonardo Corrêa; Finger, Fernando Luíz; Cecon, Paulo Roberto.
The ratio of nitrogen (N) to potassium (K) is important in the production of specialty coffees because the relative amounts of N and K can either suppress the formation or increase the concentration of compounds that are essential to the flavor and aroma of specialty coffees. The purpose of this study was to evaluate the effect of different N:K ratios (w/w) and K doses on the cup quality of coffee. The concentrations of chemical compounds essentials to achieve good flavor and aroma, the N and K contents, and the caffeine contents of coffee leaves and beans were evaluated in this study. The N:K ratio and the K dose were found to be important factors in cup quality, the best quality corresponding to an N:K ratio of 1:1.56. The best cup quality was obtained...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fisiologia de Plantas Cultivadas Coffea arabica L.; Coffee; Caffeine; Fertilization Nutrição Mineral de Plantas.
Ano: 2015 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/19063
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Kinetic modeling of water sorption by roasted and ground coffee Agronomy
Baptestini, Fernanda Machado; Corrêa, Paulo Cesar; Oliveira, Gabriel Henrique Horta de; Cecon, Paulo Roberto; Soares, Nilda de Fátima Ferreira.
The objective of this study was to model the kinetics of water sorption in roasted and ground coffee. Crude Arabica coffee beans with an initial moisture content of 0.1234 kgwkgdm-1 were used. These beans were roasted to a medium roast level (SCCA # 55) and ground at three particle sizes: coarse (1.19 mm), medium (0.84 mm) and fine (0.59 mm). To obtain the water sorption isotherms and the isosteric heat, different conditions of temperature and relative humidity were analyzed using the dynamic method at 25ºC (0.50, 0.60, 0.70, and 0.80 of RH) and 30°C (0.30, 0.40, 0.50, 0.60, 0.70, and 0.80 of RH) and using the static method at 25ºC (0.332 and 0.438 of RH). The GAB model best represented the hygroscopic equilibrium of roasted coffee at every particle size....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Particle size; Specific surface; Isosteric heat.
Ano: 2017 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/32576
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