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Registros recuperados: 25 | |
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Peres,N.D.; Lange,C.C.; Brito,M.A.V.P.; Brito,J.R.F.; Arcuri,E.F.; Cerqueira,M.M.O.P.. |
Avaliou-se a técnica de PCR como opção para reduzir o tempo de detecção de Listeria monocytogenes no leite. Para tanto, amostras de leite desnatado esterilizado e de leite cru integral - com baixa, média e alta contagem de microrganismos aeróbios mesófilos - foram inoculadas experimentalmente com diversas concentrações de L. monocytogenes. Os resultados da reação de PCR foram comparados com os da cultura da amostra empregando-se metodologia padronizada tradicional. Não se detectou L. monocytogenes pela reação de PCR quando esta foi realizada a partir do caldo de enriquecimento de Listeria (LEB) após 24 horas de incubação, nem no leite desnatado esterilizado, nem no leite cru integral. Após 48 horas de enriquecimento em LEB, a bactéria foi detectada por PCR... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Patógeno alimentar; Método de detecção; PCR; Segurança do leite. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000400029 |
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Villanoeva,C.N.B.C.; Andrade,E.H.P.; Baffa Junior,J.C.; Souza,M.R.; Cerqueira,M.M.O.P.; Fonseca,L.M.; Penna,C.F.A.M.; Leite,M.O.. |
Caseinomacropeptide (CMP) index is a method used to detect adulteration of milk by addition of cheese whey, since CMP is a glycopeptide characteristic produced during cheesemaking, and soluble in the whey phase. The objective of this work was to evaluate the caseinomacropeptide index of UHT milk stored under different temperatures. Six batches of recently processed UHT milk were collected and stored under three temperatures (21ºC, 6ºC, and -12ºC) and analyzed by HPLC in the day of the milk collection (day 0) and at 30, 60, 90, and 120 days of storage. The experiment was run as a randomized block design with a 3x5 factorial arrangement, and the Student-Newman-Keuls (SNK) method was used as the post-hoc test (p = 0.05). There was a progressive increase of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: UHT whole milk; Caseinomacropeptide; HPLC. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000100039 |
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Cunha,A.F.; Lage,A.D.; Pereira e Araújo,M.M.; Abreu,C.F.; Tassinari,A.R.; Ferraz,M.A.; Davenport,K.; Cerqueira,M.M.O.P.. |
New approaches are needed to quickly indicate possible contamination of UHT milk, among them the technique of ATP-Bioluminescence. Therefore, the aim of this study was to compare the results of culture methods with the results of ATP-Bioluminescence technique of 102 UHT whole milk samples incubated at 48, 72, and 168 hours. UHT milk samples were analyzed for the presence of mesophilic and psychrotrophic aerobic microorganisms using Plate Count Agar (PCA), Brain-Heart Infusion (BHI) media and PetrifilmTM Aerobic Count (AC) plates. The ATP-Bioluminescence technique was applied through the Microbial Luminescent Screening (MLS) system. Significant correlations were found between counts of aerobic mesophilic microorganisms on PCA, PetrifilmTM AC, BHI and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: ATP-Bioluminescence; Microbiology; Milk; Quality; UHT. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000601909 |
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Rapini,L.S.; Cerqueira,M.M.O.P.; Carmo,L.S.; Veras,J.F.; Souza,M.R.. |
Agruparam-se 167 cepas de Staphylococcus, isoladas de diferentes sítios (fossas nasais, orofaringe, palma das mãos e leitos subungueais), de dois manipuladores de queijos de leite de cabra, em pools (45), de acordo com a similaridade da espécie e o local de origem, e testou-se o seu potencial de produção de enterotoxinas (SE) A, B, C e D, e da toxina da síndrome do choque tóxico (TSST-1). Constatou-se que 62,2% dos pools foram capazes de produzir, de forma individual ou associada, SEA (33,3%); SEB (46,7%); SEC (8,9%); SED (4,4%) e TSST-1 (4,4%). Dos pools enterotoxigênicos, 96,4% corresponderam a espécies coagulase negativa (Staphylococcus epidermidis e Staphylococcus cohnii). A capacidade de produção de SE e de TSST-1 pelas cepas de Staphylococcus spp.... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cabra; Manipulador; Queijo; Staphylococcus; Enterotoxinas; TSST-1. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352005000600019 |
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Picinin,L.C.A.; Bordignon-Luiz,M.T.; Cerqueira,M.M.O.P.; Toaldo,I.M.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Lana,A.M.Q.. |
ABSTRACT The influence of seasonality and the training and implementation of good dairy farming practices on raw milk production and quality was evaluated on dairy farms in Minas Gerais State, Brazil. The physico-chemical composition, somatic cell count (SCC) and total bacterial count (TBC) were determined in 3,096 milk samples collected from bulk tanks originated from 43 dairy farms over a three-year period and correlated with key climatic factors. The recommended milking management practices were applied through a training program and correlated with the seasonal data in three stages: I) prior to training (dry period); II) 48 days after the training (transition period); III) 96 days after the training (rainy period). In the first stage, a diagnosis of... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Raw milk; Weather; Total bacteria count; Somatic cell count; Dairy farm. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000401355 |
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Santos,M.C.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Leite,M.O.; Souza,M.R.. |
RESUMO Este trabalho se propôs a desenvolver um modelo preditivo para identificação de perda de estabilidade e de sedimentação em leite UAT por determinação da atividade enzimática de aminopeptidase no leite por espectrofotometria. Foram analisadas amostras de leite cru, pasteurizado e UAT após envase durante seis meses, na região Sul do Brasil. Acidez, crioscopia, gordura, extrato seco total, extrato seco desengordurado e densidade foram analisados nos leites cru e pasteurizado. Amostras de leite cru foram ainda submetidas à análise de contagem de psicrotróficos e à atividade de aminopeptidase, e amostras de leite UAT estocadas foram analisadas quanto ao grau de proteólise mediante análises sensoriais e atividade de aminopeptidase. Alterações sensoriais... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leite; Qualidade; Proteólise; UAT. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000100247 |
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Sampaio,V.S.C.; Souza,F.N.; Saraiva,C.J.C.; Santos,R.P.; Leite,M.O.; Resende,G.M.; Gonçalves,N.C.; Dionizio,F.L.; Cerqueira,M.M.O.P.. |
Contagens bacterianas de 179 amostras de leite cru refrigerado, provenientes de diferentes bacias leiteiras de Minas Gerais, foram realizadas pelos métodos de citometria de fluxo e contagem padrão em placas. O estudo das associações entre a contagem bacteriana total e as contagens bacterianas dos diferentes grupos de micro-organismos foi realizado pela correlação de Pearson. Houve uma forte correlação positiva e significativa entre os valores de contagem de psicrotróficos (r = 0,67) e mesófilos (r = 0,70), determinados pelo método de referência, e os valores da contagem bacteriana total, determinados pela citometria de fluxo. Foi possível estabelecer uma curva de calibração para o citômetro de fluxo utilizando equações de regressão linear. As equações para... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leite de tanque; Qualidade de leite; Leite. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000200607 |
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Andrade,E.H.P.; Silva,N.M.A.; Resende,M.F.S.; Souza,M.R.; Fonseca,L.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Penna,C.F.A.M.; Leite,M.O.. |
This study aimed to evaluate some microbiological and physical-chemical characteristics of fermented milk beverages collected at the main supermarkets in Belo Horizonte (MG). 40 samples of the products corresponding to five distinct brands were collected. They were submitted to the following analyses: Most Probable Number (MPN) of total (30ºC) and thermal tolerant coliforms (45ºC), Salmonella spp., coagulase positive Staphylococcus, molds and yeasts, lactic acid bacteria, pH, titratable acidity and contents of moisture, total solids, protein and fat. The analyses were carried out during the last week of shelf life. The microbiological quality of the samples was good and the counts of lactic bacteria were above the minimum established by the official... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fermented milk beverages; Microbiology; Physical-chemistry; Protein. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000601735 |
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Freitas,D.R.; Souza,F.N.; Fonseca,L.M.; Ladeira,C.V.G.; Santos,V.P.F.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P.. |
ABSTRACT The present study attempted to identify individual milk proteins and other milk components that are associated with casein micelle size (CMS) and dry matter cheese yield (DMCY) using factor analysis. Here, we used 140 bulk tank milk samples from different farms. Milk composition was determined using a Fourier transform infrared equipament. The individual milk proteins were (αS-casein, β-casein, κ-casein, β-lactoglobulin and α-lactoalbumin) measured by their electrophoretic profile. The CMS was estimated by photon correlation spectroscopy, and the DMCY was determined using reduced laboratory-scale cheese production. Factor analysis partitioned the milk components into three groups that, taken together, explain 68.3% of the total variance. The first... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Κ-casein; Αs-casein; Β-casein; Α-lactalbumin; Β-lactoglobulin. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352017000501319 |
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Picinin,L.C.A.; Toaldo,I.M.; Hoff,R.B.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P.; Luiz,M.T.B.. |
ABSTRACT The present study attempted to identify climate conditions that are associated with the occurrence of pyrethroid residues using a multivariate principal component analysis (PCA). A total of 132 raw milk samples were collected from dairy farms in Minas Gerais State - Brazil and analyzed for seven analytes using gas chromatography with electron capture detection. Of the 132 milk samples, pyrethroid residues were identified in 14 (10.6%) milk samples, of which 12 (9.1%) and two (1.5%) milk samples had the identification of cypermethrin and deltamethrin, respectively. From those samples, nine (6.8%) milk samples were regarded as non-compliant for cypermethrin with this analyte concentration above the maximum residue limits set by Brazilian... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Veterinary drug; Pesticide; Raw milk; Seasonality; Dairy cow. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000601721 |
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Viegas,R.P.; Souza,M.R.; Figueiredo,T.C.; Resende,M.F.S.; Penna,C.F.A.M.; Cerqueira,M.M.O.P.. |
Leites fermentados foram elaborados a partir de bactérias ácido-lácticas com propriedades funcionais, isoladas de queijo de coalho com e sem a adição de concentrado proteico de soro (CPS). Características físico-químicas, microbiológicas e sensoriais dos produtos elaborados foram analisadas durante 40 dias de estocagem sob refrigeração a 8-10ºC. Todos os leites fermentados elaborados, independentemente da adição de CPS e da cultura utilizada, apresentaram contagens adequadas de bactérias (>10(8)UFC/mL) durante todo o período de avaliação, o que garantiria seu possível potencial funcional. Leites fermentados por Lactobacillus acidophilus apresentaram melhor aceitação (P<0,05) pelos provadores aos 10 dias de estocagem; enquanto, aos 40 dias, o leite... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Queijo de coalho; Leite fermentado funcional; Concentrado proteico do soro. |
Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000200028 |
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Cerqueira,M.M.O.P.; Souza,F.N.; Cunha,A.F.; Picinin,L.C.A.; Leite,M.O.; Penna,C.F.A.M.; Souza,M.R.; Fonseca,L.M.. |
Avaliou-se a presença de resíduos antimicrobianos (ceftiofur, estreptomicinas, quinolonas, tetraciclinas, tianfenicol e tilosina) e anti-helmínticos (benzimidazóis, aminobenzimidazóis, levamisol, avermectinas, tiabendazóis, moxidectina e triclabendazóis) em, respectivamente, 70 e 83 amostras de leite cru provenientes de quatro mesorregiões (Triângulo Mineiro/Alto Paranaíba, Central Mineira, Oeste de Minas e Metropolitana de Belo Horizonte) do estado de Minas Gerais. Este estudo demonstrou a presença de quinolonas (2,86%), estreptomicinas (2,86%) e tetraciclinas (11,43%) nas amostras de leite cru analisadas. Ademais, observou-se expressiva porcentagem de amostras de leite cru positivas para os anti-helmínticos amino- benzimidazóis (55,42%), levamisol... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Dairy cows; Milk; MRLs; Veterinary drugs. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000200042 |
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Lamaita,H.C.; Cerqueira,M.M.O.P.; Carmo,L.S.; Santos,D.A.; Penna,C.F.A.M.; Souza,M.R.. |
Analisaram-se 80 amostras de leite cru refrigerado a 4°C e estocado por 48 horas em tanques refrigeradores de propriedades rurais do estado de Minas Gerais quanto à contagem e identificação de Staphylococcus sp. e detecção de enterotoxinas estafilocócicas (SE) e da toxina da síndrome do choque tóxico (TSST-1). Staphylococcus sp. foi detectado em 100% das amostras de leite de tanque refrigerador em contagens que variaram de 1,0 × 10(5) a 2,5 × 10(7) UFC/ml (média = 5,60 log UFC/ml; s = 0,53 e CV = 9,5%). Isolaram-se e identificaram-se 436 estirpes como: S. aureus, S hyicus, S. epidermidis, S. intermedius, S. cohnii, S. sciuri, S. schleirferi e S. delphini. As estirpes de mesmo perfil bioquímico, oriundas da mesma amostra, foram agrupadas (pools) e induzidas... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leite cru; Staphylococcus; Enterotoxina; TSST-1. |
Ano: 2005 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352005000500017 |
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Tenório,C.G.M.S.C.; Cerqueira,M.M.O.P.; Viegas,R.P.; Resende,M.F.S.; Clinquart,D.L.; Santos,A.K.R.; Souza,M.R.; Penna,C.F.A.M.. |
Avaliou-se a eficiência dos testes microbiológicos COPAN (Microplate e Single) para detecção de resíduos de 13 antimicrobianos inoculados em leite isento de resíduos. Foram utilizadas quatro concentrações, sendo a primeira equivalente à metade do limite de detecção declarado pelo fabricante (C1); a segunda equivalente ao limite máximo de resíduos (LMR) estabelecido pela legislação brasileira (C2); a terceira equivalente ao limite de detecção declarado pelo fabricante (C3); e a quarta equivalente ao dobro do limite de detecção declarado pelo fabricante (C4). Os testes apresentaram 100% de sensibilidade na detecção de amoxicilina, ampicilina, cloxacilina, penicilina, tilosina, sulfadiazina, sulfametoxazol, e 96,7% na detecção de oxacilina para as... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Leite; Antimicrobianos; Resíduos; Teste microbiológico. |
Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352009000200031 |
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Rapini,L.S.; Teixeira,J.P.; Martins,N. E.; Cerqueira,M.M.O.P.; Souza,M.R.; Penna,C.F.A.M.. |
The antimicrobial resistance profile of 45 Staphylococcus strains isolated from 10 samples of Brazilian type "coalho" cheese was evaluated against eight antibiotics used either in human or in veterinarian medicine. The tested antibiotics decreasing resistance degree was: penicillin (100.0%), tetracycline (91.0%), vancomycin (75.5%), gentamicin (71.1%), oxacillin (66.7%), erythromycin (60.0%), cephalothin (48.9%) and sulphazothrin (26.7%). The high frequency of Staphylococcus strains presenting resistance to the tested antibiotics, emphasizes the importance of the control of the abusive use of antibiotics by medical and veterinarian subjects. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other |
Palavras-chave: Staphylococcus; Antibiograma; Queijo tipo coalho. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352004000100022 |
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Andrade,E.H.P.; Souza,M.R.; Fonseca,L.M.; Penna,C.F.A.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Roza,T.; Seridan,B.; Resende,M.F.S.; Pinto,F.A.; Villanoeva,C.N.B.C.; Leite,M.O.. |
Cheese whey level and caseinomacropeptide (CMP) index of fermented milk beverages added with four levels of cheese whey (0, 10, 20, and 40%) and stored at 8-10oC for 0, 7, 14 and 21 days were determined by high performance liquid chromatography-gel filtration (HPLC-GF). Additionally, the interference of the starter culture and the storage time on the detection of cheese whey and CMP were investigated. Refrigerated storage up to 21 days did not affect (P>0.05) cheese whey and CMP amounts in milk (0% of cheese whey) and in fermented milk beverages added with 10 and 20% of cheese whey (P>0.05). However, cheese whey and CMP amounts were higher than expected (P<0.05) in fermented milk beverages added with 40% of cheese whey and stored for 21 days. |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Fermented milk beverages; Cheese whey; CMP; HPLC. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000300959 |
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Picinin,L.C.A.; Toaldo,I.M.; Hoff,R.B.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P.; Bordignon-Luiz,M.T.. |
ABSTRACT The present study aimed to identify the climate condition parameters that are associated with the occurrence of antimicrobial and macrocyclic lactone residues in bulk tank milk using a multivariate principal components analysis (PCA). A total of 132 raw milk samples were collected at dairy farms in Minas Gerais State in Brazil and analyzed for 35 analytes, comprising macrocyclic lactones and antibacterials, using liquid chromatography coupled with mass spectrometry in tandem mode spectrometry. Of the 132 samples, 34 (25.76%) bulk tank milk samples were positive for at least one analyte. PCA showed that antimicrobial residues in bulk tank milk occurred less frequently on days with a higher average temperature, maximum temperature and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Anthelmintic; Antibiotic; Veterinary drug; Seasonality; Raw milk. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352017000200474 |
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Oliveira,M.C.P.P.; Silva,N.M.A.; Bastos,L.P.F.; Fonseca,L.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Leite,M.O.; Conrrado,R.S.. |
The objective of this study was to evaluate the CombiScope FTIR equipment based on Fourier Transform Infrared methodology (FTIR), to assess the content of milk urea nitrogen (MUN) in Brazil. Repeatability and reproducibility of CombiScopeTM FTIR (Delta Instruments), and comparison with an enzymatic automated method (Chemspec® 150; Bentley Instruments) were tested to measure raw milk urea nitrogen (MUN). Additionally, MUN levels stability after storage of raw milk samples at 4ºC, and 20ºC for up to 15 days, and capability and precision to detect extraneous urea added as an adulterant to the milk were evaluated by FTIR equipment. There was a high correlation coefficient for the analysis of MUN by FTIR equipment, when compared with the automated enzymatic... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Milk; Validation; Milk urea nitrogen; Infrared spectroscopy; FTIR. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000500037 |
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