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Phenolic compounds and antioxidant, antimicrobial and antimycobacterial activities of Serjania erecta Radlk. (Sapindaceae) BJPS
Cardoso,Claudia Andréa Lima; Coelho,Roberta Gomes; Honda,Neli Kika; Pott,Arnildo; Pavan,Fernando Rogério; Leite,Clarice Queico Fujimura.
Serjania erecta Radlk.(Sapindaceae) is a medicinal plant traditionally used in Brazil. We assayed the ethanolic extract of leaves and roots against seven microorganisms. The REMA (Resazurin Microtiter Assay) assay was used to measure the biological activity in vitro against Mycobacterium tuberculosis and our results showed moderate activity of the ethanolic extract. On the other hand S. aureus, P. aeruginosa, S. setubal, C. albicans, S. cerevisiae and E. coli revealed that the leaves and roots of S. erecta inhibited the growth of all microorganisms. The ethanolic extracts of leaves and roots showed low values of antioxidant activities. The ethanolic extracts of leaves and roots were analyzed by chromatographic and spectrometric methods. (-)-Epicatechin,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Serjania erecta Radlk/pharmacognosy; Serjania erecta Radlk/ethanolic extract; Serjania erecta Radlk/antioxidant activity; Serjania erecta Radlk/ethanolic extract; Serjania erecta Radlk/antimicrobial activity; Sapindaceae/pharmacognosy; Cipó-cinco-folhas/pharmacognosy; Flavonoids; Medicinal plants.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502013000400017
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Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) and evaluation of antioxidant and antimicrobial activities of essential oil of Campomanesia adamantium (Cambess.) O. Berg (Guavira) BJPS
Coutinho,Isabel Duarte; Cardoso,Claúdia Andréa Lima; Ré-Poppi,Nilva; Melo,Adriana Mestriner; Vieira,Maria do Carmo; Honda,Neli Kika; Coelho,Roberta Gomes.
The essential oils from Campomanesia adamantium (Cambess.) O. Berg leaves, collected in the reproductive (flowering and fruit-bearing) and vegetative stages, were characterized by GC-MS (Gas Chromatography-Mass Spectrometry). A total of 95 compounds of the essential oils were identified. In the reproductive stage (flowering) the major constituents were monoterpenes (limonene, α-pinene and β-pinene) while during the vegetative stage the major constituents were the sesquiterpenes (bicyclogermacrene and globulol). The essential oil of the reproductive stage shows high antimicrobial activity against Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa and Candida albicans, and all show moderate activity against Escherichia coli. The essential oils were also evaluated...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Campomanesia adamantium/antioxidant activity; Campomanesia adamantium/antimicrobial activity; Guavira; Essential oil/caracterization.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1984-82502009000400022
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Perfil lipídico da carne e gordura de suínos alimentados com milheto Ciência Rural
Abreu,Rodrigo Caetano de; Kiefer,Charles; Alves,Fabiana Villa; Coelho,Roberta Gomes; Marçal,Danilo Alves; Rodrigues,Gabriela Puhl.
O objetivo deste trabalho foi avaliar níveis de milheto na alimentação de suínos na composição lipídica e de colesterol da gordura subcutânea e da carne. Foram utilizados 48 animais, machos castrados, distribuídos em um delineamento experimental de blocos casualizados, com quatro níveis de milheto na dieta (0; 25; 50 e 75%), seis repetições, sendo cada unidade experimental constituída por dois animais. Foram analisados os perfis lipídicos da gordura e da carne através de cromatografia gasosa e a quantidade de colesterol nas amostras de carne foi determinada seguindo a metodologia de extração. O aumento do nível de milheto na dieta dos suínos reduziu (P<0,05) a concentração dos ácidos mirístico, palmítico, palmitoleico, heptadecanoico e aumentou a...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ácidos graxos; Híbrido ADR 8010®; Nutrição; Pennisetum glaucum.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000100022
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