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Cavalcanti,Thâmara FM; Costa,Cândido A; Brandão,Antônio A; Alves,Cicília C; Martins,Ernane R. |
Objetivou-se avaliar agronomicamente cinco acessos de mangarito nas condições de Montes Claros-MG. O experimento foi conduzido em Horta Experimental do Instituto de Ciências Agrárias da UFMG, Montes Claros, de 10/06/2010 a 03/06/2011. Empregou-se o delineamento de blocos casualizados, com cinco tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos consistiram em acessos de mangarito cedidos pela Universidade Federal de Viçosa (Viçosa 1, Viçosa 2 e Viçosa 3) e pela Universidade Federal da Grande Dourados (Dourados), além do acesso local (Montes Claros). A parcela foi composta de quatro fileiras com 2,5 m de comprimento, com as plantas espaçadas de 0,5x0,5 m. Foram avaliados a produtividade total, de cormos, de cormelos e de cormelos comerciais, massa fresca e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xanthosoma riedelianum; Mangará; Hortaliças não convencionais.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000200022 |
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Toledo,Débora S; Costa,Cândido A; Bacci,Leandro; Fernandes,Luiz A; Souza,Manoel F. |
Information about the production and quality of tomato cultivars under organic management and the conditions of climate and soil from the north region of Minas Gerais State, Brasil, are scarce. Thus, this research was carried out to evaluate the production and quality of tomato cultivars under organic management, in this region. The treatments consisted of four open pollination tomato cultivars (Chadwick Cherry, Pitanga vermelha, Santa Clara and Santa Cruz Kada) and five hybrid cultivars (Marguerita, Nicolas, Ellen, Magestade and Dominador). The experimental design was of randomized blocks with three replications. The experiment was carried out using organic fertilization in the initial preparation of the area, compost and rock phosphate and sprays with... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lycopersicon esculentum; Organic cropping; Green manure. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362011000200022 |
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Brandão,Antônio A; Costa,Cândido A; Galizoni,Flávia M; Cavalcante,Thâmara FM; Neves,Ágatha C. |
Os consumidores cada vez mais estão buscando uma alimentação saudável e diversificada, elevando a procura por hortaliças. As hortaliças são encontradas em vários segmentos de mercado, como sacolões, supermercados e também nas feiras livres. Poucas informações existem a respeito da importância das feiras no cotidiano do consumidor que compra hortaliças na região do norte de Minas Gerais. Diante disso o objetivo deste trabalho foi analisar características socioeconômicas de consumidores de hortaliças em feiras livres, nas cidades de Chapada Gaúcha, Itacarambi, Januária e Manga na microrregião de Januária, norte de Minas Gerais. Foram aplicados ao todo 107 questionários nos municípios, de acordo com o volume de pessoas que frequentaram cada feira na... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Olerícolas; Mercado; Renda.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000100119 |
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Souza,Thaís Inês M; Costa,Cândido A; Chauca,Milton NC. |
ABSTRACT Ivy gourd is an underutilized vegetables found in the North of Minas Gerais State-Brazil. It is mainly consumed raw as salad. Pickling fruits can enhance the commercial exploitation of this species. However, no information on the processing techniques of the ivy gourd fruits in Brazil is found in literature. The objective of this study was to evaluate the quality parameters in the production of pickled ivy gourd. The treatments consisted of three bleaching times (3, 6 and 9 minutes), using a completely randomized design, with seven replicates. We evaluated the traits: instrumental analyzes of pH, color, total titratable acidity, soluble solids, texture and sensorial affective tests. The pH is within the indicated range (below 4.5) and the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pickles; Underutilized vegetable; Processing. |
Ano: 2018 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362018000100126 |
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Pinho,Lucinéia de; Almeida,Anna Christina; Costa,Cândido A; Paes,Maria Cristina D; Glória,Maria Beatriz A; Souza,Rogério Marcos. |
The physicochemical characteristics of the cherry tomato cultivated in organic and conventional production systems and harvested at either 30 or 45 days of cropping were evaluated using a randomized, 2x2 factorial design (2 cropping systems x 2 harvesting times) with five repetitions. The parameters analyzed were color, centesimal composition, total energetic value, carotenoids and bioactive amine content. Tomatoes harvested at 30 days had higher total soluble solid (TSS) content when grown conventionally, but when harvested at 45 days, both conventional and organic tomatoes had similar TSS values, probably due to increased N availability in the soil. Organic cherry tomatoes had higher contents of β-carotene, lycopene and bioactive amine. On the other... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Solanum lycopersicum; Nutricional value; Quality. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362011000200012 |
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