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Swine manure digestate treatment using electrocoagulation Scientia Agricola
Mores,Rúbia; Kunz,Airton; Steffens,Juliana; Dallago,Rogério Marcos; Benazzi,Toni Luis; Amaral,André Cestonaro do.
ABSTRACT Anaerobic biodigestion is an appropriate alternative for the treatment of swine wastewater due to its biogas generation properties and the possibility of its application as a source of energy for heating or electricity. However, digestate can still contain high levels of turbidity, organic carbon and nutrients and must be correctly managed as a biofertilizer, or treated to avoid any impact on the environment. Considering this, electrocoagulation (EC) shows promise as a technology because of its ease of handling and high efficiency in effluent remediation. This study aimed to evaluate the performance of EC in a batch system in the treatment of swine wastewater digestate. The wastewater used in the treatment was sampled from a 10 m3 biodigestor...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Electrode distance; Voltage; Factorial design; Batch system.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162016000500439
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Development and characterization of light yoghurt elaborated with Bifidobacterium animalis subsp. Lactis Bb-12 and fructooligosaccharides Ciência Rural
Witschinski,Fabiele; Demartini,Débora; Kilian,Josiane; Dallago,Rogério Marcos; Rosa,Clarissa Dalla; Cansian,Rogério Luis; Valduga,Eunice; Steffens,Juliana.
ABSTRACT: This study aimed to evaluate the effects of adding probiotic culture (Bifidobacterium animalis subsp. Lactis Bb-12) and prebiotics (fructooligosaccharide - FOS) to yoghurt formulations stored at 4°C for 28 days, using an experimental design (independent variables: (0-3% of FOS and probiotic starter cultures 0-3%). The pH, acidity, fat, syneresis, protein, ºBrix, sugars, FOS and probiotic bacteria count were analyzed. The probiotic- and prebiotic-added yoghurt formulations showed lower acidity, syneresis and glucose than the control yoghurt and compared to formulations containing probiotic and prebiotic separately. The 3% probiotic and prebiotic formulation showed a lower loss of concentration of FOS, and after 28 days presented 1.5g of FOS per...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Yoghurt; Probiotic; Bifidobacterium; Prebiotics; Fructooligosaccharides.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782018000300751
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Produção de carvão a partir de resíduo de erva-mate para a remoção de contaminantes orgânicos de meio aquoso Ciência e Agrotecnologia
Gonçalves,Maraísa; Guerreiro,Mário César; Bianchi,Maria Lúcia; Oliveira,Luiz Carlos Alves; Pereira,Elaine Inácio; Dallago,Rogério Marcos.
Neste trabalho, apresenta-se um novo material adsorvente, obtido a partir da pirólise de resíduos da erva-mate. O carvão resultante demonstrou elevada área superficial específica quando comparado com outros materiais pirolisados e elevada capacidade de remoção de contaminantes orgânicos de soluções aquosas. Os valores de área específica apresentados pelos materiais foram de 344, 191 e ~0,5 m² g-1, para o carvão Mate 1, Mate 2 e Mate 3, respectivamente. As isotermas de adsorção mostraram que os carvões apresentam potencial para utilização como adsorvente para compostos orgânicos, tais como: o corante têxtil vermelho reativo, o corante azul de metileno e para o herbicida atrazina, sendo que os máximos de adsorção utilizando o carvão Mate 1 foram de 16, 230 e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Erva-mate; Carvão; Adsorção.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500017
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Analysis of volatile compounds of Ilex paraguariensis A. St. - Hil. and its main adulterating species Ilex theizans Mart. ex Reissek and Ilex dumosa Reissek Ciência e Agrotecnologia
Dallago,Rogério Marcos; Valduga,Alice Teresa; Luccio,Marco Di; Benin,Silvane; Tres,Marcus Vinícius.
The adulteration of the product Ilex paraguariensis with other Ilex species is a mAjor problem for maté tea producers. In this work, three species of Ilex were evaluated for their volatile composition by headspace solid phase microextraction coupled to gas chromatography and mass spectrum detector (HS-SPME/GC-MS). The adulterating species I. dumnosa and I. theizans Mart. ex Reissek presented a different profile of volatile organic compounds when compared to I. paraguariensis. Aldehydes methyl-butanal, pentanal, hexanal, heptanal and nonanal were detected only in the adulterating species. This result suggests that such compounds are potential chemical markers for identification of adulteration and quality analysis of products based on Ilex paraguariensis.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food analysis; Food composition.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000600017
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