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Room temperature aging to guarantee microbiological safety of Brazilian artisan Canastra cheese Ciênc. Tecnol. Aliment.
Dores,Milene Therezinha das; Nobrega,Juliana Escarião da; Ferreira,Célia Lucia de Luces Fortes.
Canastra cheese is one of the oldest and most traditional cheeses made from raw milk in Brazil. However, this type of practice may have severe consequences for human health. According to the current legislation, any cheese made from raw milk must be aged for at least 60 days. Traditionally, Canastra cheese is consumed after different ripening periods, but consumers usually prefer those that are aged less than eight days. This study aimed to evaluate the effects of physicochemical and microbiological parameters, with emphasis on the pathogenic microbiota regulated by law, on cheese aged at room temperature and under refrigeration. Cheese samples were collected from eight different cheese producers located in the Serra da Canastra region twice a year (rainy...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Food safety; Cheese; Raw milk; Staphylococcus aureus.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000100026
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Enterotoxigenic potential of Staphylococcus aureus isolated from Artisan Minas cheese from the Serra da Canastra - MG, Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
Dores,Milene Therezinha das; Dias,Ricardo Souza; Arcuri,Edna Froeder; Nobrega,Juliana Escarião da; Ferreira,Célia Lucia de Luces Fortes.
This study aimed to evaluate the presence of enterotoxigenic S. aureus in the endogenous starter and in Artisan Minas cheeses from the Serra da Canastra. Sixteen samples of endogenous starters and cheese were collected during the rainy and dry seasons. The isolation and enumeration of S. aureus were performed using the PetrifilmTM-Rapid S. aureus Plate Count method. The presence of enterotoxin in the cheese samples was analyzed by the Optimal Sensitivity Plate (OSP) method and the ELFA-VIDAS®-Staph enterotoxin-II assay. S. aureus strains were tested for their ability to produce enterotoxins using the Optimal Sensitivity Plate (OSP) method and the polymerase chain reaction (PCR) assay for the classical enterotoxin genes. The Optimal Sensitivity Plate (OSP)...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Staphylococcal enterotoxins; Artisan Cheese; Staphylococcus aureus.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000200009
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Sanitização de cenoura minimamente processada com nanopartículas de prata Ciência Rural
Araújo,Emiliane Andrade; Ribeiro,Lorena; Bernardes,Patrícia Campos; Dores,Milene Therezinha das; Fialho Júnior,José Felício Queiroz.
A produção de cenoura em grande escala na região de Rio Paranaíba coloca essa região em posição de destaque no cenário nacional. No entanto, é relatado que ocorre significativa quantidade de sobras após a colheita. O aproveitamento do material descartado na cadeia de alimentos pode se concretizar pelo processamento mínimo, como uma alternativa de agregação de valor. A etapa de sanitização é de extrema importância durante a produção de vegetais minimamente processados. Nesse contexto, objetivou-se estudar o efeito antimicrobiano de nanopartículas de prata na sanitização de cenoura minimamente processada, obtida a partir do aproveitamento das sobras de cenouras da colheita da cidade de Rio Paranaíba, bem como o estudo da termodinâmica de adesão de diferentes...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Hortaliça; Nanopartículas de prata; Energia livre de adesão bacteriana; Hidrofobicidade.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000901681
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