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Staphylococcus xylosus fermentation of pork fatty waste: raw material for biodiesel production BJM
Marques,Roger Vasques; Paz,Matheus Francisco da; Duval,Eduarda Hallal; Corrêa,Luciara Bilhalva; Corrêa,Érico Kunde.
ABSTRACT The need for cleaner sources of energy has stirred research into utilising alternate fuel sources with favourable emission and sustainability such as biodiesel. However, there are technical constraints that hinder the widespread use of some of the low cost raw materials such as pork fatty wastes. Currently available technology permits the use of lipolytic microorganisms to sustainably produce energy from fat sources; and several microorganisms and their metabolites are being investigated as potential energy sources. Thus, the aim of this study was to characterise the process of Staphylococcus xylosus mediated fermentation of pork fatty waste. We also wanted to explore the possibility of fermentation effecting a modification in the lipid carbon...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Sustainability; Microorganism; Staphylococcus xylosus; Waste recovery; Slaughterhouse waste.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000300675
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Listeria spp. no processamento de lingüiça frescal em frigoríficos de Pelotas, RS, Brasil Ciência Rural
Silva,Wladimir Padilha da; Lima,Andréia Saldanha de; Gandra,Eliezer Ávila; Araújo,Márcia Ribeiro de; Macedo,Márcia Raquel Pegoraro de; Duval,Eduarda Hallal.
Alimentos intensamente manipulados, como as lingüiças mistas do tipo frescal são freqüentemente responsáveis pela veiculação de enfermidades transmitidas por alimentos. Devido ao risco à saúde pública que a bactéria Listeria monocytogenes representa, este trabalho teve como objetivo estudar a presença de Listeria spp., em especial de L. monocytogenes, durante o processamento de lingüiças mistas do tipo frescal, em três frigoríficos com inspeção sanitária estadual, em Pelotas-RS. Para isso, analisou-se a matéria-prima utilizada no preparo da lingüiça, os equipamentos da linha de processamento e o produto final. Isolou-se Listeria spp. em 100% das 41 amostras analisadas, nos 3 estabelecimentos estudados. Dentre as diferentes espécies, L. innocua foi aquela...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Listeria spp; Listeria monocytogenes; Lingüiça frescal; Planta de processamento.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782004000300039
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