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Estudo cinético da obtenção de ésteres utilizando enzima lipozyme TL IM como catalisador Ciênc. Tecnol. Aliment.
Skoronski,Everton; Bonetti,Thiago Medeiros; João,Jair Juarez; Fúrigo Júnior,Agenor.
Nesse trabalho foi estudada a produção do éster alifático octanoato de n-pentila por esterificação direta usando a enzima Lipozyme TL IM como catalisador, sendo esse éster usado como aroma na indústria de alimentos. Foi verificada a influência da concentração inicial de substratos na velocidade inicial da reação, sendo esta determinada através do consumo de ácido octanoico ao longo do tempo. Modelos cinéticos clássicos descritos na literatura não se ajustaram bem aos dados experimentais. A máxima velocidade da reação foi alcançada a 40 ºC. A enzima Lipozyme TL IM sofre inibição por substrato
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lipozyme; Éster; Cinética.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400010
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Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME) of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) Ciênc. Tecnol. Aliment.
Valduga,Eunice; Valerio,Alexsandra; Treichel,Helen; Nascimento Filho,Irajá; Fúrigo Júnior,Agenor; Di Luccio,Marco.
The aim of the present study was the assessment of volatile organic compounds produced by Sporidiobolus salmonicolor (CBS 2636) using methyl and ethyl ricinoleate, ricinoleic acid and castor oil as precursors. The analysis of the volatile organic compounds was carried out using Head Space Solid Phase Micro-Extraction (HS - SPME). Factorial experimental design was used for investigating extraction conditions, verifying stirring rate (0-400 rpm), temperature (25-60 ºC), extraction time (10-30 minutes), and sample volume (2-3 mL). The identification of volatile organic compounds was carried out by Gas Chromatography with Mass Spectrum Detector (GC/MSD). The conditions that resulted in maximum extraction were: 60 ºC, 10 minutes extraction, no stirring, sample...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bio-production; Sporidiobolus salmonicolor; SPME; Aroma; Experimental design.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000400023
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