|
|
|
|
|
Pak,Adriana; Gonçalez,Edlayne; Felicio,Joana D'arc; Pinto,Marina Mori; Rossi,Maria Helena; Simoni,Isabela Cristina; Lopes,Márcia Nasser. |
Polymnia sonchifolia, commonly known as ";yacon";, was originally cultivated at Andes moutains in South America. Recently, the specie attracted worldwide attention because of its wide range of uses, for example in the control of diabetes melitus, besides the antifungal and pesticidal compounds were found in the leaves. This study describes the identification of two flavonoids: 3', 5, 7 trihydroxy-3, 4'-dimethoxyflavone (compound 1) and 3', 4', 5- trihydroxy-7-methoxy flavanone (compound 2) and two sesquiterpenes lactones: enhydrin (compound 3) and a mixture of enhydrin and uvedalin (compound 4) isolated from Polymnia sonchifolia leaves and their effects on the aflatoxin production by Aspergillus flavus. The identification of the compounds were achieved by... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Polymnia sonchifolia; Flavonoids; Melampolides; Aflatoxin; Aspergillus flavus. |
Ano: 2006 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000200018 |
| |
|
|
Gonçalez,Edlayne; Pinto,Marina Mori; Manginelli,Silvio; Felicio,Joana D'arc. |
Aflatoxina M1 é um dos metabólitos tóxico da aflatoxina B1, excretada pelo leite de animais que ingerem alimentos contaminados. O presente trabalho descreve o caso de uma fazenda produtora de leite na região de Itú, São Paulo, onde os animais foram alimentados com farelo de algodão naturalmente contaminado com as aflatoxinas. As aflatoxinas B1, B2, G1 e G2 foram identificadas por CCD e quantificadas por fotodensitometria nas concentrações de 43,5; 15,2; 9,1 e 8,6ng.g-1 respectivamente. O leite destes animais foi analisado por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE), e a aflatoxina M1 foi identificada e quantificada (0,64ng.mL-1). As concentrações encontradas para as aflatoxinas no farelo de algodão e no leite estão acima dos valores permitidos pela... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aflatoxinas; Leite; Farelo de algodão; Contaminação; Vacas lactantes. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782004000100026 |
| |
|
|
Silva,Janaina Lara da; Aparecido,Christiane Ceriani; Hansen,Daiane; Pereira,Tacila Alves Muniz; Felicio,Joana D'arc; Gonçalez,Edlayne. |
Some species of filamentous fungi that infest agricultural commodities are able to produce mycotoxins, contaminating feed and animal products. The aim of this research was to identify the mycoflora present in the feed and forage for dairy goat and to isolate and characterize the Aspergillus flavusand A. parasiticusstrains based on a morphological and molecular characterization and mycotoxigenic ability. The goat dairy diets were collected monthly from 11 goat milk farms, totaling 129 and 106 samples of concentrate and forage, respectively. For the isolation of the mycobiota the surface plating method was used. Aspergillus, Penicillium,and Fusariumwere the main fungi producing mycotoxins isolated. The morphological and molecular characterization and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Toxigenic fungi; Aflatoxin; Cyclopiazonic acid; Feed; Molecular characterization.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782015000801466 |
| |
|
| |
|
|
Gonçalez,Edlayne; Souza,Tiago Noel de; Rossi,Maria Helena; Felicio,Joana D'arc; Corrêa,Benedito. |
As cascas de amendoim (Arachis hypogaea L.) são de grande importância para confecção de cama de frangos, de gado de leite e como fonte de fibras para ruminantes, portanto a elucidação dos mecanismos de contaminação por fungos toxigênicos e por micotoxinas em amendoim é imprescindível, especialmente para que medidas preventivas possam ser tomadas. Realizou-se, este trabalho, em Junqueirópolis, Estado de São Paulo, Brasil. Os principais fungos isolados nas cascas de amendoim foram Fusarium ssp. (78,75 %), Rhizopus ssp. (14,1 %) e A. flavus (11,75 %). No solo foram isolados Penicillium spp., Fusarium spp. e Aspergillus flavus, entre outros. Aflatoxinas foram detectadas em amostras de cascas de amendoim a partir do estágio de granação em concentrações que... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Aflatoxinas; Ácido ciclopiazônico; Fumonisinas; Aspergillus flavus; Amendoim; Arachis hypogaea L. |
Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542008000500004 |
| |
|
|
|