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Green method by diffuse reflectance infrared spectroscopy and spectral region selection for the quantification of sulphamethoxazole and trimethoprim in pharmaceutical formulations Anais da ABC (AABC)
Silva,Fabiana E.B. da; Flores,Érico M.M.; Parisotto,Graciele; Müller,Edson I.; Ferrão,Marco F..
An alternative method for the quantification of sulphametoxazole (SMZ) and trimethoprim (TMP) using diffuse reflectance infrared Fourier-transform spectroscopy (DRIFTS) and partial least square regression (PLS) was developed. Interval Partial Least Square (iPLS) and Synergy Partial Least Square (siPLS) were applied to select a spectral range that provided the lowest prediction error in comparison to the full-spectrum model. Fifteen commercial tablet formulations and forty-nine synthetic samples were used. The ranges of concentration considered were 400 to 900 mg g-1SMZ and 80 to 240 mg g-1 TMP. Spectral data were recorded between 600 and 4000 cm-1 with a 4 cm-1 resolution by Diffuse Reflectance Infrared Fourier Transform Spectroscopy (DRIFTS). The proposed...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Chemometrics; Diffuse reflectance infrared Fourier transform spectroscopy; Green analytical method; High performance liquid chromatography; Interval partial least squares (iPLS); Synergy partial least squares (siPLS).
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-37652016000100001
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Determinação de proteína em café cru por espectroscopia NIR e regressão PLS Ciênc. Tecnol. Aliment.
Morgano,Marcelo A.; Faria,Cristiano Gomes; Ferrão,Marco F.; Bragagnolo,Neura; Ferreira,Márcia M.C..
A combinação da espectroscopia no infravermelho próximo (NIR) e calibração multivariada (método dos mínimos quadrados parciais - PLS) para a determinação do teor de proteína total em amostras de café cru, foi investigada. Os teores de proteína total foram inicialmente determinados usando-se como método de referência o de Kjeldhal, e, posteriormente foram construídos modelos de regressão a partir dos espectros na região do infravermelho próximo das amostras de café cru. Foram coletados 159 espectros das amostras de café cru utilizando um acessório de reflectância difusa, na faixa espectral de 4500 a 10000cm-1. Os espectros originais no NIR sofreram diferentes transformações e pré-tratamento matemático, como a transformação Kubelka-Munk; correção...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Proteína; Espectroscopia no infravermelho próximo; Café; PLS.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612005000100005
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