|
|
|
|
|
Figueiredo,Alex ST; Resende,Juliano TV; Faria,Marcos V; Paula,Juliana T; Rizzardi,Diego A; Meert,Leandro. |
ABSTRACT: This study carried out agronomic evaluation and estimated the combining ability of tomato lines for the industrial segment, aiming to elect promising genotypes for breeding and to find simple hybrids with superior traits. Randomized-blocks design was used with 57 treatments (45 experimental hybrids, 10 lines and 2 checks treatments) with 3 replications. A complete diallel among 10 tomato lines for processing was used. Evaluated traits were: fruit total (YT) and commercial production (YC), pulp yield (YP), fruit average mass (MM) and total soluble solids content (TSS). Diallel crosses allowed synthesizing experimental hybrids with superior traits when compared to commercial hybrids. Non-additive effects prevailed over the expression of YT, YC, YP... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Solanum lycopersicum; Diallel analysis; Industrial processing.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362016000100086 |
| |
|
|
Quartiero,Anderson; Faria,Marcos V; Resende,Juliano TV; Figueiredo,Alex ST; Camargo,Letícia KP; Santos,Ricardo L; Kobori,Rômulo F. |
O objetivo do trabalho foi avaliar o desempenho agronômico, a heterose e a estabilidade fenotípica de 50 genótipos de cebola (uma linhagem e oito híbridos experimentais do grupo Baia, 10 linhagens e 22 híbridos experimentais do grupo Crioula, seis variedades de polinização aberta e três híbridos comerciais) em três épocas de cultivo em Guarapuava-PR, na safra 2010/2011. Três experimentos foram conduzidos no delineamento em blocos casualizados, com três repetições. As mudas com 45 dias de idade foram transplantadas em 27 de maio, 30 de junho e 03 de agosto. Foram avaliadas características agronômicas dos bulbos. Para a estabilidade fenotípica dos genótipos foi feita a análise pelo método de Annicchiarico. Foi estimada a heterose de sete híbridos. A primeira... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Allium cepa; Interação genótipos x ambientes; Índice de confiança de Annicchiarico.. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362014000300259 |
| |
|
|
Paula,Juliana T; Faria,Juliano TV Resende; Marcos V; Figueiredo,Alex ST; Schwarz,Kélin; Neumann,Edina R. |
RESUMO: Frutos de tomateiro são colhidos em estádios pouco avançados de maturação em função da distância entre mercados consumidores assim como para se obter maior tempo de prateleira. Sabe-se que o estádio de maturação no momento da colheita interfere diretamente na qualidade do fruto. O objetivo desse estudo foi avaliar as características físico-químicas e os compostos bioativos de frutos de tomateiro (cultivares AP-529 e Tinto) em função da colheita em cinco estádios de maturação (verde-maduro, verde-rosado, rosa-esverdeado, róseo e vermelho-claro). As características físico-químicas avaliadas foram firmeza, teor de sólidos solúveis (TSS), acidez titulável (AT), relação TSS/AT e açúcares redutores. Os compostos bioativos avaliados foram: ácido... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Solanum lycopersicum; Qualidade; Colheita; Antioxidantes.. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362015000400434 |
| |
|
|
Marodin,Josué C; Resende,Juliano TV; Morales,Rafael GF; Faria,Marcos V; Trevisam,Anderson R; Figueiredo,Alex ST; Dias,Diego M. |
ABSTRACT This study aimed to investigate the effect of silicon (Si) sources and doses on the physicochemical quality as well as post-harvest conservation of tomato fruits. Treatments were arranged in a 3 x 5 factorial scheme corresponding to sources {calcium silicate, potassium silicate and sodium silicate} and five doses of Si (equivalent to 0, 100, 200, 400 and 800 kg/ha SiO2). Randomized blocks were the experimental design, with four replications. Soluble solids, vitamin C, lycopene, titratable acidity, mature fruit firmness, initial firmness, firmness half-life, time until reaching firmness equivalent to 3.0 x 104 N/m2 and 2.0 x 104 N/m2 and Si content in fruits were evaluated. Soluble solids, vitamin C and lycopene of fruits increased with increasing... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Solanum lycopersicum; Post-harvest conservation; Silicates; Bioactive compounds.. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362016000300361 |
| |
|
|
|