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Climate conditions associated with the occurrence of antimicrobial and macrocyclic lactone residues in bulk tank milk 45
Picinin,L.C.A.; Toaldo,I.M.; Hoff,R.B.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P.; Bordignon-Luiz,M.T..
ABSTRACT The present study aimed to identify the climate condition parameters that are associated with the occurrence of antimicrobial and macrocyclic lactone residues in bulk tank milk using a multivariate principal components analysis (PCA). A total of 132 raw milk samples were collected at dairy farms in Minas Gerais State in Brazil and analyzed for 35 analytes, comprising macrocyclic lactones and antibacterials, using liquid chromatography coupled with mass spectrometry in tandem mode spectrometry. Of the 132 samples, 34 (25.76%) bulk tank milk samples were positive for at least one analyte. PCA showed that antimicrobial residues in bulk tank milk occurred less frequently on days with a higher average temperature, maximum temperature and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Anthelmintic; Antibiotic; Veterinary drug; Seasonality; Raw milk.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352017000200474
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Ocorrência de não conformidades físico-químicas e microbiológicas em leite e derivados no estado de Minas Gerais, no período de 2011 a 2015 45
Santos,V.C.; Ribeiro,D.C.S.Z.; Fonseca,L.M..
ABSTRACT Milk and dairy products are potential sources for spoilage and pathogenic microorganisms, and although a huge amount of data is collected by the official inspection services, only a few reports are available to the public. This study aimed to evaluate the data for physicochemical and microbiological quality of pasteurized milk and dairy products, collected for inspection at industrial establishments registered at the Instituto Mineiro de Agropecuária (IMA), which is an official inspection service in Minas Gerasi State, Brazil. A total of 192 analyzes were done in 2011, 1008 in 2012, 1368 in 2013, 1271 in 2014, 1582 in 2015, adding up to 5421 samples analyzed by standard analytical techniques in official government laboratories. The statistical...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Leite pasteurizado; Qualidade de produtos lácteos; Análise físico-química e microbiológica; Não conformidades; Inspeção de alimentos.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000602111
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Efeito protetor das frações proteicas do soro de leite em camundongos Balb/C infectados por Escherichia coli O157: H7 45
Teixeira,J.P.; Silva,N.; Fonseca,L.M..
Avaliou-se o efeito protetor das frações proteicas do soro do leite sobre as vilosidades intestinais de camundongos Balb/C, fêmeas, infectadas por Escherichia coli O157:H7. Foram utilizados 48 animais, distribuídos aleatoriamente em oito grupos de seis fêmeas cada um. Os animais dos grupos 1 e 2 (controles) receberam dieta AIN93G padrão; os dos grupos 3 e 4, AIN93G + alfalactalbumina; os dos grupos 5 e 6, AIN93G + betalactoglobulina e os dos grupos 7 e 8, AIN93G + concentrado proteico total e água ad libitum por sete dias. No dia zero, os animais dos grupos 2, 4, 6 e 8 foram inoculados, por meio de cânula de gavagem, com 0,5mL de E. coli O157:H7, na concentração de 7 x 10(10)UFC/mL. Os animais foram acompanhados clinicamente e sacrificados, no oitavo dia...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Camundongo; Alfalactalbumina; Betalactoglobulina; Vilosidade intestinal.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352010000400010
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Perfil físico-químico do soro de queijos mozarela e minas-padrão produzidos em várias regiões do estado de Minas Gerais 45
Teixeira,L.V.; Fonseca,L.M..
O perfil físico-químico de soros de queijos mozarela e minas-padrão foi analisado em quatro das cinco macrorregiões com maior produção desses queijos no estado de Minas Gerais: Alto São Francisco, Zona Metalúrgica, Zona da Mata e Sul de Minas. Os valores média+desvio padrão encontrados para os componentes do soro de queijo mozarela foram: -0,565+0,031°H para crioscopia; 6,19+0,26 para pH; 13,16+3,08°D para acidez; 6,33+0,43g/100g para sólidos totais; 93,67+0,43g/100g para umidade; 0,77+0,26g/100g para gordura; 0,84+0,04g/100g para proteína; 4,42+0,68g/100g para lactose; 0,47+0,04g/100g para cinzas; 0,18+0,01g/100g para cloretos e 1,0253+0,0006 para densidade. Para soro de queijo minas-padrão, foram encontrados: -0,555+0,030°H para crioscopia; 6,30+0,31...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Soro de queijo; Mozarela; Minas-padrão; Perfil físico-químico; Minas Gerais.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352008000100033
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Avaliação da qualidade microbiológica do queijo-de-minas artesanal do Serro-MG 45
Brant,L.M.F.; Fonseca,L.M.; Silva,M.C.C..
Avaliaram-se a qualidade microbiológica do queijo-de-minas artesanal do Serro e a variação da microbiota do queijo recém-fabricado e no último dia de validade, após estocagem sob as condições recomendadas no rótulo. Foram analisadas 40 amostras de queijo, sendo 20 analisadas frescas, imediatamente após a coleta, e 20 no último dia de validade, após estocagem em câmara fria a 10ºC. As amostras foram analisadas para coliformes a 35ºC e 45ºC, Staphylococcus coagulase positiva, Salmonella spp. e Listeria monocytogenes. Trinta e sete amostras (92,5%) encontraram-se impróprias para o consumo humano, de acordo com os parâmetros estabelecidos pela resolução: RDC ANVISA nº12/01, sendo a principal causa de condenação a contagem de Staphylococcus coagulase positiva....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Queijo-de-minas artesanal; Qualidade microbiológica.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352007000600033
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Adulterants interference on Fourier Transform Infrared analysis of raw milk 45
Ribeiro,D.C.S.Z.; Tavares,W.L.F.; Leite,M.O.; Cerqueira,M.O.P.; Lima,J.S.; Ferreira,L.F.; Feijó,F.A.C.; Haddad,J.P.; Fonseca,L.M..
RESUMO O objetivo deste trabalho foi analisar as leituras de composição do leite cru por meio de espectrofotometria FTIR, utilizando-se curva de regressão PLS, bem como as contagens de células somáticas e bacteriana total por citometria de fluxo, após adição de amido e sacarose. O leite cru foi adulterado com três concentrações de amido e sacarose (0,1%, 0,5% e 1%), colocado em frascos contendo bronopol ou azidiol, os quais foram armazenados em duas temperaturas (7±2°C e 25±2°C ). As análises foram realizadas após zero, três, 24, 48, 72 e 168 horas de armazenamento. O modelo de regressão linear múltipla foi utilizado para análise estatística. A adição de amido e sacarose resultou em mudança significativa (P<0,05) para todas as variáveis dependentes. O...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/other Palavras-chave: Raw milk; FTIR; Startch; Sucrose; Composition analysis.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352018000501649
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Microbiological and physical-chemical characteristics of fermented milk beverages 45
Andrade,E.H.P.; Silva,N.M.A.; Resende,M.F.S.; Souza,M.R.; Fonseca,L.M.; Cerqueira,M.M.O.P.; Penna,C.F.A.M.; Leite,M.O..
This study aimed to evaluate some microbiological and physical-chemical characteristics of fermented milk beverages collected at the main supermarkets in Belo Horizonte (MG). 40 samples of the products corresponding to five distinct brands were collected. They were submitted to the following analyses: Most Probable Number (MPN) of total (30ºC) and thermal tolerant coliforms (45ºC), Salmonella spp., coagulase positive Staphylococcus, molds and yeasts, lactic acid bacteria, pH, titratable acidity and contents of moisture, total solids, protein and fat. The analyses were carried out during the last week of shelf life. The microbiological quality of the samples was good and the counts of lactic bacteria were above the minimum established by the official...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Fermented milk beverages; Microbiology; Physical-chemistry; Protein.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352015000601735
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Caseinomacropeptide index in UHT whole milk stored under different conditions of temperature and time 45
Villanoeva,C.N.B.C.; Andrade,E.H.P.; Baffa Junior,J.C.; Souza,M.R.; Cerqueira,M.M.O.P.; Fonseca,L.M.; Penna,C.F.A.M.; Leite,M.O..
Caseinomacropeptide (CMP) index is a method used to detect adulteration of milk by addition of cheese whey, since CMP is a glycopeptide characteristic produced during cheesemaking, and soluble in the whey phase. The objective of this work was to evaluate the caseinomacropeptide index of UHT milk stored under different temperatures. Six batches of recently processed UHT milk were collected and stored under three temperatures (21ºC, 6ºC, and -12ºC) and analyzed by HPLC in the day of the milk collection (day 0) and at 30, 60, 90, and 120 days of storage. The experiment was run as a randomized block design with a 3x5 factorial arrangement, and the Student-Newman-Keuls (SNK) method was used as the post-hoc test (p = 0.05). There was a progressive increase of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: UHT whole milk; Caseinomacropeptide; HPLC.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000100039
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Desempenho de vacas em lactação alimentadas com dietas contendo torta de macaúba 45
Azevedo,R.A.; Santos,A.C.R.; Ribeiro Júnior,C.S.; Santos,F.P.C.; Araújo,L.; Bicalho,F.L.; Fonseca,L.M.; Geraseev,L.C..
Avaliaram-se o consumo de nutrientes e a produção e composição do leite de vacas da raça Holandesa alimentadas com dietas contendo diferentes quantidades de inclusão de torta de macaúba. Oito animais foram distribuídos em dois quadrados latinos 4x4, sendo quatro tratamentos, 0, 100, 200 e 300g kg-1 de TM na matéria seca da dieta, e quatro períodos experimentais de 21 dias, 14 de adaptação e sete de avaliações. A adição de quantidades crescentes de torta de macaúba à dieta alterou o consumo de matéria seca, matéria orgânica, proteína bruta, extrato etéreo, fibra em detergente neutro, carboidratos não fibrosos, produção e os teores de lactose, extrato seco desengordurado e sólidos totais do leite, bem como a eficiência alimentar e a digestibilidade da...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bovinos; Acrocomia aculeata sp.; Confinamento; Leite; Produção.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000100029
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Influence of somatic cell count and total bacterial counts of raw milk in cheese yield using small-scale methodology 45
Silva,N.M.A.; Bastos,L.P.F.; Oliveira,D.L.S.; Oliveira,M.C.P.P.; Fonseca,L.M..
The objectives of this study were to evaluate the influence of SCC and TBC of raw milk in cheese yield, using a reduced scale method, and to evaluate theoretical prediction of cheese yield. 270 samples of raw milk were split into three SCC levels (below 200,000; 200,000-750,000; above 750,000 SC/mL) and three TBC levels (below 100,000; 100,000-750,000; above 750,000 CFU/mL). Raw milk samples were submitted to compositional analysis (fat, protein, lactose, total solids and SNF content), SCC, TBC, freezing point and pH. The production of the small-scale cheese was conducted according to the method developed at Cornell University (Melilli et al., 2002). Cheese whey samples were submitted to compositional analysis (fat, total protein, true protein, lactose,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Raw milk; SCC; TBC; Yield.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352012000500038
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Milk quality according to the daily range in farm production in the Mesoregion Central Mineira and Oeste of Minas Gerais regions, Brazil 45
Borges,L.R.; Fonseca,L.M.; Martins,R.T.; Oliveira,M.C.P.P..
The objective of this work was to characterize milk production from the Central Mineira and Oeste Mesoregions regions in Minas Gerais State, Brazil, according to quality parameters such as somatic cell count, total bacteria count, and composition for specific production ranges. Average results for milk fat, protein, total and nonfat solids were compliant with Brazilian legal requirements (IN-62/2011) in all the production ranges selected. Average somatic cell counts (SCC) complied with the legal requirements of 600,000 cells/mL, except for the range with a daily production above 1,000 liters. However, average maximum values of 400,000 cells/mL are recommended for good milk quality. Total bacterial count was the most critical quality factor, with the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Milk quality; Somatic cell count; Total bacterial count; Central Mineira mesoregion.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352013000400041
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A Lactobacillus rhamnosus strain induces protection in different sites after Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium challenge in gnotobiotic and conventional mice 45
Mendonça,A.H.; Cerqueira,M.M.O.P.; Nicoli,J.R.; Sousa,S.M.M.; Nardi,R.M.D.; Souza,F.N.; Fonseca,L.M.; Leite,M.O.; Arantes,R.M.E..
The ability of a Lactobacillus rhamnosus strain isolated from a healthy breast-fed human newborn to reduce the pathological consequences for the host due to an experimental oral infection with Salmonella enterica subsp. enterica serov. Typhimurium in vivo was determined using gnotobiotic and conventional mice. Conventional mice received 0.1mL probiotic milk (8.0 log colony-forming unit) daily for 10 days before the oral pathogenic challenge (5.0 log colony-forming unit). Then probiotic treatment was continued until the end of the experiment. Probiotic treatment in germ-free mice consisted of a single dose of the probiotic milk at the beginning of the experiment and a challenge with S. Typhimurium 10 days later (3.0 log colony-forming unit). A protective...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Intestinal infection; Lactobacilli; Probiotics; Salmonella.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352014000200004
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Silagens de girassol e de milho em dietas de vacas leiteiras: produção e composição do leite 45
Silva,B.O.; Leite,L.A.; Ferreira,M.I.C.; Fonseca,L.M.; Reis,R.B..
Avaliaram-se a produção e a composição do leite de vacas alimentadas com dietas contendo diferentes proporções de silagem de girassol, em substituição à silagem de milho na dieta, e caroço de algodão como substituto parcial do concentrado. Foram utilizadas cinco vacas holandesas com 25kg leite/dia, distribuídas em um delineamento em quadrado latino 5×5. Os períodos foram de 21 dias e os tratamentos foram as dietas compostas por: 100% de silagem de girassol e concentrado (100SG), 66% de silagem de girassol e 34% de silagem de milho e concentrado (66SG), 34% de silagem de girassol mais 66% de silagem de milho e concentrado (34SG), 100% de silagem de milho e concentrado (100SM) e 100% de silagem de milho mais caroço de algodão (16,5% da matéria seca) e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Gado leiteiro; Girassol; Silagem.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352004000600009
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Factor analysis as a tool to estimate association among individual proteins and other milk components with casein micelle size and cheese yield 45
Freitas,D.R.; Souza,F.N.; Fonseca,L.M.; Ladeira,C.V.G.; Santos,V.P.F.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P..
ABSTRACT The present study attempted to identify individual milk proteins and other milk components that are associated with casein micelle size (CMS) and dry matter cheese yield (DMCY) using factor analysis. Here, we used 140 bulk tank milk samples from different farms. Milk composition was determined using a Fourier transform infrared equipament. The individual milk proteins were (αS-casein, β-casein, κ-casein, β-lactoglobulin and α-lactoalbumin) measured by their electrophoretic profile. The CMS was estimated by photon correlation spectroscopy, and the DMCY was determined using reduced laboratory-scale cheese production. Factor analysis partitioned the milk components into three groups that, taken together, explain 68.3% of the total variance. The first...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Κ-casein; Αs-casein; Β-casein; Α-lactalbumin; Β-lactoglobulin.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352017000501319
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Influência do concentrado protéico de soro na composição do requeijão em barra com teor reduzido de gordura 45
Soares,F.M.; Fonseca,L.M.; Martins,R.T.; Machado,E.C.; Pereira Jr.,F.N.; Fonseca,C.S.P..
O presente trabalho teve como objetivos elaborar um processamento de requeijão em barra com teor reduzido de gordura utilizando-se concentrado protéico de soro como substituto da gordura e avaliar suas características físico-químicas. O requeijão foi fabricado a partir da adição de três níveis (tratamentos) do concentrado, 0,2, 1,0 e 2,0%, e um com teor integral de gordura (controle). As amostras foram analisadas na primeira semana de fabricação para pH, acidez (% de ácido lático), teor de umidade (g/100 g), teor de gordura (g/100 g), teor de proteína (g/100 g) e teor de cinzas (g/100 g). Somente o teor de gordura apresentou diferença significativa entre o grupo-controle e os demais tratamentos (P<0,05).
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Requeijão; Teor reduzido de gordura; Concentrado protéico de soro.
Ano: 2002 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352002000600014
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Climate conditions associated with the occurrence of pyrethroid residues in bulk milk tank 45
Picinin,L.C.A.; Toaldo,I.M.; Hoff,R.B.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Diniz,S.A.; Silva,M.X.; Haddad,J.P.A.; Cerqueira,M.M.O.P.; Luiz,M.T.B..
ABSTRACT The present study attempted to identify climate conditions that are associated with the occurrence of pyrethroid residues using a multivariate principal component analysis (PCA). A total of 132 raw milk samples were collected from dairy farms in Minas Gerais State - Brazil and analyzed for seven analytes using gas chromatography with electron capture detection. Of the 132 milk samples, pyrethroid residues were identified in 14 (10.6%) milk samples, of which 12 (9.1%) and two (1.5%) milk samples had the identification of cypermethrin and deltamethrin, respectively. From those samples, nine (6.8%) milk samples were regarded as non-compliant for cypermethrin with this analyte concentration above the maximum residue limits set by Brazilian...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Veterinary drug; Pesticide; Raw milk; Seasonality; Dairy cow.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000601721
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Effect of seasonal conditions and milk management practices on bulk milk quality in Minas Gerais State - Brazil 45
Picinin,L.C.A.; Bordignon-Luiz,M.T.; Cerqueira,M.M.O.P.; Toaldo,I.M.; Souza,F.N.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Lana,A.M.Q..
ABSTRACT The influence of seasonality and the training and implementation of good dairy farming practices on raw milk production and quality was evaluated on dairy farms in Minas Gerais State, Brazil. The physico-chemical composition, somatic cell count (SCC) and total bacterial count (TBC) were determined in 3,096 milk samples collected from bulk tanks originated from 43 dairy farms over a three-year period and correlated with key climatic factors. The recommended milking management practices were applied through a training program and correlated with the seasonal data in three stages: I) prior to training (dry period); II) 48 days after the training (transition period); III) 96 days after the training (rainy period). In the first stage, a diagnosis of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Raw milk; Weather; Total bacteria count; Somatic cell count; Dairy farm.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000401355
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Comparação entre os métodos de referência e a análise eletrônica na determinação da composição do leite bovino 45
Silveira,T.M.L.; Fonseca,L.M.; Cançado,S.V.; Ferraz,V..
Avaliou-se a metodologia de determinação da composição do leite por meio de analisador de infravermelho, utilizando-se 48 amostras individuais de leite de vacas da raça Holandesa e cinco amostras de leite de conjunto. A média dos resultados para gordura, proteína, lactose e sólidos totais das amostras individuais foram, respectivamente, 3,8%, 3,3%, 4,6% e 12,4%, usando-se metodologia de referência e 3,8%, 3,3%, 4,5% e 12,4%, usando-se equipamento eletrônico. Para amostras de tanque, as médias foram 3,9% e 4,0% para gordura, 3,2% e 3,2% para proteína, 4,7% e 4,6% para lactose e 12,6% e 12,6% para sólidos totais, respectivamente, para análises feitas por métodos de referência e por analisador de infravermelho. Não houve diferença (P>0,05) entre os valores...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Composição do leite; Analisador de infravermelho; Amostra padrão; Qualidade do leite.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352004000600013
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Comparação entre o método de referência e a análise eletrônica na determinação da contagem de células somáticas do leite bovino 45
Silveira,T.M.L.; Fonseca,L.M.; Lago,T.B.N.; Veiga,D.R..
Avaliou-se a metodologia eletrônica de determinação da contagem de células somáticas por citometria de fluxo, utilizando-se 48 amostras individuais de leite de vaca da raça Holandesa e cinco amostras de leite de conjunto. A contagem média de células somáticas das amostras individuais foi de 353.000 cel/ml (5,55log cel/ml) usando-se metodologia de referência e 328.000 cel/ml (5,52log cel/ml) usando-se o contador eletrônico. Para amostras de tanque, as médias foram 382.000 cel/ml (5,58log cel/ml) e 329.000 cel/ml (5,52log cel/ml) de CCS, respectivamente, para análise feita por microscopia direta e pelo equipamento eletrônico. Não houve diferença (P>0,05) entre os valores obtidos nas análises realizadas pelo método de referência e pelo analisador...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Microscopia direta; CCS; Contadores eletrônicos; Qualidade do leite.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352005000100017
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Detection of cheese whey in raw milk preserved with bronopol® through high performance liquid chromatography 45
Lasmar,M.M.; Leite,M.O.; Fonseca,L.M.; Souza,M.R.; Cerqueira,M.M.O.P.; Penna,C.F.A.M.; Couto,C.N.B.; Ferreira,J.M..
High performance liquid chromatography was used in order to detect cheese whey in samples of raw milk preserved with Bronopol®. Six samples were collected and divided in 45 aliquots of 40mL. From these, 15 were used as control and stored frozen, 15 were added with Bronopol® and stored at 7ºC, and the other 15 were added with Bronopol® and stored at 30ºC. In all groups, five levels of cheese whey addition (0, 2, 5, 10, and 20%) were tested. The samples were submitted to high performance liquid chromatography on the 2nd, 4th, and 8th days of storage. A completely random design was used, following the factorial scheme (5x3x3) and the results were compared through the non-parametric Kruskal-Wallis test. There was no difference among the treatments (P>0.05),...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Raw milk; Bronopol; Cheese whey detection; HPLC.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352011000600037
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