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| Damaso,Mônica Caramez Triches; Passianoto,Moisés Augusto; Freitas,Sidinéa Cordeiro de; Freire,Denise Maria Guimarães; Lago,Regina Celi Araujo; Couri,Sonia. |
| The aim of this work was to produce lipases by solid-state fermentation (SSF) using, as substrate, agroindustrial residue supplemented with by-products from corn oil refining process or olive oil. For a group of ten fungi strains selected in the first steps, the lipase activity obtained by SSF varied from 7.7 to 58.6 U/g of dry substrate (gds). Among the evaluated strains, the Aspergillus niger mutant 11T53A14 was selected by presenting the best enzymatic production. For the fermentation tests, two substrates were also investigated: wheat bran and corn cob, both supplemented with olive oil. The best results were obtained with wheat bran. Additionally, three industrial by-products from corn oil refining (soapstock, stearin and fatty acids) were evaluated as... |
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lipase; Solid state fermentation; Agroindustrial residues; Corn oil by-products. |
| Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822008000400015 |
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| Valente,Angélica Moreira; Alexandre,Verônica Marinho; Cammarota,Magali Christe; Freire,Denise Maria Guimarães. |
| A aplicação de preparados enzimáticos sólidos (PES) ricos em lipases foi avaliada no tratamento anaeróbio de efluente de indústria de conservas de pescado. O PES foi produzido pelo fungo Penicillium simplicissimum por fermentação em meio sólido (FMS) de resíduo industrial, sendo empregado na hidrólise de gorduras presentes no efluente a fim de viabilizar a utilização de metano como fonte de energia. O efluente contendo 1500 mg O&G.L-1 foi hidrolisado com 0,2, 0,5 e 1,0% (m/v) de PES a 30 °C por até 18 horas. O efeito do pré-tratamento enzimático dos O&G não foi significativo com relação à remoção de DQO, pois, independente das condições adotadas, obtiveram-se valores de 91 a 95%. Por outro lado, a produção específica de metano apresentou valores... |
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Pescado; Efluentes; Hidrólise; Gorduras; Lípases; Metano. |
| Ano: 2010 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000200028 |
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| Pinheiro,Thaís da Luz Fontoura; Menoncin,Silvana; Domingues,Natália Molossi; Oliveira,Débora de; Treichel,Helen; Di Luccio,Marco; Freire,Denise Maria Guimarães. |
| The growing interest in lipase production is related to the potential biotechnological applications that these enzymes present. Current studies on lipase production by submerged fermentation involve the use of agro-industrial residues aiming at increasing economic attractiveness. Based on these aspects, the objective of this work was to investigate lipase production by Penicillium verrucosum in submerged fermentation using a conventional medium based on peptone, yeast extract, NaCl and olive oil, and an industrial medium based on corn steep liquor, Prodex Lac (yeast hydrolysate), NaCl and olive oil, as well as to characterize the crude enzymatic extracts obtained. Kinetics of lipase production was evaluated and the highest enzymatic activities, of 3.15 and... |
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Submerged fermentation; Partial characterization. |
| Ano: 2008 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000200028 |
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| Menoncin,Silvana; Domingues,Natalia Molossi; Freire,Denise Maria Guimarães; Oliveira,José Vladimir; Di Luccio,Marco; Treichel,Helen; Oliveira,Débora de. |
| O principal interesse em imobilizar uma enzima é obter um biocatalisador com atividade e estabilidade que não sejam afetadas durante o processo, em comparação à sua forma livre. Aliado ao potencial biotecnológico que as lipases apresentam, a aplicação destas em nível industrial requer a investigação de técnicas viáveis para reutilização e aumento da estabilidade, conferindo relevância aos processos de imobilização. Neste trabalho investigou-se a imobilização da lipase produzida por fermentação em estado sólido utilizando Penicillium verrucosum em dois suportes hidrofóbicos; Accurel EP 1000 e Carvão Ativo. Para a imobilização das lipases foi adicionado 1 g de suporte a 50 mL de uma solução enzimática, estes permaneceram em contato por 2 horas em banho de... |
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Lipases; Penicillium verrucosum; Imobilização. |
| Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200033 |
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| Hildebrand,Cristiane; Dalla Rosa,Clarissa; Freire,Denise Maria Guimarães; Destain,Jaqueline; Dariva,Cláudio; Oliveira,Débora de; Oliveira,José Vladimir. |
| The objective of this work is to investigate the production of fatty acid ethyl esters from soybean oil in compressed propane using a non-commercial lipase from Yarrowia lipolytica and two commercial ones as catalysts, Amano PS and Amano AY30. The experiments were performed in the temperature range of 35-65 °C. at 50 bar, enzyme concentration of 5 wt%, oil to ethanol molar ratio of 1:6 and 1:9, and solvent to substrates mass ratio of 2:1 and 4:1. The results indicated that low reaction conversions were generally obtained with the use of commercial and non-commercial lipases in pressurized propane medium. On the other hand, the aspects of low solvent to substrates mass ratio and mild temperature and pressure operating conditions used to produce ethyl esters... |
| Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Biodiesel; Fatty acid ethyl esters; Lipase; Propane; Soybean oil. |
| Ano: 2009 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000300023 |
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