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Ideal sweetness of mixed juices from Amazon fruits Ciênc. Tecnol. Aliment.
Freitas,Daniela De Grandi Castro; Mattietto,Rafaella de Andrade.
Ready-to-drink fruit juices represent a large share of the market and are an important target for product development. The mixture of fruits can bring about improvements to nutritional and sensory aspects of these beverages while making used of the wide variety of exotic fruits from the Amazon region. Therefore, it is necessary to select mixed fruits and determine their ideal sweetness according to consumer acceptance. Consumers in the city of Belém (Brazil) evaluated five different concentrations of sugar using the just-about-right scale in two blends selected by preference ranking. For the cupuassu-acerola-açai blend, the optimum concentration of sugar was 9.5 g/100 mL, and for the soursop-camucamu-yellow mombin blend, it was 10.7 g/100 mL.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Just-about-right scale; Fruit beverage; Consumers' preference.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000500022
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Método do índice de qualidade na determinação do frescor de peixes Ciência Rural
Amaral,Gabriela Vieira do; Freitas,Daniela De Grandi Castro.
O Método do Índice de Qualidade é um sistema de controle de qualidade do frescor do pescado e baseia-se na avaliação objetiva dos principais atributos sensoriais de cada espécie de peixe, através de um sistema de pontos de demérito. O MIQ é baseado na avaliação visual e olfativa de certos atributos do peixe, principalmente a aparência dos olhos, pele e brânquias, juntamente com o odor e textura, através de um sistema de classificação por pontos de demérito, de 0 a 3. A pontuação de todos os atributos é somada para dar uma pontuação global sensorial, o chamado Índice de Qualidade (IQ). O método permite a avaliação da qualidade do pescado em questão, a previsão da validade comercial da espécie estudada, com a vantagem de ser barato, simples, requerer pouco...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avaliação sensorial; MIQ; Frescor; Armazenamento.
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013001100027
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