Sabiia Seb
PortuguêsEspañolEnglish
Embrapa
        Busca avançada

Botão Atualizar


Botão Atualizar

Ordenar por: 

RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido
Registros recuperados: 3
Primeira ... 1 ... Última
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Contents of folates in edible mushrooms commercialised in the city of Campinas, São Paulo, Brazil Ciênc. Tecnol. Aliment.
Furlani,Regina Prado Zanes; Godoy,Helena Teixeira.
In this study, folates were evaluated in the main species of mushroom cultivated in Brazil. The species analysed were Agaricus bisporus (button mushroom), Lentinula edodes (shiitake) and Pleorotus ostreatus (shimeji). The five main forms of folate found in foods were determined: tetrahydrofolic acid (THFA), 10-methyl folic acid (10MFA), 5-methyl tetrahydrofolic acid (5MTHFA), 10-formyl folic acid (10FFA) and 5-formy tetrahydrofolic acid (5FTHFA). The methodology employed used extraction with phosphate buffer, clean up with trichloroacetic acid and separation of the vitamins by high-performance liquid chromatography, with simultaneous ultraviolet and fluorescence detection. The results obtained for total folate were 551 to 1404 µg.100 g -1 for the button...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mushroom; Folates; Edible fungi; Vitamins.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000200011
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Valor nutricional de cogumelos comestíveis Ciênc. Tecnol. Aliment.
Furlani,Regina Prado Zanes; Godoy,Helena Teixeira.
O objetivo desse trabalho foi avaliar e comparar a composição centesimal, teor de ácido ascórbico, fibra alimentar e fósforo dos cogumelos mais cultivados no Brasil (Agaricus bisporus, Lentinula edodes e Pleorotus spp.). Cinco amostras de diferentes lotes e marcas, de cada espécie de cogumelo, foram analisadas segundo os métodos descritos pela "Association of Official Analytical Chemists International". Para sólidos totais, proteína, lipídeo, cinzas, carboidratos e fibra alimentar os valores médios obtidos, em base seca, foram, respectivamente: 9,37; 23,22; 4,71; 8,89; 63,17; e 34,0 g.100 g -1. Para fósforo e ácido ascórbico os valores médios encontrados em base úmida foram de 104,13 e 6,67 mg.100 g -1, respectivamente. A avaliação da composição centesimal...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Cogumelo; Valor nutricional; Fungos comestíveis; Composição centesimal.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612007000100027
Imagem não selecionada

Imprime registro no formato completo
Estimate of dietary intake of chloropropanols (3-MCPD and 1,3-DCP) and health risk assessment Ciênc. Tecnol. Aliment.
Arisseto,Adriana Pavesi; Vicente,Eduardo; Furlani,Regina Prado Zanes; Toledo,Maria Cecília de Figueiredo.
Chloropropanols, including 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD) and 1,3-dichloropropan-2-ol (1,3-DCP), comprise a group of chemical contaminants with carcinogenic and genotoxic properties. They have been found in a variety of processed foods and food ingredients, such as hydrolyzed vegetable protein, soy sauce, cereal-based products, malt-derived ingredients, and smoked foods. This study aimed to assess the dietary exposure to 3-MCPD and 1,3-DCP in Brazil and verify whether the presence of these substances in foods could represent health risks. The intake was calculated by combining data on food consumption, provided by the Consumer Expenditure Survey 2008-2009, with the levels of contaminant occurrence determined by gas chromatography-mass spectrometry....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Contaminants; Processed foods; Margin of exposure (MOE).
Ano: 2013 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612013000500019
Registros recuperados: 3
Primeira ... 1 ... Última
 

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área restrita

Embrapa
Parque Estação Biológica - PqEB s/n°
Brasília, DF - Brasil - CEP 70770-901
Fone: (61) 3448-4433 - Fax: (61) 3448-4890 / 3448-4891 SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional