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Virulência de nematóides entomopatogênicos (Nematoda: Rhabditida) a Sphenophorus levis (Coleoptera: Curculionidae) Bragantia
Giometti,Fernando Henrique Carvalho; Leite,Luís Garrigós; Tavares,Fernando Martins; Schmit,Fábio Silber; Batista Filho,Antonio; Dell'Acqua,Raphaela.
O bicudo da cana-de-açúcar, Sphenophorus levis (Coleoptera: Curculionidae), é uma importante praga de solo dos canaviais no Estado de São Paulo, ocasionando prejuízos de até 30 t de cana/ha/ano. Visando ao controle biológico desta praga, esse estudo teve por objetivo avaliar a virulência de 17 isolados de nematóides entomopatogênicos do gênero Steinernema e Heterorhabditis contra adultos de S. levis, e o efeito dos quatro nematóides mais virulentos em três dosagens cada um. A pesquisa foi realizada em condições de laboratório, sendo realizados quatro ensaios para o estudo de virulência. Os nematóides selecionados como mais virulentos em cada teste foram S. brazilense IBCB n6, Heterorhabditis sp. IBCB n10, Heterorhabditis sp. IBCB n24 e Heterorhabditis sp....
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Controle biológico; Manejo integrado de pragas; Bicudo da cana-de-açúcar; Steinernema; Heterorhabditis.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0006-87052011000100013
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Ethanol production in Brazil: a bridge between science and industry BJM
Lopes,Mario Lucio; Paulillo,Silene Cristina de Lima; Godoy,Alexandre; Cherubin,Rudimar Antonio; Lorenzi,Marcel Salmeron; Giometti,Fernando Henrique Carvalho; Bernardino,Claudemir Domingos; Amorim Neto,Henrique Berbert de; Amorim,Henrique Vianna de.
ABSTRACT In the last 40 years, several scientific and technological advances in microbiology of the fermentation have greatly contributed to evolution of the ethanol industry in Brazil. These contributions have increased our view and comprehension about fermentations in the first and, more recently, second-generation ethanol. Nowadays, new technologies are available to produce ethanol from sugarcane, corn and other feedstocks, reducing the off-season period. Better control of fermentation conditions can reduce the stress conditions for yeast cells and contamination by bacteria and wild yeasts. There are great research opportunities in production processes of the first-generation ethanol regarding high-value added products, cost reduction and selection of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Ethanol; Yeast; Fermentation; Distillery.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822016000500064
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