|
|
|
|
|
Bambirra,Maria Lúcia A.; Junqueira,Roberto G.; Glória,Maria Beatriz A.. |
Studies were carried out to evaluate the influence of post harvest processing conditions on yield and quality of ground turmeric. Rhizomes were peeled, cooked (autoclave or immersion) in water or alkaline media, sliced, dehydrated, ground, sieved, packaged in polyethylene bags and stored for 60 days at room temperature. Yields ranged from 9.84 to 14.51 g of powder/100 g of rhizome with moisture varying from 8.84 to 9.86 g/100 g. Peel removal caused 30% mass loss but the powder obtained had higher intensity of yellow and red. Cooking caused a reduction in dehydration time and provided a powder with lower moisture content, higher levels of curcuminoid pigments and higher Hunter CIE L*, a* and b* values. Cooking by immersion provided higher quality powder... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Turmeric; Curcuminoid pigments; Natural colorants; Processing. |
Ano: 2002 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132002000600004 |
| |
|
|
Mata,Adriana R.; Nelson,David L.; Afonso,Robson J. C. F.; Glória,Maria Beatriz A.; Junqueira,Roberto G.. |
Compostos voláteis da cúrcuma (Curcuma longa L.) cultivada no Brasil foram isolados por microextração por fase sólida. Os rizomas foram cozidos em solução de bicarbonato de sódio 0,1%, fatiados, secos e triturados. Visando estabelecer o sistema ideal para a microextração, fibras de polidimetilsiloxano de 100µm de espessura foram expostas ao headspace de frascos de 10mL. Estudou-se a influência das seguintes variáveis sobre o rendimento dos compostos voláteis obtidos: amostras em pó (0,1 a 1,0g) e em solução (40mg/L), diferentes temperaturas (40 a 70ºC) e tempos (2 a 20min) de partição. O efeito da temperatura (210 a 240ºC) e do tempo (3 e 5min) de dessorção também foi avaliado. As melhores condições para a partição dos compostos voláteis foram 0,1g do pó,... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Curcuma longa; Compostos voláteis; Microextração por fase sólida; Cromatografia gasosa; Espectrometria de massa. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612004000100027 |
| |
|
|
|