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Desidratação de gemas de ovos por secagem por atomização em diferentes temperaturas PAB
Grassi,Thiago Luís Magnani; Ponsano,Elisa Helena Giglio.
Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de temperaturas de desidratação por atomização sobre as características microbiológicas, físicas e químicas de gemas de ovos em pó e sobre o rendimento do processo. A desidratação por atomização foi realizada a 90, 120 e 150°C, com cinco repetições para cada tratamento. O rendimento foi avaliado pela relação entre a quantidade de gema em pó obtida e a quantidade de gema in natura utilizada na secagem. As gemas desidratadas foram analisadas quanto à composição centesimal, à cor objetiva e à rancidez. Para as análises microbiológicas, foi detectada a presença de estafilococos coagulase-positiva, pela contagem direta em placas; Salmonella spp., em amostra de 25 g; e coliformes, a 45°C. A temperatura de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Armazenamento; Composição proximal; Gema em pó; Oxidação.
Ano: 2015 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2015001201186
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Oxidative stability of tilapia feeds containing Saccharomyces cerevisiae and Spirulina platensis Ciência Rural
Grassi,Thiago Luís Magnani; Sedlacek-Bassani,Juliana; Ponsano,Elisa Helena Giglio.
ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the effect of the inclusion of microbial biomass on the oxidative rancidity of tilapia rations stored for 12 months. Treatments included a control diet and diets supplemented with either 0.01% vitamin E, 0.25 and 0.5% of Saccharomyces cerevisiae and 0.25 and 0.5% of Spirulina platensis. Experimental diets were stored in the dark inside plastic bags at room temperature (25 °C) for 12 months. The oxidative rancidity was measured as thiobarbituric acid reactive substances (TBARS). It was concluded that the inclusions of Spirulina platensis at 0.25% (1.734 ± 0.206) and 0.5% (1.629 ± 0.181) and Saccharomyces cerevisiae at 0.5% (1.459 ± 0.305) minimized the oxidative rancidity in comparation to control diet (2.843...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Biomass; Lipid oxidation; Ratio; TBARS..
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000100652
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Control of the lipid oxidation in Nile tilapia feed Ciência Rural
Grassi,Thiago Luís Magnani; Marcos,Marcelo Tacconi de Siqueira; Ponsano,Elisa Helena Giglio.
ABSTRACT: The purpose of this research was to investigate the progress of the rancidity in Nile tilapia diets containing bacterial biomass of Rubrivivax gelatinosus . Six experimental treatments comprised basal diet (negative control), diet with asthaxanthin (positive control) and 4 diets with different concentrations of the bacterial biomass. The thiobarbituric acid assay for rancidity analyses were accomplished after 6 and 12 months of diets storage. It was concluded that Rubrivivax gelatinosus biomass minimized the racidity in Nile tilapia diets in 32.52 to 44.72% at 6 months and in 37.85 to 52.37% at 12 months of storage.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/report Palavras-chave: Antioxidant; Rancidity; Rubrivivax gelatinosus; TBARS.
Ano: 2016 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016000901675
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