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Guimarães,Gabriel Pinto; Mendonça,Eduardo de Sá; Passos,Renato Ribeiro; Andrade,Felipe Vaz. |
Intensive land use can lead to a loss of soil physical quality with negative impacts on soil aggregates, resistance to root penetration, porosity, and bulk density. Organic and agroforestry management systems can represent sustainable, well-balanced alternatives in the agroecosystem for promoting a greater input of organic matter than the conventional system. Based on the hypothesis that an increased input of organic matter improves soil physical quality, this study aimed to evaluate the impact of coffee production systems on soil physical properties in two Red-Yellow Oxisols (Latossolos Vermelho-Amarelos) in the region of Caparaó, Espirito Santo, Brazil. On Farm 1, we evaluated the following systems: primary forest (Pf1), organic coffee (Org1) and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Organic matter; Degree of flocculation; Macroaggregates; Porosity. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832014000100028 |
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Mendonça,Eduardo de Sá; Lima,Paulo Cesar de; Guimarães,Gabriel Pinto; Moura,Waldenia de Melo; Andrade,Felipe Vaz. |
ABSTRACT Green manures are an alternative for substituting or supplementing mineral nitrogen fertilizers. The aim of this study was to quantify biological N fixation (BNF) and the N contribution derived from BNF (N-BNF) to N levels in leaves of coffee intercropped with legumes grown on four family farms located in the mountainous region of the Atlantic Forest Biome in the state of Minas Gerais, Brazil. The following green manures were evaluated: pinto peanuts (Arachis pintoi), calopo (Calopogonium mucunoides), crotalaria (Crotalaria spectabilis), Brazilian stylo (Stylosanthes guianensis), pigeon pea (Cajanus cajan), lablab beans (Dolichos lablab), and velvet beans (Stizolobium deeringianum), and spontaneous plants. The experimental design was randomized... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Family farming; Green manure; Coffee growing; 15N. |
Ano: 2017 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832017000100501 |
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Silva,Victor Maurício da; Teixeira,Alex Fabian Rabelo; Souza,Jacimar Luis de; Guimarães,Gabriel Pinto; Benassi,Antônio Carlos; Mendonça,Eduardo de Sá. |
RESUMO A produção de café conilon em sistemas de manejo orgânico tem aumentado no Estado do Espírito Santo. Porém, faltam informações sobre o impacto desse manejo sobre os estoques de carbono e nitrogênio do solo. Este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito da adubação orgânica sobre os estoques de C e N e a densidade do solo (Ds) em agrossistema de café conilon. O experimento foi implantado em lavoura localizada no município de Linhares, ES, no delineamento em blocos casualizados com distribuição fatorial 2 × 2 × 5, com três repetições, sendo os fatores: dois compostos orgânicos; presença e ausência da leguminosa feijão-de-porco nas entrelinhas; e cinco proporções de cada composto em substituição à adubação mineral recomendada (0; 25; 50; 75; e 100... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Compostagem; Relação C/N; Argissolo. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832015000501436 |
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Coelho,Marino Salgarello; Mendonça,Eduardo de Sá; Lima,Paulo César de; Guimarães,Gabriel Pinto; Cardoso,Irene Maria. |
O aporte de resíduos orgânicos, associado ao processo de humificação, promove melhoria dos atributos do solo e garante ao agricultor a manutenção do sistema produtivo. As leguminosas visam, além do fornecimento de nutrientes para o café, melhorar a qualidade da matéria orgânica do solo com a formação das substâncias húmicas. O objetivo deste trabalho foi avaliar o impacto do uso de leguminosas, como adubo verde, na qualidade das substâncias húmicas em solos sob café em duas condições edafoclimáticas na Zona da Mata de Minas Gerais. Foram cultivados amendoim forrageiro, calopogônio, estilosantes, mucuna e espécies espontâneas durante quatro anos, em duas propriedades de agricultores familiares. Após quatro anos, realizaram-se a coleta de solo, extração e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Agricultura familiar; Leguminosa; Ácidos fúlvicos; Ácidos húmicos; Substâncias húmicas. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832013000600014 |
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