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Vernaza,Maria Gabriela; Gularte,Márcia Arocha; Chang,Yoon Kil. |
Nowadays, there is considerable concern about the consumption of high fat and low fiber foods. The objective was to develop instant noodles (IN) with functional properties by adding 10% green banana flour (GBF), and determine the effect of this on the dough rheological properties. Noodles were obtained through sheeting, steaming and frying process. The IN were characterized for their moisture, fat, resistant starch (RS), texture and color. The proximate composition showed that GBF was rich in ash (3.16%), fiber (8.88%) and RS (45.70%), being an attractive raw material for the production of functional IN. When 10% GBF was added, rheological properties of dough changed because of dilution of gluten, making it weaker, but with enough extensibility and... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Functional noodles; Resistant starch; Oil absorption. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542011000600016 |
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Costa,Amauri Costa da; Antunes,Pedro Luiz; Rombaldi,César Valmor; Gularte,Márcia Arocha. |
O escurecimento enzimático e o amolecimento são as principais alterações que podem afetar pêssegos minimamente processados (MP). Objetivou-se avaliar a aplicação de L-cisteína (Cis), ácido L-ascórbico (AA) e cloreto de cálcio (CC) no controle do escurecimento enzimático e da perda de firmeza de polpa de pêssegos MP, cv. 'Esmeralda'. Os frutos foram processados e, após o fatiamento, imersos nos tratamentos: (I) água (controle); (II) AA+CC; (III) Cis+CC; e, (IV) Cis+AA+CC. Em seguida, as fatias foram acondicionadas em embalagens rígidas envoltas com filme PVC de 30µm de espessura e armazenadas durante seis dias a 4±1°C e 85±3% UR. As amostras foram avaliadas quanto aos aspectos físico-químicos, enzimáticos e sensoriais a cada dois dias. O tratamento... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Prunus persica; Processamento mínimo; Antioxidantes; Cisteína; Ácido ascórbico; Cloreto de cálcio. |
Ano: 2011 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000600028 |
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Saalfeld,Mara Helena; Pereira,Daniela Isabel Brayer; Silveira,Kathleen Rodrigues Krüger; Schramm,Renata; Valente,Júlia de Souza Silveira; Borchardt,Jéssica Lopes; Gularte,Márcia Arocha; Leite,Fábio Pereira Leivas. |
Milk or commercial milk replacer blends are the most expensive components in final costs of calves breeding. Colostrum is available and it is the appropriate sources for calves' nutrition, being an excellent option as milk substitute. Besides having both nutritional and immunological characteristics that are superior to milk, colostrum represents no costs to the producer. However, difficulties in preservation of colostrum generate controversy results. The aim of this study was to evaluate the anaerobically fermented colostrum (colostrum silage) as liquid diet for dairy calves. We evaluated the microbiological and physicochemical properties of silage, and performance of 31 animals up to 60 days age. From 21 days until 360 days of fermentation we isolated... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Colostrum silage; Lactobacillus spp.; Calves nutrition. |
Ano: 2013 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782013000900016 |
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Gularte,Márcia Arocha; Treptow,Rosa de Oliveira; Pouey,Juvêncio Luís Fernandes; Osório,José Carlos. |
A maciez da carne geralmente é o atributo mais importante para o consumidor. Vários são os fatores que influem sobre esSe aspecto no animal, como por exemplo: genótipo, idade, sexo, entre outros. Neste estudo, verificou-se a influência da idade e do sexo na maciez do músculo Longissimus dorsi de ovinos da raça Corriedale, através de métodos sensoriais e instrumentais. Após o abate, realizou-se a avaliação visual da textura do músculo pela granulação da superfície do mesmo. As amostras foram congeladas por 5 meses. Após a cocção, foi analisada a maciez da carne pelo equipamento Warner-Bratzler shear medindo a força de cisalhamento, e por avaliação sensorial realizada por uma equipe treinada de julgadores. Resultados obtidos pela avaliação sensorial e... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Ovinos; Corriedale; Maciez; Longissimus dorsi. |
Ano: 2000 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782000000300019 |
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Saalfeld,Mara Helena; Pereira,Daniela Isabel Brayer; Valente,Júlia de Souza Silveira; Borchardt,Jéssica Lopes; Weissheimer,Christiano Fanck; Gularte,Márcia Arocha; Leite,Fábio Pereira Leivas. |
ABSTRACT: Efficient handling programs that provide high quality colostrum in adequate amounts to dairy farm calves are needed to assure their health and survival. Replacers (or milk substitutes) often become necessary when colostrum presents inadequate quality, or in order to break the cycle of infectious disease transmission. In this study we aimed to assess the effect of anaerobic fermentation processing (colostrum silage) on bacterial that represent interest to animal health. Colostrum samples were inoculated with cultures of Brucella abortus , Escherichia coli , Leptospira interrogans serovar Copenhageni , Mycobacterium bovis , Salmonella Enteritidis , Salmonella Typhimurium , Staphylococcus aureus , and Bacillus cereus and then subjected to... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Colostrum silage; Lactic acid bacteria; Calves; Milk substitutes. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782016001202152 |
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