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Rheological properties of emulsions stabilized by green banana (Musa cavendishii) pulp fitted by power law model BABT
Izidoro,Dayane Rosalyn; Scheer,Agnes de Paula; Sierakowsk,Maria-Rita.
In this work, the rheological behaviour of emulsions (mayonnaises) stabilized by green banana pulp using the response surface methodology was studied. In addition, the emulsions stability was investigated. Five formulations were developed, according to design for constrained surfaces and mixtures, with the proportion, respectively: water/soy oil/green banana pulp: F1 (0.10/0.20/0.70), F2 (0.20/0.20/0.60), F3 (0.10/0.25/0.65), F4 (0.20/0.25/0.55) and F5 (0.15/0.225/0.625) .Emulsions rheological properties were performed with a rotational Haake Rheostress 600 rheometer and a cone and plate geometry sensor (60-mm diameter, 2º cone angle), using a gap distance of 1mm. The emulsions showed pseudoplastic behaviour and were adequately described by the Power Law...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Green banana pulp; Emulsion; Rheology; Response surface methodology.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-89132009000600026
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Desenvolvimento de gelatina funcional de erva-mate Ciência Rural
Berté,Kleber Alves Santos; Izidoro,Dayane Rosalyn; Dutra,Fabiana Lemos Goularte; Hoffmann-Ribani,Rosemary.
O objetivo deste estudo foi desenvolver formulações para gelatina funcional com extrato de erva-mate verde e fibras solúveis como inulina (INU), frutooligossacarídeos (FOS) e a polidextrose (PD), avaliando o efeito desses ingredientes na gelatina funcional por meio da análise física da textura (firmeza, consistência e coesividade), análise sensorial (sabor e preferência de compra) e composição química. As formulações INU, PD e composição INU/PD/FOS apresentaram textura desejável para uma sobremesa de gelatina, não diferindo (P>0,05) do padrão com sacarose. Pela análise sensorial, a gelatina funcional com INU obteve o maior índice hedônico para sabor e preferência de compra acima de 70%, superior ao padrão. Considerando os resultados obtidos neste...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alimentos funcionais; Ilex paraguariensis; Inulina.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782011000200029
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Granules morphology and rheological behavior of green banana (Musa cavendishii) and corn (Zea mays) starch gels Ciência e Agrotecnologia
Izidoro,Dayane Rosalyn; Demczuk Junior,Bogdan; Haminiuk,Charles Windson Isidoro; Sierakowski,Maria Rita; Freitas,Renato João Sossela de; Scheer,Agnes de Paula.
In this work, it was used starch obtained from green banana (Musa cavendishii) and commercial corn (Zea mays) starch in order to compare the granule morphology and the rheological behavior of these gel-starches. Images of starch granules morphology were obtained from scanning electron microscope (SEM). The banana starch granules presented an oval and ellipsoidal shape with irregular diameters. Neverthless, the granules of corn starch showed a poliedric shape, with different sizes. The rheological behavior of gel starch solutions showed a non-newtonian character with a pseudoplastic behavior. Herschel-Bulkley model gave a good description on the rheological behavior of the gel starch. Banana gel-starch solutions showed higher values of shear stress and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Starch; Green banana; Corn; Microscopy; Rheology.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000500026
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