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Dietary intake and health effects of selected toxic elements Braz. J. Plant Physiol.
Silva,André Luiz Oliveira da; Barrocas,Paulo R.G.; Jacob,Silvana do Couto; Moreira,Josino Costa.
Anthropogenic activities have being contributing to the spread of toxic chemicals into the environment, including several toxic metals and metalloids, increasing the levels of human exposure to many of them. Contaminated food is an important route of human exposure and may represent a serious threat to human health. This mini review covers the health effects caused by toxic metals, especially Cd, Hg, Pb and As, the most relevant toxic elements from a human health point of view.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bioavailability; Contamination; Heavy metals; Metal toxicity.
Ano: 2005 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1677-04202005000100007
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Avaliação qualitativa do hábito de leitura e entendimento: recepção das informações de produtos alimentícios Ciênc. Tecnol. Aliment.
Marins,Bianca Ramos; Jacob,Silvana do Couto; Peres,Frederico.
A rotulagem de alimentos é o principal elo entre o consumidor e o produto, além de representar um importante instrumento de educação alimentar. O presente estudo avaliou o hábito de leitura e compreensão dos rótulos de produtos alimentícios pelos freqüentadores de supermercados do município de Niterói/RJ - nos meses de setembro a dezembro de 2003. Foram realizadas entrevistas individuais (estudo quali-quantitativo) nas quais foi usado como instrumento de estudo um questionário sobre os rótulos, que foi aplicado a 400 indivíduos. Os resultados referentes à parte qualitativa do estudo evidenciaram que os principais problemas na compreensão da rotulagem dos produtos alimentícios foram: a baixa confiança pelos consumidores nas informações vinculadas pelos...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Rotulagem de alimentos; Consumidor; Legislação; Avaliação qualitativa; Vigilância sanitária.
Ano: 2008 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612008000300012
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Optimization and validation of a methodology to determine total arsenic, As(III) and As(V), in water samples, through graphite furnace atomic absorption spectrometry Ciênc. Tecnol. Aliment.
Santos,Lisia Maria Gobbo; Jacob,Silvana do Couto.
The Graphite furnace atomic absorption spectrometry (GF AAS) was the technique chosen by the inorganic contamination laboratory (INCQ/ FIOCRUZ) to be validated and applied in routine analysis for arsenic detection and quantification. The selectivity, linearity, sensibility, detection, and quantification limits besides accuracy and precision parameters were studied and optimized under Stabilized Temperature Platform Furnace (STPF) conditions. The limit of detection obtained was 0.13 µg.L-1 and the limit of quantification was 1.04 µg.L-1, with an average precision, for total arsenic, less than 15% and an accuracy of 96%. To quantify the chemical species As(III) and As(V), an ion-exchange resin (Dowex 1X8, Cl- form) was used and the physical-chemical...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arsenic; Water; Graphite furnace atomic absorption spectrometry; Speciation; Validation.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000100019
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Presença de resíduos de antibióticos em leite bovino pasteurizado Ciênc. Tecnol. Aliment.
Morais,Christina Maria Queiroz de Jesus; Durães,Thiago dos Santos; Nóbrega,Armi Wanderley da; Jacob,Silvana do Couto.
O objetivo deste trabalho foi avaliar a presença de resíduos de antibióticos no leite bovino pasteurizado comercializado na cidade do Rio de Janeiro e propor um programa de monitoramento à Vigilância Sanitária Municipal com base nesses dados. Durante o período de abril a agosto de 2006 foram analisadas 57 amostras de leite através de ensaios imunoenzimáticos para análise qualitativa dos betalactâmicos, tetraciclinas e estreptomicina/diidroestreptomicina na forma de kits. Os resultados evidenciaram que os antimicrobianos continuam sendo utilizados no tratamento do gado leiteiro.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Drogas veterinárias; Monitoramento; Métodos de triagem.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612010000500006
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Macro and trace elements in edible mushrooms, Shiitake, Shimeji and Cardoncello from Petrópolis, Rio de Janeiro, Brazil Ciência Rural
Gonçalves,Jaylei Monteiro; Souza,Monique Dias Corrêa de; Rocha,Rafael Christian Chavez; Medeiros,Renata Jurema; Jacob,Silvana do Couto.
The concentrations of twenty-five elements (Al, As, Ba, Bi, Ca, Cd, Cr, Cu, Fe, Ga, K, Li, Mg, Mn, Mo, Na, Ni, Pb, Rb , Sb, Se, Sn, Sr, V and Zn) were determined in three edible mushrooms, Shiitake (Lentinula edodes), Black Shimeji (Pleurotus ostreatusi) and Cardoncello (Pleurotus eryngyii) from Petrópolis, Rio de Janeiro, Brazil. Samples were collected along the year 2010 and their preparations were made after drying, milling, an acid pre-digestion and a decomposition procedure in a muffle furnace. The analytical techniques employed for the elements determination were Mass Spectrometry with Inductively Coupled Plasma and Flame Atomic Absorption Spectrometry. Two certified reference materials, Apple Leaves and Mussel Tissue, were used for the evaluation of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Edible mushroom; Nutrients; Contaminants.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000500029
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Arsenic, cadmium and lead concentrations in Yerba mate commercialized in Southern Brazil by inductively coupled plasma mass spectrometry Ciência Rural
Santos,Lisia Maria Gobbo dos; Vicentini Neto,Santos Alves; Iozzi,Giovanna; Jacob,Silvana do Couto.
ABSTRACT: “Mate” or “Yerba Mate” (Ilex paraguariensis) is a native South American plant, commonly consumed in Argentina, Paraguay, Uruguay and southern Brazil. Recent research has detected the presence of many vitamins and metals in this plant. Theses metals are also part of yerba mate’s mineral composition, due to soil and water contamination by pesticides and fertilizers, coal and oil combustion, vehicle emissions, mining, smelting, refining and the incineration of urban and industrial waste. Regardless of their origin, some inorganic elements, such as arsenic, cadmium and lead, are considered toxic, since they accumulate in all plant tissues and are, thus, introduced into the food chain. In this context, the aim of the present study was to determine and...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Arsenic; Cadmium; Lead; ICP-MS; Yerba mate.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017001200751
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