|
|
|
|
|
STEFANELLO, L. O.; SCHWALBERT, R.; MARQUES, A. C. R.; TAROUCO, C. P.; VITTO, B. B.; KRUG, A. V.; SANTOS, J. P. J. dos; GALARZA, B. P.; ZALAMENA, J.; SANTOS, H. P. dos; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G.. |
The great majority of sandy soils present low nitrogen availability, generally below vines physiological demand, and therefore nitrogen fertilizer application, such as urea, is necessary. However, when urea is applied on the soil surface, the vine can use only a small amount of N. Thus, management strategies such as fertigation can increase N utilization by vine, reflecting in a greater photosynthetic activity and grape yield. The objective of this study was to evaluate the influence of nitrogen supply methods and doses on photosynthetic activity and grape yield of 'Alicante Bouschet' grapevines cultivated in sandy soil. The experiment was carried out in Santana do Livramento, in the southern region of Brazil, in a vineyard planted in 2011. The cultivar... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: Net Photosynthesis; Nitrogen Fertilization; Fertigation; Gas exchange; Nutritional status; Vineyards. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1128994 |
| |
|
|
ROZANE, D. E.; PAULA, B. V. de; MELO, G. W. B. de; KRUG, A. V.; ARRUDA, W. S. de. |
O pessegueiro [Prunus persica (L.) Batsch] é uma frutífera que pertence à família Rosaceae que em termos de produção mundial, o Brasil é o decimo terceiro maior produtor com 192 mil toneladas por ano em área de 17,3 mil hectares, ou seja, cerca de 11,1 t ha-1. No entanto, essa produtividade é menor que aquelas observadas em tradicionais países produtores da fruta como China, Espanha e Itália, onde normalmente se observa produtividades de 17,3 a 20,7 t ha-1 (FAO, 2018). |
Tipo: Anais e Proceedings de eventos |
Palavras-chave: Avaliação nutricional; Pessegueiro; Método DRIS; Pêssego. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1115667 |
| |
|
| |
|
|
SETE, P. B.; PAULA, B. V. da; KULMANN, M. S. de S.; RUFATO, A. de R.; ROZANE, D. E.; HINDERSMANN, J.; KRUG, A. V.; BRUNETTO, G.. |
Genetic improvement programs for pear trees in Brazil are characterized by rootstock (hypobiotic) selection mainly considering physiological attributes such as vigor, breakage of dormancy, propagation easiness, and sanitary characteristics, such as resistance to pests and diseases. However, kinetic parameters that determine nutrient uptake efficiency are not usually considered as, for example, nitrogen (N) in forms of NO3 − and NH4 +. The objective of this study was to evaluate the kinetic parameters related to N uptake in pear selection '54′ and '971′ as additional criteria for rootstock selection. The plants were acclimatized in a half-strength Hoagland solution and tested to assess the depletion of the internal reserves at... |
Tipo: Artigo de periódico |
Palavras-chave: NO3-; NH4 +; Rootstock selection; Chlorophyll fluorescence. |
Ano: 2020 |
URL: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1127833 |
| |
|
|
BRUNETTO, G.; PAULA, B. V. de; KRUG, A. V.; TASSINARI, A.; KULMANN, M. S. de S.; MARCHEZAN, C.; TRENTIN, E.; STEFANELLO, L. O.; MARQUES, A. C. R.; SANTOS, E. M. H. dos; ROZANE, D. E.; KAMINSKI, J.; SANTOS, H. P. dos; MELO, G. W. B. de. |
A maioria dos solos são carentes de nutrientes e exigem adubações. E as espécies e variedades cultivadas também podem apresentar baixa eficiência na absorção dos nutrientes, prejudicando o crescimento, produtividade e qualidade dos frutos. Como consequência, parte dos nutrientes aplicados via adubações pode ser desperdiçado, contribuindo com perdas e contaminações. Por isso, metodologias que contribuem para a seleção de genótipos mais eficientes na absorção de nutrientes, especialmente das formas de nutrientes mais móveis nos solos, são de extrema importância. Esta publicação apresenta uma metodologia inovadora para estimar os parâmetros cinéticos da absorção de nutrientes em videiras ainda no estágio de mudas, envolvendo a velocidade máxima de absorção, a... |
Tipo: Folhetos |
Palavras-chave: Parâmetros cinéticos; Variabilidade genética; Dtquva; Videira; Eficiência Nutricional; Adubação. |
Ano: 2022 |
URL: http://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/handle/doc/1140452 |
| |
|
|
|