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The influence of different combinations of probiotic bacteria and fermentation temperatures on the microbiological and physicochemical characteristics of fermented lactic beverages containing soybean hydrosoluble extract during refrigerated storage Ciênc. Tecnol. Aliment.
Fiorentini,Ângela Maria; Ballus,Cristiano Augusto; Oliveira,Marlon Leonardo de; Cunha,Márcio Ferraz; Klajn,Vera Maria.
Lactic beverages containing probiotics were prepared with whole UHT milk, whey of Mozzarella cheese, soybean hydrosoluble extract and sugar. Three formulations were studied, each one containing a different combination of probiotic/starter bacteria, fermented at two different temperatures (37 and 45 °C). The aim of this work was to verify the influence of these variables on the viability of probiotic microorganisms and on the physicochemical stability of lactic beverages during storage under refrigeration (21 days at 7 °C). The results indicated that the fermentation temperature had a significant effect on the viability of probiotic bacteria. Counts for Lactobacillus acidophilus were affected by storage time, resulting appropriate after 21 days only for the...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Bifidobacterium spp; Lactobacillus acidophilus; Lactic beverages; Soybean; Probiotics; Functional foods.
Ano: 2011 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612011000300008
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Processamento hidrotérmico em escala industrial sobre parâmetros de qualidade em frações de aveia Ciência Rural
Klajn,Vera Maria; Colussi,Rosana; Fiorentini,Ângela Maria; Elias,Moacir Cardoso; Gutkoski,Luiz Carlos.
A aveia destaca-se dentre os cereais por seu teor e qualidade proteica, alta porcentagem de lipídios distribuídos por todo o grão e predominância de ácidos graxos insaturados, além de possuir altos teores de fibra alimentar, minerais e antioxidantes, responsáveis pelos efeitos benéficos à saúde humana. Devido aos seus constituintes, a aveia apresenta forte tendência à rancidez e, por esse motivo, faz-se necessária a inativação enzimática das cariopses. Na indústria, a inativação normalmente é realizada pelo tratamento hidrotérmico. Objetivou-se, com este trabalho, estudar os efeitos do processamento hidrotérmico em escala industrial sobre parâmetros de composição química, atividade enzimática, β-glicanas e compostos fenólicos solúveis totais nas frações de...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Avena sativa; Composição química; Β-glicanas; Lipase; Polifenóis.
Ano: 2014 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782014000500027
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