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Silva,Eliton de F.; Moitinho,Mara R.; Teixeira,Daniel de B.; Pereira,Gener T.; La Scala Junior,Newton. |
A emissão de CO2 do solo (FCO2) em áreas agrícolas é resultante da interação de diversos fatores, sendo alterada pela prática de manejos do solo e da cultura, além das condições edafoclimáticas locais. Neste estudo, objetivou-se quantificar a FCO2 em função da calagem e posição da aplicação (antiga linha e entrelinha) da cultura da laranja em área de conversão para a cultura da cana-de-açúcar, no município de Frutal-MG. Os tratamentos avaliados foram: Linha/CC (linha com aplicação de calcário); Entrelinha/CC (entrelinha com aplicação de calcário); Linha/SC (linha sem aplicação de calcário), e Entrelinha/SC (entrelinha sem aplicação de calcário). FCO2, temperatura do solo (Ts) e umidade do solo (Us) foram avaliadas durante 12 dias. O maior valor médio da... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Calagem; Respiração do solo; Temperatura do solo; Umidade do solo. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-69162014000500008 |
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Barbieri,Diogo Mazza; Marques Júnior,José; Siqueira,Diego Silva; Teixeira,Daniel De Bortoli; Panosso,Alan Rodrigo; Pereira,Gener Tadeu; La Scala Junior,Newton. |
Improvements in working conditions, sustainable production, and competitiveness have led to substantial changes in sugarcane harvesting systems. Such changes have altered a number of soil properties, including iron oxides and organic matter, as well as some chemical properties, such as the maximum P adsorption capacity of the soil. The aim of this study was to characterize the relationship between iron oxides and the quality of organic matter in sugarcane harvesting systems. For that purpose, two 1 ha plots in mechanically and manually harvested fields were used to obtain soil samples from the 0.00-0.25 m soil layer at 126 different points. The mineralogical, chemical, and physical results were subjected to descriptive statistical analyses, such as the... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Degree of humification; Geochemistry; Soil management; Sustainable agriculture. |
Ano: 2014 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832014000400010 |
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Barrios,Mariana dos Reis; Marques Junior,José; Panosso,Alan Rodrigo; Siqueira,Diego Silva; La Scala Junior,Newton. |
The agricultural potential is generally assessed and managed based on a one-dimensional vision of the soil profile, however, the increased appreciation of sustainable production has stimulated studies on faster and more accurate evaluation techniques and methods of the agricultural potential on detailed scales. The objective of this study was to investigate the possibility of using soil magnetic susceptibility for the identification of landscape segments on a detailed scale in the region of Jaboticabal, São Paulo State. The studied area has two slope curvatures: linear and concave, subdivided into three landscape segments: upper slope (US, concave), middle slope (MS, linear) and lower slope (LS, linear). In each of these segments, 20 points were randomly... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Landforms; Principal component analysis; Cluster analysis. |
Ano: 2012 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-06832012000400002 |
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Iamaguti,Juliano L.; Moitinho,Mara R.; Teixeira,Daniel D. B.; Bicalho,Elton da S.; Panosso,Alan R.; La Scala Junior,Newton. |
O preparo mecânico do solo é uma das práticas agrícolas que contribuem para o aumento da perda de carbono via emissão de CO2 do solo (FCO2). Com este trabalho objetivou-se investigar o efeito de três sistemas de preparo do solo na FCO2, temperatura e umidade do solo em área de reforma da cultura de cana-de-açúcar. A área experimental foi constituída de três parcelas, cada uma recebendo um dos preparos do solo: preparo convencional (PC), subsolagem convencional (SC) e subsolagem localizada (SL). A FCO2, temperatura e a umidade do solo foram avaliadas durante o período total de 17 dias. A FCO2 foi maior no preparo PC (0,75 g CO2 m-2 h-1). A temperatura do solo não diferiu (p > 0,05) entre as subsolagens: SL (26,2 ºC) e SC (25,9 ºC). A umidade do solo foi... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Respiração do solo; Subsolagem; Cana-de-açúcar; Gases do efeito estufa. |
Ano: 2015 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-43662015000500497 |
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