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Effect of the spontaneous fermentation and the ageing on the chemo-sensory quality of Brazilian organic cachaça 65
Gabriel,Afra Vital Matos Dias; Verruma-Bernardi,Marta Regina; Margarido,Luiz Antônio Corrêa; Borges,Maria Teresa Mendes Ribeiro; Nassu,Renata Tieko; Lavorenti,Norberto Antonio; Ceccato-Antonini,Sandra Regina.
This study verified the effect of the spontaneous fermentation/natural ferment (NF) on the chemo-sensory quality of cachaça, comparing to the commercial ferment (CF). The effect of ageing (maturation) was also analysed in the beverage. Microbiological analysis (plating on selective media for total/wild yeast and bacteria counting) and physico-chemical analysis (pH, acidity and soluble solids) were performed in the samples of the must and the ferment collected during three cycles of fermentation in a semi-industrial scale. Samples of cachaça were stored in 5-L oak containers for 45 days, subsequently analyzing the physico-chemical characteristics (pH, acidity, alcohol content, copper and secondary compounds) and sensory acceptability (aroma, flavour,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Alcoholic beverage; Sensorial quality; Physico-chemical quality.
Ano: 2012 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782012000500026
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Combinação de métodos paramétricos e não-paramétricos na análise de estabilidade de cultivares de cana-de-açúcar 86
Lavorenti,Norberto Antonio; Matsuoka,Sizuo.
A presença e a magnitude da interação genótipo--ambiente são fatores que determinam o desempenho de cultivares nos diversos ambientes de produção. A forma de teste e interpretação dessa interação tem sido muito discutida na literatura agronômica, e vários métodos têm sido propostos. O objetivo deste trabalho foi testar uma combinação de métodos paramétricos e não-paramétricos para avaliação da interação genótipo--ambiente de forma simples e fácil. Foram utilizados os resultados experimentais de três grupos de cultivares de cana-de-açúcar, de acordo com suas características de maturação (precoce, média e tardia), em média de três cortes, em cinco locais da região Oeste do Estado de São Paulo. Os testes utilizados, além de simples, permitiram indicar as...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Saccharum officinarum; Interação genótipo--ambiente; Métodos estatísticos.
Ano: 2001 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-204X2001000400008
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