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Barros,D.V.; Silva,L.K.X.; Kahwage,P.R.; Lourenço Júnior,J.B.; Sousa,J.S.; Silva,A.G.M.; Franco,I.M.; Martorano,L.G.; Garcia,A.R.. |
This paper aimed to evaluate the surface temperatures of buffalo bulls using infrared thermography, considering four distinct anatomical parts over time, and to correlate surface temperatures and thermal comfort indexes. The humid tropical climate (Köppen's Afi) was predominant in the research station where the experiment was performed and the trial lasted from April to August. Ten bulls (n=10) were evaluated every 25 days (morning: 6:00-9:00; afternoon: 12:00-15:00) and the parameters assessed were respiratory rate (RR), rectal temperature (RT), and the thermograms of surface temperature for orbital area (ORB), right flank (RF), left flank (LF) and scrotum (SCR). Climatological data was continuously monitored and the Temperature and Humidity Index (THI)... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Animal welfare; Water buffalo; Infrared imaging; Core temperature; Body surface temperature. |
Ano: 2016 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352016000200422 |
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Silva,R.S.; Santo,R.V.E.; Barbosa,A.V.C.; Santos,M.A.S.; Corrêa,R.O.; Martins Júnior,H.; Lourenço Júnior,J.B.. |
RESUMO O objetivo deste trabalho foi determinar a digestibilidade do farelo de palmiste (Elaeis guineensis) para o tambaqui (Colossoma macropomum), em duas classes de peso: 1 (210 alevinos de 4,45±1,18g) e 2 (54 juvenis de 115,91±4,01g). Os coeficientes de digestibilidade aparente (CDA) da matéria seca, proteína bruta e energia bruta do farelo de palmiste foram avaliados pela metodologia de substituição da dieta referência, utilizando-se 0,1% de óxido crômico como indicador externo. Os dados foram analisados pelo teste t de Student, a 5% de probabilidade. Os CDAs da matéria seca, proteína bruta e energia bruta do ingrediente foram iguais (P>0,05) nas classes de peso avaliadas. Os CDAs observados nas classes 1 e 2, respectivamente, foram: matéria seca... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Piscicultura; Onívoro; Coproduto; Valor nutritivo. |
Ano: 2019 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-09352019000501595 |
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