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Estabilidade da pré-mistura de bolo elaborada com 60% de farinha de banana verde 64
Borges,Antonia de Maria; Pereira,Joelma; Silva Júnior,Antenor; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Sales,Júlio Cesar de.
Objetivou-se, neste trabalho, avaliar a estabilidade físico-química e microbiológica da pré-mistura de bolo elaborada com 60% de farinha de banana em substituição à farinha de trigo, durante 120 dias de armazenamento. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com cinco tratamentos (tempo de armazenamento - 0, 30, 60, 90 e 120 dias) e cinco repetições. Durante o armazenamento, a cada 30 dias foram realizadas as determinações de umidade, pH, acidez total titulável (ATT), vitamina C, coliformes a 45ºC, Bacillus cereus, Salmonella sp., fungos filamentosos e leveduras. A avaliação físico-química da pré-mistura manteve suas características com pequenas variações durante o armazenamento em temperatura ambiente. A variação mais...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Musa spp.; Banana; Panificação; Vida de prateleira; Armazenamento.
Ano: 2010 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100022
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Caracterização da farinha de banana verde 116
Borges,Antonia de Maria; Pereira,Joelma; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de.
O presente trabalho objetivou a obtenção, a caracterização físico-química e o controle microbiológico durante o processamento da farinha de banana (Musa spp.) verde, cv. Prata, visando o seu aproveitamento na panificação, produtos dietéticos e alimentos infantis. Para obtenção da farinha, os frutos foram cortados, imersos em metabissulfito de sódio, desidratados e triturados, sendo em seguida, feitas as seguintes determinações: umidade; extrato etéreo; proteína bruta; fibra bruta; cinzas; fração glicídica; amido; valor calórico; pH; acidez total titulável; vitamina C; macrominerais (K, P, Ca, Mg, S e N); microminerais (B, Cu, Mn, Zn e Fe); coliformes a 45 °C; fungos filamentosos e leveduras; Bacillus cereus; Salmonella sp.; Staphylococcus aureus; e...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Musa spp.; Prata; Panificação; Composição centesimal; Físico-química; Microbiológica.
Ano: 2009 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612009000200015
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Herbaceous biomass yield in the saline soils during the dry and rainy seasons in the municipality of Pentecoste, CE, Brazil 65
Dias,Francisco Yago Elias de Castro; Bonilla,Oriel Herrera; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Lacerda,Claudivan Ferreira de; Oliveira,Daniel Pereira de; Oliveira,Davi Rodrigues.
ABSTRACT: This study was an endeavor undertaken to assess the biomass yield of the species that are native to a particular region characterized by saline soil, in the Irrigated Perimeter Curu-Pentecoste, in the municipality of Pentecoste-CE, corresponding to the qualities of moisture, pH and electrical conductivity (EC) of the soil. The experiment was conducted in six areas, with area 1, the one nearest to the collecting drain, the end having the highest salinity and area 6, the one furthest away from the collecting drain, the end with the lowest salinity. The factorial design with the 2 x 6 scheme was adopted, in which the first and second factors referred, respectively, to the seasons (drought and rain collection) and collection areas. In each area,...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Phytomass; Halophytes; Salinization.
Ano: 2020 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782020000300251
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Chemical composition and yield of essential oil from three Croton species 65
Souza,Giuliane Sampaio de; Bonilla,Oriel Herrera; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Barbosa,Yuri Pereira.
ABSTRACT: Marmeleiros are popularly known for the medicinal properties ascribed to their essential oils. This research aimed to analyze the essential oil of leaves from three Croton species (Croton argyrophylloides, Croton jacobinensis, and Croton sincorensis), to verify whether the daily time and harvest season in the year may interfere with their essential oils performance and composition. From each species, 1,500g of green leaves were harvested in Viçosa do Ceará - CE, at 6am and 12pm, during both dry and rainy seasons. Essential oil extraction was conducted by the method of water vapor drag and chemical profile was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC/MS). The highest yield was obtained at 12pm in the dry season for C. argyrophylloides...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Marmeleiro; Euphorbiaceae; Bicyclogermacrene; Environmental influence; Crotons.
Ano: 2017 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-84782017000800404
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Post-harvest quality of bananas Prata-anã and Nanica after application of exogenous ethylene in maturation 94
Nobre,Regina Célia Gomes Garcia; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Gomes,Josivanda Palmeira; Araújo,Dyalla Ribeiro de; Quirino,Dannaya Julliethy Gomes.
Abstract The objective of this study was to evaluate the post-harvest quality of bananas (Musa x paradisiaca L.) Prata-anã and Nanica after application of exogenous ethylene (C2H4) during maturation. Bananas of Prata-anã cultivar were harvested 18 weeks after the anthesis (WAA) and those of Nanica cultivar with 13 WAA. After harvest, the fruits were submitted to 0, 1, 2, 3, 4 and 5 applications of 15 mL of ethyl-5/m3 in refrigeration chambers at 15ºC and later stored at room temperature (24 to 28ºC) and refrigerated at 15°C for 10 days. Peel color, fresh weight loss, firmness, total soluble solids, total bark chlorophyll, total bark and pulp carotenoids were evaluated at 0, 3, 4, 7 and 10 days after harvest (DAH). The Assistat program was used in...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Musa x paradisiaca; Post-harvest physiology; Storage.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000500303
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Ecological anatomy of Eugenia punicifolia (Kunth) DC. (MYRTACEAE) in the restinga region,state of Ceará 94
Lemos,Viviane de Oliveira Thomaz; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Bonilla,Oriel Herrera; Edson-Chaves,Bruno.
Abstract The species Eugenia punicifolia (Kunth) DC. (myrtle) occurs in the coastal region of the state of Ceará and has ecological and medicinal importance. This study aimed to characterize the leaf anatomy of myrtle (E. punicifolia) in the rainy and dry seasons, as well as in the sun and shade in the restinga region of the state of Ceará and to contribute to the understanding of the morphoanatomic variations in response to the natural conditions of the occurrence of this species. For this, collections of fully expanded leaves were performed at the Botanical Park of Ceará and fixed in FAA70, being replaced by 70% ethanol after 24 hours. The usual anatomical procedures were then performed in order to qualitatively and quantitatively analyze the leaf...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Coastal vegetation; Myrtle; Anatomical plasticity; Seasonality; Luminosity.
Ano: 2019 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452019000600203
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Ecological anatomy of Eugenia luschnathiana (O.Berg) Klotzsch ex B.D.Jacks. (Myrtaceae) leaves in the Restinga region, state of Ceara 94
Lemos,Viviane de Oliveira Thomaz; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Bonilla,Oriel Herrera; Edson-Chaves,Bruno; Castro,Marina Arruda de; Sampaio,Valéria da Silva.
Abstract Eugenia luschnathiana (O.Berg) Klotzsch ex B.D.Jacks. (Myrtaceae) species, commonly known as pitomba-da-baía, occurs in Restinga region in the state of Ceara and has medicinal potential. The present study aimed to characterize the anatomy of E. luschnathiana leaves in the rainy and dry seasons, as well as in the sun and shade in the Restinga region of Ceara, aiming to generate useful information to understand the adaptive value of morphoanatomic responses to the natural conditions of occurrence of the species. Collections were performed at the State Botanical Park of Ceara, and leaves were completely expanded and fixed in FAA70, being replaced by 70% ethanol after 24 h. Samples were submitted to standard plant anatomy methodologies in order to...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Myrtaceae; Pitomba-da-baía; Anatomical plasticity; Seasonality; Luminosity.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000400201
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Alterações físicas e químicas durante o desenvolvimento de mangas 'Tommy Atkins' no vale de São Francisco, Petrolina-PE 94
Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Assis,Joston Simão de; Alves,Ricardo Elesbão; Silva,Víctor César Macêdo da; Enéias Filho,Joaquim.
O presente trabalho objetivou caracterizar o crescimento dos frutos de mangueira (Mangifera indica L.), cv. Tommy Atkins, da antese até a colheita comercial, visando à definição do ponto de colheita ideal baseado em determinações físicas e físico-químicas. Os frutos foram colhidos aos 35; 49; 63; 70; 77; 84; 98 e 112 dias após a antese (DAA), sendo feitas as seguintes determinações: diâmetro longitudinal, diâmetro ventral, diâmetro transversal, produto dos diâmetros, massa fresca, massa seca, massa e teor de água, escala de Blush para coloração da casca e sólidos solúveis. O trabalho indicou que as mangas atingiram a maturidade aos 98 DAA e que a massa seca, dentre os estudados, é o melhor indicador do estádio de desenvolvimento dos frutos.
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mangifera indica; Fisiologia pós-colheita; Crescimento do fruto; Tommy Atkins.
Ano: 2007 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452007000100021
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Physical, chemical, microbiological and sensory carachterization of Manipuça jellies for municipal school meals of Fortaleza-CE 94
Azevedo,Lidiane Medeiros Freitas; Lucena,Eliseu Marlônio Pereira de; Bonilla,Oriel Herrera; Silveira,Márcia Régia Souza da; Silva Júnior,Antenor.
Abstract This research aimed to characterize the physical, chemical, microbiological and sensory characterization of manipuçá (Mouriri cearensis Huber) jellies as an alternative to school meals of an elementary public school in Fortaleza-CE. The fruits, in maturation stages 4 (mature) and 5 (senescent), were collected in the Botanical Garden of São Gonçalo, in São Gonçalo do Amarante-CE. Initially, the fruits of manipuça were processed and to obtain the jelly five formulations were proposed (treatments) containing different proportions of water and pulp (4:1-F1; 4:2-F2, 4:3-F3: 4:4-F4; and 4:5-F5), which then they were subjected to physicochemical analysis (total soluble solids-TSS; total titratable acidity-TTA; pH; TSS/TTA ratio-SAR; vitamin C-CV; total...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Mouriri cearensis; Restinga fruit; Exploitation; Processing; Food technology.
Ano: 2018 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0100-29452018000100901
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