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Silva,Débora D.V.; Felipe,Maria G.A.; Mancilha,Ismael M.; Luchese,Rosa H.; Silva,Sílvio S.. |
Sugarcane bagasse hydrolysate (initial acetic acid concentration = 3.5g/L), was used as a fermentation medium for conversion of xylose into xylitol by the yeast Candida guilliermondii FTI 20037. Acetic acid (2.0g/L) was added to the medium at different times of fermentation, with the aim of evaluating its effects on the bioconversion process. The addition of acetic acid to the medium after 12h of fermentation resulted in the strongest inhibition of the yeast metabolism. In this case, the xylose consumption and cell growth were, respectively, 23.22 and 11.24% lower than when acid was added to the medium at the beginning of fermentation. As a consequence of the inhibitory effect, lower values of the xylitol yield (0.39g/g) and productivity (0.22g/L.h) were... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Xylitol; Xylose; Acetic acid; Sugarcane bagasse hydrolysate. |
Ano: 2004 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822004000200014 |
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Lima,Keila S. Cople; Lima,Antonio L. S.; Luchese,Rosa H.; Godoy,Ronoel L. O.; Sabaa-Srur,Armando U. O.. |
As cenouras são as principais fontes de origem vegetal em carotenóides provitamínicos A (a e o b-caroteno) e podem ser transformados em vitamina A dentro do organismo animal. Segundo a Pesquisa de Orçamento Familiar realizada na região Sudeste do Brasil, no grupo de raízes e tubérculos, a cenoura é amplamente consumida. As cenouras minimamente processadas foram acondicionadas em embalagens com atmosferas modificadas de 5% O2/10% CO2 e 21% O2 (ar sintético), e tratadas com radiação ionizante gama, fonte de césio, nas doses de 0,25, 0,50, 0,75 e 1,00kGy. Os produtos após o emprego da radiação foram armazenados em refrigeração de 5°C durante 24 dias. Os diferentes tratamentos da cenoura e o grupo controle foram avaliados através das análises de pH, sólidos... |
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article |
Palavras-chave: Cenoura; Irradiação; Minimamente processada; Microbiologia. |
Ano: 2003 |
URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612003000200024 |
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